Reklama

Reklama

Gunslinger Girl - Il Teatrino

(série)
  • USA Il Teatrino
Animovaný / Akční / Drama / Psychologický
Japonsko, 2008, 6 h 11 min (Minutáž: 23–25 min)

Předloha:

Jú Aida (komiks)

Kamera:

Hiroši Óniši

Hudba:

Kó Ótani

Hrají:

Takehito Kojasu, Júdži Ueda, Maaja Sakamoto, Mamiko Noto, Tošihiko Seki, Juka Komacu, Kazuki Jao, Masami Iwasaki, Šinpači Cudži, Rjóka Juzuki, Jošimasa Hosoja (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Pokračovanie seriálu Gunslinger Girl (od r. 2002) rozpráva o osudoch kyberneticky upravených dievčat. Tieto dievčatá sú emocionálne napojené na svojich opatrovníkov, ktorí sa volajú "fratello". Sú pripravené poslúchať ich na slovo a neštítia sa ani zabíjania. Ich protivníci sú osobnosti s rovnako zaujímavými osudmi. Avšak iba jedna zo strán môže nakoniec zvíťaziť... (Hees)

(více)

Recenze (9)

pivo 

všechny recenze uživatele

Nakoniec nie až také zlé, ako som čakal, ale oproti 1. sérii je to jednoznačne krok späť. Animácia aj hudba sú o 2 triedy nižšie. Z hudby sú tu akurát dve dobré melódie, inak nič moc. Čo sa týka príbehu, približne do polovice som to mal čerstvo načítané z mangy, takže som tie príbehy poznal, a tak som aj mohol porovnávať. Seriál sa mangy dosť drží, ale je oproti nej skratkovitý a občas mení niektoré veci (niekedy podľa mňa výrazne) a bohužiaľ na mňa nemal absolútne žiadny emocionálny dopad. Na druhú stranu, pozrel som to celkom rýchlo, takže nuda to tiež nebola. 70%. ()

Alwirian 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ač je druhá série slabší než série první, má mnoho dobrých stránek. Zaprvé dojde k lehkému prohloubení psychologie a vztahu mezi instruktory a děvčaty. Zadruhé se dozvíme víc o instruktorech, jejich předcházejících životech a pohnutkách, proč se dobrovolně angažovali v morálně dosti kontroverzním programu. Zatřetí se dozvídáme více o protivnících, což je dobře-první série je vyprávěná z pohledu agentury, zde máme i lehký náhled od teroristů. Osobně s jejich filozofií (nebo její absencí) nesouhlasím, navíc jsou jejich pohnutky buď pitomé nebo zkreslené jejich vlastní hloupostí nebo leností-Franca je fracek, jehož pomsta pramení z vlastní neschopnosti nebo lenosti zjistit pravdu-pomsta převládá nad důvodem k ní a důvod se stává podružným (přesto je pořád dobrou výmluvou proč ničit a zabíjet-bravo! bravo!). Začtvrté se dovíme více o omezeních vylepšených holčiček i celého kondicionování na principu podmíněné lásky. Přechodem od "skoro epizodnosti" první série k ucelenější dějové linii v sérii druhé, se trochu ztrácí ten křehký náhled, na mě to působilo rušivě, už jsem se nedokázal tolik soustředit na vývoj postav a psychologii. A přibylo akce, což lehce mění orientaci seriálu. Lehká změna animace přispěla k tomu, že je druhá série "mainstreamovější", což nutně nemusí znamenat horší, nicméně komorní styl první série byl lepší volbou. Hudba stejně kvalitní jako v první sérii. Celkové hodnocení 8/10. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Kybernetickým slečnám s bouchačkami se začal silně krátit dech. V první sérii jsme je poznali vcelku dobře a nyní jsme jen opakováním a přeopatrným rozvíjením starých motivů ujišťováni, že je tedy už opravdu známe. Aby autory přece jen nešlo nařknout z toho, že se předkládá totéž, co dříve, dozvíme se více o instruktorech (asi ty nej pasáže z této série) a krom toho nám Teatrino milostivě věnuje i jakýsi souvislejší příběh o boji proti militantním Padánským separatistům. Ten trpí několika vadami, z nichž mně osobně nejsmradlavější přišla romantizace povolání teroristického. Osobně nevidím nic dojemně lidského v údělu člověka, který svou vnitřní rozervanost dává najevo tím, že na kusy rozervává lidi jiné. Nevidím jemu podobné jako Romey a Julie, kteří nešťastně a tragicky milují a hledají své místo v životě. Kdo by to čekal, že si při masáži slzných váčků ublinkne? ()

daGGos 

všechny recenze uživatele

Největší problém druhé série GG? Existence série první. Ta totiž pod taktovkou Madhouse dodnes vypadá a zvučí naprosto skvěle, takže namlsaný divák v prvních minutách Teatrina jen nevěřícně kouká na třesoucí se statické obrázky znázorňující bitvy v ulicích doprovázené hudbou jak z reklamy na italské těstoviny. Důvod je prostý, Artland očividně operoval s mnohem skromnějším rozpočtem a na výsledku se to dost výrazně podepsalo. S přibývajícími díly se ale vizuální stránka přeci jen zvedne a anime vykouzlí i několik kvalitních hudebních počinů (v čele bezpochyby se skvělou skladbou Doll hrající v endingu). Příběh je zajímavý hlavně tím, jakým způsobem nahlíží na obě strany konfliktu. Nepředkládá totiž typický nástin hodní policisté a fuj fuj teroristé, ale snaží se oba tábory ukázat jako obyčejné lidské bytosti, mající vlastní odůvodnění pro své činy. Lepší ***. ()

-Victor- 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem se rozhodl, že konečně shlédnu anime seriál Gunslinger girl a Gunslinger girl: II Teatrino. V budíčku mi zvonil několik let a konečně jsem se dostal k tomu, že jsem shlédl celé dvě série. Ve výsledku jsem velmi spokojený, ačkoliv někdo může namítnout, že seriál má místy hluchá místa, mě se to netýká. Podle hodnocení a recenzí jsem si též nemohl nevšimnout, že první série zde vede před sérií druhou. Ve výsledku se nebojím, říct, že Teatrino pro mě bylo zajímavější a daleko svižnější, než první série. Ze začátku mě lehce šokovala nová animace, ale během dvou dílů jsem si na ni zvykl. Nemluvě o tom, že jednotlivé charaktery opravdu vypadají lépe (nekamenujte mě). V Teatrinu se příběh rozvíjí a zjišťujeme i více o tom, jak se některé z dívek dostali do agentury. Příběh se silně zaměřil na postavu Trieli (namísto Henriety - jak tomu bylo u první série). To ovšem neznamená, že bychom se s ostatními dívkami nesetkali. Například Claes dostala prostor sama pro sebe v díle Clae‘s Glance (epizoda 8). Ve výsledku nemohu opomenout výtečnou hudební stránku, která příběh skvěle doplňuje. Celek pro mě šlape jako švýcarské hodinky :). Co se tak dívám, jsem zatím jediný fanoušek Teatrina na ČSFD, doufám, že se to časem změní - seriál si to dle mého názoru opravdu zaslouží. Nakonec už jen doufám, že se časem dočkáme pokračování! ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • Triela (Caitlin Glass) často používá legendární brokovnici Winchester Model 1897 (Trench Gun). Zbraň se mimo jiné proslavila v první světové válce, kdy ji používala americká armáda, a to především v bojích na blízkou vzdálenost a v zákopech. (-Victor-)
  • Záložní zbraň, kterou Triela (Caitlin Glass) nosí je, SIG Sauer P230 SL. Tato zbraň je díky svým kompaktním rozměrům a váze ideální pro skryté nošení. V různých modifikacích ji v dnešní době používají různé bezpečnostní složky. (-Victor-)

Reklama

Reklama