Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je rekonstrukcí posledních let legendárního velitele Kedyw (Kierownictwo Dywersji - velitelství diverzních akcí) polské Zemské armády (Armia Krajowa) brigádního generála Emila Augusta Fieldorfa pseudonym "Nil". Tento velký polský vlastenec a vynikající velitel vedl nejvýznamnějsí vojenské a diverzní akce v Němci okupované Varšavě, včetně odvážného atentátu na velitele SS a police Varšavskeho distriktu Generálního gouvernementu Franze Kutscheru. Příběh zapomenutého hrdiny začíná v okamžiku jeho návratu z vyhnanství z hlouby Sovětského svazu, kam byl deportován po zatčení NKVD v roce 1945 a končí výkonem trestu smrti v komunistickém žaláři na Mokotówie v zimě 1953. (kamals)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Maq 

všechny recenze uživatele

Umělecky je to slabé jak čaj. Svého druhu takový pomník, jakých jsou všude mraky a míjíme je bez zájmu. Ale jsem ochoten připustit, že je to faktograficky přesné. Z toho pohledu je dobré si povšimnout, jak to měli Rusové v Evropě těžké. Evropané jsou neukáznění, pořád mají pocit, že policajti by pokud možno neměli mlátit děti a stařenky, že věznění by mělo mít nějakou souvislost s čímsi jako soudní proces, ... rozumíte - nejen odpůrci, ale dokonce i sluhové systému jsou nakažení liberální a humanistickou nekázní. To snad aby popravili rovnou všechny. V Rusku je to jiná. Tam by si nikdo nedovolil zkomolit nacvičenou výpověď a Nejvyšší soud by na neveřejném zasedání nevedl žádné zbytečné řeči. --- Ve filmu jsou dvě nápadné narážky na roli Židů v provozování okupačního bolševického teroru. Je to v zájmu přesnosti, anebo se v Polsku otevírá jistá tabuizovaná otázka? Já bych byl vcelku pro, aby se o Židech směla říkat a psát plná pravda. Jenže to by se hned vyrojila taková spousta kravin a "důmyslných" teorií... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ufff to mělo sílu... Svině komunistický, svině a kurvy - to jsem si pořád říkal... Říkám a říkat budu, nejen za polské generály, ale hlavně za naše hrdiny... A budu to říkat svým dětem a budu chtít aby to věděly a znaly a budu jim pouštět takovéhle filmy. Polsko to mělo oproti nám horší v tom, že oni zažívali prakticky další okupaci... Stejně jako se našim komančům a rudejm sviním nehodila odvaha těch co se postavili fašistům (co kdyby se postavili proti nim?) a hlavně ruskejm mocipánům a poradcům z Kremlu, nehodilo se to bolševikovi v Polsku. Stalin to tak dobře na Jaltě zařídil, Amíci i Britové nechali rudému moru napospas velký kus Evropy, no tak aby jim doma eště tak začali dělat binec nějaký hrdinové protifašistického odboje... To co Svěrák lehce naťukl v Tmavomodrém světě, kdy se v komunistickém kriminálu sejde nacistický lékař s hrdiny co proti Němcům bojovali na jedné cele, v Nilovi bylo předvedeno v celé své hrůznosti. Nacistický válečný zločinec se na cele Fieldorfovi směje, že oba jsou odsouzeni k trestu smrti a mají stejný paragraf. Das ist komisch! - Lukazsewicz odvedl skvělý výkon. Bylo vidět, že plně pochopil svoji postavu. U tohohle filmu se budete třást, třást emocemi a třást vztekem... A budete si říkat - jak je sakra možné, že ta rudá čeládka je pořád v parlamentu naší země???? Po tom všem??? To jsme opravdu tak blbí, tak nepoučitelní??? ---- Vzdávám čest generálu August Emil Fieldorfovi a všem dalším statečným umučeným nejen v Polsku a nejen u nás.... je absurdní, že řada z nich přežila odboj, koncentráky, kruté boje na souši, ve vzduchu i na moři.... aby pak zemřela rukou vlastních lidí. Lidí národa za nějž cedili krev a nasazovali život. A já se ptám ! Kdy někdo u nás natočí podobný životopisný film o našich hrdinech? Nemyslím TV seriál či inscenaci, ale regulérní film. Nemáme těch hrdinů málo a málo se jejich jména zdůrazňují ! Armádní generál Heliodor Píka, Josef Mašín, stíhač Josef Bryks ad..... jsou jich stovky.... ///// * * * * * ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

To jsou filmy, kde slova nestačí popsat tu hrůznost a hnus, kterou jsem pociťovala po celou dobu. Je to jeden z nejsilnějších životopisných filmů, co jsem měla možnost v poslední době vidět i když rozhodně nebude patřit mezi ty, které bych si chtěla zopakovat. Škoda, že se o něm téměř neví, protože si pozornost v každém případě zaslouží. Určitě doporučuju. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutná výpoveď pochmúrnej doby, začiatok novovekej éry temna v Poľsku (ale nie len tam). Z môjho pohľadu bol generál Nil rozporuplná bytosť. Na jednej strane si zasluhuje úctu a obdiv, ako vojak a nadaný veliteľ nemal žiadnu chybu, no v čase "relatívneho" mieru jednal pomerne hlúpo a skratkovito. Akoby vôbec nevedel alebo nechcel vedieť čo sa okolo neho deje. Stále do neho všetci hučali nech odíde, nech odíde, no a on radšej asi tú oprátku... Odhliadnuc od postavy, film poskytne aj výborný atmosferický zážitok a mnoho informácií o tomto smutnom období. Vrelo odporúčam! 85/100 ()

gumli 

všechny recenze uživatele

To je teda sila...Boľševický mor v Poľsku po roku 1945. Nenašiel som na tom filme ani jednú chybu. Všetko pasuje dokonale, presne podľa overenej nedávnej histórie o Augustovi Emilovi Fieldorfovi, známemu ako generál Nil alias Walenta Gdanicki.Je to ešte lepší film ako Katyň alebo Schindlerov zoznam.Hoci mal generál Fieldorf čiastočne nemecký pôvod, v čase druhej svetovej vojny ako šéf domáceho odboja kynožil Nemcov hlavne vo Varšave a v jeho okolí. Odmenou za jeho hrdinské činy bola slučka v roku 1953, bol zbavený akéhokoľvek práva na spravodlivosť, dokonca aj na dôstojný pohreb.Generál Fieldorf bol skutočný muž a pravý poľský hrdina, ktorého život ukončili boľševici... na miesto pocty a vyznamenania...slučka na krk a a zakopať na neznámom mieste. Dodnes nie je známe jeho miesto posledného odpočinku. V roku 1989 bol oficiálne rehabilitovaný. Hlavný podiel na odsúdení generála Nila mala hlavná súdna žalobkyňa ktorá sa volala Helena Wolinska-Brus, táto boľševická kurva poslala na smrť veľa Poliakov. Všetky jej procesy boli zinscenované a zmanipulované. Len pre informáciu...Už v roku 1956 dokonca sami poľský boľševici uznali tieto procesy za zinscenované a tejto červenej boľševickej kurve hrozilo až 10 rokov väzenia, ale takéto kurvy majú vždy šťastie, a tak táto červená kurva zdrhla do Anglicka, kde v Oxforde v roku 2008 skapala. Angličania ju napriek výzvam z Poľska (a nielen z Poľska) odmietli vydať, čo je pre mňa nepochopiteľne. Pre komunistických voličov povinný film...možno by dostali rozum. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (8)

  • Falešné jméno brigádního generála Emila Augusta Fieldorfa znělo Walenty Gdanicki. (CarloRizzi)
  • Na scénáři k filmu spolupracovala i dcera generála Fieldorfa, Maria Fieldorf-Czarska, přičemž řada jejích podnětů byla při tvorbě a následné realizaci zohledněna. (majky19)
  • Místo pohřbení Augusta Emila Fieldorfa je neznámé. (CarloRizzi)

Reklama

Reklama