Reklama

Reklama

Zakázané ovoce

  • Finsko Kielletty hedelmä (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pohledná Maria opouští až příliš těsnou náruč své silně věřící rodiny i komunity a vydává se do velkoměsta. O poznání bojácnější Raakel ji následuje, ovšem nikoli kvůli požitkům, ale aby svou kamarádku přivedla pokud možno neposkvrněnou zpět. Kterou z dívek velký svět semele? Anebo se ukáže, že destruktivní bylo prostředí, v němž do té doby vyrůstaly? Film využívá melodramatická schémata k žánrovému uspokojení i srozumitelné problematizaci existenciálních otázek. Základním zdrojem dramatického napětí se stává střet dvou typů výchovy, z nichž ta nábožensky motivovaná navzdory planým slovům nepřeje jakékoli formě rozletu. Snímek však neidealizuje ani svět, který západní velkoměstská mládež považuje za „normální“, a svou pozornost citlivě rozděluje mezi lákavost běžných požitků i náznaky jejich nebezpečnosti. Jasně však říká – oddávat se slastem bez zlých úmyslů neznamená hřešit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

claudel 

všechny recenze uživatele

Finských filmů jsem mnoho neviděl a na tenhle jsem narazil úplně náhodou. Téma dopadu náboženství na život obyčejných lidí (mladistvých zvláště) je pro dramatický snímek velmi vděčné. Snímek utíká svižný tempem. Taky je fajn zase vidět po čase Helsinky, byť jen na obrazovce. Obě hlavní představitelky si zaslouží pochvalu za svůj výkon, tvůrci za výborný výběr hudby. Španělská písnička mě doslova vzala za srdce. Jen ta finština je jako jazyk z jiné planety. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí snímek, který se moc slovama ani nedá popsat. Nechtěla bych být v kůži hlavních hrdinek ... Nedokážu si představit, že by mi někdo od dětství tloukl do hlavy takové nesmysly. Děj jsem hrozně prožívala a zachovala bych se úplně stejně jako hlavní hrdinka. Trochu jsem trnula, jak to celé dopadne a nakonec to dopadlo, tak jak jsem chtěla. Bez váhání dávám plný počet. Hádám, že tenhle film budu mít v hlavě ještě dlouho. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je to hrozný pocit, že mé vlastní dítě skončí v pekle.“ Maria už má komunitní vymývárny mozku a neustálého svazování pravidly plné zuby a uteče. Její kamarádka Raakel dostane za úkol přivézt zbloudilou ovečku zpátky a zároveň ji chránit před hříchem…Karukoski mi ukázal už v Domově šedých motýlů, že problémy dospívání zvládá celkem umně přenést na plátno. V tomhle případě je to umocněné vzrušivým poznáváním neznámého, zakázaného světa. Reakce obou slečen se pak někdy zdají možná až příliš naivní, ovšem když vám od mala něco vtloukají do hlavy a nedají vám možnost řadu věcí poznat, přijdete si pak opravdu jako Alenka v říši divů. Na druhou stranu to úplně neomlouvá, když vyvádíte (Maria), jako by vám úplně jeblo. Nemluvě o chování obou hošanů, které bylo malinko úsměvné, neb nevěřím, že by někdo normální našel tolik trpělivosti s 2 hysterkami. Jinak poměrně solidně zpracované téma a konec s poslední výměnou pohledů jen nádherně ilustruje, jak je tahle „správná“ cesta pokrytecká a mimo. Za mě slušné 4*. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé prostredie konzervatívneho luteránskeho laestadianizmu, o ktorom sa veru moc nehovorí. Takže námet je vynikajúci, len škoda, že zo samotnej komunity a toho čo sa tam každodenne odohráva bolo zobrazené tak veľmi máličko - vlastne len pár minút na začiatku a pár minút na konci. Čo sa týka dvojice dievčat, ktoré sa vybrali objavovať "mesto hriechu", tak mi pripadali naozaj dezorientované a to ich správanie bolo občas maximálne schizofrenické. No ale týmto spôsobom bol pekne vyjadrený ten kontrast túžby a viery, medzi ktorým obe nešikovne balansovali z extrému do extrému. No keď už sa námet tejto náboženskej komunity dostal do príbehu, žiadalo si to podľa mňa aj niečo obšírnejšie a hlbšie. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný snímek o hledání sebe sama, o ceně svobody a odvaze v ní žít. Dívka z velmi konzervativní křesťanské rodiny se vydává poprvé do velkoměsta, kde chce poznat vše, co jí bylo od narození vírou zakazováno. Tančit při moderní hudbě, malovat se, napít alkoholu, líbat, mít předmanželský sex atd. Rozhořčená rodina spolu s církevními hodnostáři za ní posílá její dobrou kamarádku, aby na ni dohlížela "jako strážný anděl". Jak si dívky poradí, když se setkají s Bohem i Satanem na vlastní kůži? Celkově za 4, konec za 5 hvězdiček. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Když Raakelina matka (Tuija Työräs) říká své dceři (Marjut Maristo): "Můžu udělat kaši.", říká tím, že jí chce připravit snídani. Ovesná kaše je totiž tradiční finská snídaně. (Facillitant)
  • V letech 2009 a 2010 film na pěti filmových festivalech ve Finsku, Portugalsku, Švédsku, Belgii a Kolumbii získal 6 vítězství z celkem 8 nominací. (lioncel)
  • Filmovalo sa na viacerých miestach v okolí fínskych Helsínk. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama