Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (501)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Senzace! Svižná, vtipná, nápaditá a odlehčená francouzská komedie s precizní hudbou. Možná dávám pět hvězdiček proto, jelikož mám od nepaměti slabost pro francouzskou tvorbu, pravda je však taková, že jsem se hodinu a půl náramně bavil a ze sálu odcházel s úsměvem na rtech. A opravte mě, jestli se mýlím - tak by tomu u komedie mělo být, ne? ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Mikuláš je absolutní kult mého dětství. Všechny knížky jsem přečetl nejmíň třikrát, tam a zase zpátky; Miroslavem Vladykou (skvěle) odvyprávěnou kazetu jsem uměl nazpaměť, bez přehánění. V Mikulášovi jsem se zkrátka dokonale zhlédl. A není pro mě teda žádným překvapením, že Goscinnyho a Sempého předloha dala vzniknout něčemu, co vlastně perfektně definuje problematický žánr rodinné komedie. Se vším všudy, s plusy řádně vytučněnými. Svěží a laskavý humor se z knížky na plátno povedlo přenést v relativně neporušené formě, mimo jiné díky vydařenému castingu (Celestýn s Kryšpínem neměli chybu především), a ostuda se nakonec v žádném případě neudělala ani jedinečnému, dle mě zcela nenapodobitelnému vypravěčskému stylu Mikulášových patálií. Takže fakt velká spokojenost. Jediná malá výtka: Vendelín by jistě zasloužil víc prostoru. O:-) --- "Bylo to tak těžké?" ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Perfektní francouzská komedie, vyprávěná malým chlapcem. Ten nám svým vyprávěním sděluje pohled na svět dospělých asi stejně svérázným způsobem jako je podáno v Bylo nás pět. Dětská logika je někdy neúprosná a tak tam kde malý Mikulášův mozeček něco neví, lecos si pospojuje či domyslí čímž někdy vznikají obskurní rozuzlení a vysvětlení dětských neajsností a problémů. A kde selže rozum Mikuláše, je tu parta stejně starých kamarádů, se kterými se dají problémy probrat :-)) A v tom je právě to nejrásnější koulo této komedie. Dětský pohled na svět dospělých je neuvěřitelně vtipný. A co teprve když se Mikuláš dozví, že maminka čeká miminko... Rodinná komedie jak vyšitá pro všechny generace. Doporučuji shlédnout! * * * * * ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Nedotčen knihou, nýbrž trailerem velícím očekávat líbivou, sterilní, nekonfliktní a laskavou komedii (fuj!) jsem Mikulášovým patáliím vůbec nevěřil, v kině mě ale nečekalo nic jiného než nadmíru příjemný šok. Ta nepolevující kanonáda Mikulášových dobrodružství totiž netriumfuje jen neodolatelným a nenuceným vtipem (že by dědictví předlohy?), ale i stylem a přístupností odrostlejším divákům. Zjištění, že se to nijak nepodbízí batolatům (ta se v sále moc nesmála, smích marně skrývali spíš ti starší) a fakt, že Laurent Tirard drží režijní otěže pevně v rukou (zápletka skvěle graduje) Mikulášovým patáliím pět hvězd bez problémů zajistí. Takových komedií vážně moc není. 90% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Mikulášovy patálie a Mikulášovy prázdniny jsem četl hodně dávno, ale myslím si, že tenhle film se knížky nedrží úplně přesně, scénař má vytvořenu určitou kostru a do ní zapadá několik příhod zachycených i v knize. Dle mého názoru se tvůrcům podařilo vytvořit působivý a fungující celek. Maxime Godart je pro roli Mikuláše ideální a Kad Merad s Valérie Lemercier jsou vynikající komici, kteří se bezvadně doplňují. Sandrine Kiberlain považuji za velmi zvláštní herečku, která každou roli zvládá na výbornou. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu je scéna, která přímo odkazuje na další dílo Reného Goscinny a to Asterixe a Obelixe. Jedná se o scénu, kde si chlapci chtějí vydělat peníze prodejem elixíru síly. Ve filmu se také objevuje Goscinnyho komiks "Asterix a Obelix". V knize původně nikde nebyl, a proto lze snadno usoudit, že se jedná o poctu a odkaz na samotného autora Malého Mikuláše, neboť k uctění autorovi památky Hergé prohlásil: "Tintin se sklání před Asterixem." (MatyasF)
  • Natáčení probíhalo od 22. května 2008 do 11. října 2008 v belgickém hlavním městě Bruselu, ve francouzském hlavním městě Paříži a v malých francouzských obcích Nogent-sur-Marne a Saint-Ouen l'Amône. (Trajektt)
  • Mikulášova (Maxime Godart) matka (Valérie Lemercier) u závěrečných zkoušek autoškoly při rozjezdu nepoužije spojku, ale pouze plyn, a během parkování pouze zatočí volantem, přesto vůz zaparkuje a stojí. (Kuny27)

Reklama

Reklama