Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Recenze (149)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu úsměvný příběh, plný papundeklových kulis a veselých efektů. Věřím, že ve své době muselo jít o fascinující podívanou. Jako slabinu nevnímám zastaralou vizualizaci, ale samotný příběh, jenž je jedno velké klišé, navíc mizerně zahrané. Herecké výkony jsou křečovité, dialogy plytké. Nicméně i tak šlo o slušnou podívanou, takže za mne pěkné tři *. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Leslie Nielsen mě tady velmi překvapil. Nebýt titulků ani ho nepoznám. Hrál zde velmi dobře ve velmi sympatické roli. (Po tomto povedeném filmu nemohu říct, že jsem ho viděl jen v debilních komediích/parodiích). Bavily mě dialogy oné doby, ve kterých byla znát ta slušnost a galance. Děj není nudný, se zajímavým psychologickým zakončením. A ten robůtek je super. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový snímek, který ovlivnil pozdější filmovou sci-fi tvorbu, jako je třeba první snímek série ´Star Trek´ (1979). Struktura děje je jednoznačná. Vojenská posádka, letící v kosmickém tělese ve tvaru létajícího talíře na vzdálenou planetu, se setká s podivnostmi v rámci svých dobrodružných etud a dozví se něco o ztracených civilizacích. Snímek barevný, v cinemascopu a co do kvality po technické stránce skutečně impozantní. Dá se to srovnat s českým snímkem ´Jan Hus´ (1954), neboť v obou případech se jedná o studiové natáčení v prostředí obyčejných papundeklových kulis, což takřka ani není poznat. Na padesátá léta je také podiv, že tvůrci do příběhu nenaroubovali studenou válku, jak bylo jinak v amerických padesátých letech obvyklé. Děj byl částečně sepsán na základě motivu Shakespearovi hry ´Bouře´, který se odehrává na ostrově. Tady máme podobné prostředí, jen je ostrov zaměněn za planetu. Zajímavé také je, že postava vědce Dr. Morbiuse nápadně připomíná verneovského kapitána Nema. Stačí porovnat scény, ve kterých Dr. Morbius, stejně jako kapitán Nemo ve své ponorce Nautilus, prezentuje technické vymoženosti, proviant, atd. V obou případech se jedná o myšlenku nenasytné touhy po technologiích a znalostech mající určitý moralizační aspekt. Touha lidstva po technických vymoženostech jen způsobila zničení vlastní existence. Proto je také v příběhu rozprava o ztracených civilizacích, což je inspirováno pozemskou civilizací Mayů či Aztéků. Jak zazní na konci filmu: “Konec konců, nikdo nejsme Bůh.” Fanoušek sci-fi žánru jistě zaznamená i použití robotického zákona Isaaca Asimova. A co si budeme povídat, daná myšlenka už přímo zasahuje do slavné pozdější éry filmové série o Terminátorovi. Po filmové stránce se tedy jedná o velkou filmovou událost, co se týče myšlenky a vzkazu lidstvu, neztrácející nic ze svého obsahu ani v dnešní době. I na, výše zmíněný, nízký rozpočet je vše vytvořeno pečlivě v rámci dosažitelných možností své doby. Svým způsobem to má i komiksový nádech, což je v rámci filmové sci-fi klasiky mimořádně povzbudivé. Nějaká výtka by se samozřejmě našla, nakonec, ještě aby ne, ale svým varující aspektem vše nepatřičné naprosto překonává. Po divácké stránce tohle vynechat by byl filmový hřích. ()

Kessler 

všechny recenze uživatele

Klasické scifi se všemi typickými proprietami. Navíc kuriozitní v tom, že Leslie Nielsen ještě není šedovlasý a nehraje v komedii. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

V době, kdy jsem film viděl mi bylo asi osm, což se dost odrazí na hodnocení, ovšem mám rád tyto starší počiny, mírně se u nich usmívám přehrávaným výkonům herců a zároveň jsem spokojený s tím, že žiju v dnešní době:-) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Didaktický a úsměvný sci-fi z kosmické expedice s pobytem na planetě se zaniklou civilizací - a s dřevěnými herci.(max.50%) ()

Marek06 

všechny recenze uživatele

Zakázaná planeta patří mezi to nejlepší, co bylo v žánru sci-fi v 50. letech natočeno. Ve všech ohledech je tahle klasika nadčasovým filmem s pěknými kulisami (mimozemská krajina, stavby po zaniklé civilizaci) a s naprosto úžasnými efekty. Když astronauti s laserovými paprsky bojují proti monstru, nechtělo se mi věřit, že je to opravdu z roku 1956. Taky hudba je zajímavá a dodává filmu tu správnou mimozemskou atmosféru. ()

SatuPeka 

všechny recenze uživatele

Já to prostě žeru... Nejlepší byly ty scény s Altairou, co věta to perla. V těchhle chvílích to vypadalo trochu jako nějaký porno bez sexuálních scén... Při srovnání s novým Star Trekem, který jsem viděl den před shlédnutím FP, se ukazuje, jak hloupá a podivná je soudobá mainstreamová filmová kultura. FP nabízí mnohem hlubší a zajímavější myšlenky, je dramaticky lépě vystavěn (děj neletí zběsile a chaoticky kupředu, ale pomalu graduje do velkolepého finále) a poskytuje mnohem více prostoru pro divákovu imaginaci. Je to chytrý film, což se o posledním ST říci nedá. ()

lakiboy 

všechny recenze uživatele

pekné sci-fi. Na tú dobu naozaj pekné. Škoda len, že všetko to som videl skôr v neskorších filmoch a tam to bolo krajšie a lepšie spracované. ()

Clark_Kent 

všechny recenze uživatele

Klasická sci- fi a mladý Leslie Nielsen. Z dnešního pohledu je to chvílemi vtipné. Každopádně dobrý nápad, kam se hrabou dnešní sci- fi. ()

GameboyNES 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší sci-fi 50. let. Výborně budovaná atmosféra, psychedelické zvuky, na svoji dobu perfektně zpracované triky. Sexy Františkovic Anička. Mladej Leslie byl sympaťák každým coulem a dokazuje tu že zvládá i vážné role. Co dodat, viděl jsem to už 3x a rozhodně ještě několikrát uvidím, tudíž 100%. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

Dnes už docela roztomilé (a to nemyslím nijak urážlivě), ale ve své době jistě převratné sci-fi se zajímavými efekty, pěknými kulisami a hlavně docela přirozenými hereckými výkony. Walter Pidgeon jako by si vystřihl jednu z typických rolí mého oblíbeného Vincenta Price a v případě Leslieho Nielsena jsem pořád očekával nějakou vtipnou smršť nečekaných událostí, protože ten na oko vážný výraz má pořád stejný jako v nadcházejících "vážných" situacích z filmů známých celému světu. Kupodivu se opravdu nic ulítlého nestalo... Překvapil mě i hudební doprovod nesoucí se v téměř elektronickém hávu. Každému správnému fanouškovi sci-fi můžu tento filmeček s klidným svědomím doporučit. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Hardcore sci-fi (jake mam rad). Jiste velice dobry film - pokud mu promineme pozy, naivitu a vyrazy typicke pro padesata leta. Ve sve dobe jeden z vubec nejlepsich sci-fi filmu - se znacnym naskokem. Predobraz Star Treku (skutecne, podobnost s klasickou radou je az zarazejici). ()

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama