Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

lamps 

všechny recenze uživatele

Stáří snímku je sice hodně znatelné a v některých místech i rušivé, ale za myšlenku a temnou atmosféru by se nemusel stydět ani Steven Spielberg v dněšní době. Leslie Nielsen v hlavní roli vystupuje jako velký charakter, robot Robby je doslova ikonický a pohledná Anne Francis v krátké sukni je zpestření par excellence. Totožnost toho tajemného a dlouho očekávaného nepřítele mě tedy dost zklamala, ale na 50. léta přesto působí tenhle film docela převratným dojmem a je natočen tak zajímavým způsobem, že ani na chvíli vyloženě nenudí. Jít na to v té době do kina, asi bych si cvrnknul vzrušením do kalhot.. 70% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Scifi z čias dávno minulých, z čias kedy ešte L. Nielsen nemal šedivé vlasy... Žiaľ nenadchlo ma to tak ako som čakal. Jediné, čo ma milo prekvapilo bola pekná vizualizácia a na tú dobu slušné trikové efekty. Obsah bol však dosť strohý, nezáživný a s koncovou banálnejšou pointou. Ošumelý príbeh, ktorý môžme nájsť snáď v každej tretej knihe so scifi námetom. Slabší priemer. 55/100 ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

V porovnání se sračkovými sci-fi kusy 50. let je tohle úplně jiná liga. Přesto dneska už působí hodně zastarale. Tempo je hodně pomalé, vše se hlavně okecává, ale v momentě, kdy jsem si vzpomněl na psychologii a uvědomil si, co je myšleno těmi monstry z Id, rozhodl jsem se dát ještě jednu hvězdu navíc, protože mě to fakt pobavilo. ()

pursulus odpad!

všechny recenze uživatele

Pitomost, klasika, poselství a forma.¬         Jestliže zavrhneme formu a ponecháme pouze myšlenkový odkaz díla, má "Zakázaná planeta" nezanedbatelnou hodnotu, srovnatelnou s hodnotou kreseb našich dítek, na nichž se maminka s tatínkem drží za ruce a nad nimi svítí sluníčko, vedle pak domeček se zahrádkou (standardně oplotovanou). Zavrhneme-li však formu v umění, zavrhli jsme umění samo stejně, jako zavrhneme-li poselství aktu na úkor formy. Zatímco však forma bez poselství může býti uměním, poselství bez patřičné formy nikoli — je pak pouhým manifestem, výrokem. Takovým manifestem je i snímek "Zakázaná planeta". Takové počiny, počiny špatně oděné ovšem škodí i jejich poselství, neboť forma pomáhá zesíliti účinek pocitový nezanedbatelně.¬                 Tento snímek svým chatrně šitým hávem inklinuje k pitomosti a tento fakt nezachraňuje ani to, že byl snad ve své době klasikou genru vědecké fantastiky. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

O deset let starší a přitom mnohem koukatelnější a jakoby uvěřitelnější než například Star Trek seriál. Nejen díky přítomnému humoru je Forbidden planet poměrně zábavný film, člověk nemá pocit, že si tvůrci na něco hrají a přitom efekty na svojí dobu jsou výtečné. Mimochodem první film co jsem viděl, kde Leslie Nielsen nemá ještě bílé vlasy :-) ()

Galerie (104)

Zajímavosti (26)

  • Film se natáčel na stejném místě jako Čaroděj ze země Oz (1939). Zahrada, ve které přebývají zvířecí miláčci Altairy, je předělávkou vesnice Munchkin. (HellFire)
  • Scénáristé od počátku brali svůj projekt za béčkový a studio Allied Artists je odmítlo. Rozhodli se zkusit svoje štěstí u MGM, které nenatočilo sci-fi od roku 1929, jehož tehdejší šéf Dore Schary projekt odsouhlasil, čímž mu de facto udělil áčkový status. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama