Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Helo 

všechny recenze uživatele

Pro mě zřejmě prozatím největší filmové překvapení letošního roku. Temné obrazy z fronty občas proložené nějakým tím "světlým" flashbackem a podpořené pěknou hudbou. Navíc filmů z Velké války moc není a o válečných tunelářích už vůbec. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Neprávem filmově opomíjená první světová válka i v dnešní době dostává prostoru, i když malého. Tunelová válka musela bejt svinstvo, stejně jako celá válka celkově. Zajímavý pohled na válečné běsnění trošku jinak. Líbilo se mi to ... na australské poměry se mi to líbilo, zdát čest svým předkům. ()

Vessper 

všechny recenze uživatele

Ukázka z jiné strany toho, jak šílená válka byla. Velice pěkné záběry z vojenského prostředí, které se vyvedlo na výbornou. Střídání smutných a veselých scén a rota tunelářů. Kvalitní a zajímavé. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

Není tajemstvím, že válečné filmy miluji. Tento snímek je navíc z 1.sv války a tak je jedním z mála. Rád bych viděl víc takových filmů (naštěstí mě Spielberg obdaří War Horse). I když jde o film z Austrálie tak je hodně kvalitně natočen, s pěkným příběhem a místy mrazivou atmosférou. To, že je to podle skutečné události přidává další plus. Na jedno shlédnutí je to ideální film. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Mám strašně rád filmy o I. světové válce. Asi i raději než z jakékoli jiné války. Škoda, že jich je tak málo a ještě méně těch dobrých. Bitva o Hill 60 pro mě byla obrovským překvapením, kde Australané (cože?) ukázali, že jim tohle bojiště není cizí a představili realistický, parádní příběh nacpaný pod zem, který byl k tomu navíc hodně napínavý. 85% ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Válečný film, kde sice nejde v první řadě o samotné válčení, ovšem to mu neubírá na napětí. Ba naopak. Stísněné šachty jako byste měli všude kolem sebe. Já osobně jsem ještě žádný snímek na téma tunelování ve válce neviděl, ale i kdyby už někdo na podobný narazil, tak po shlédnutí tohoto si troufnu tvrdit, že nemůže být zklamán. A kdybych měl vypíchnout jednu jedinou věc, byla by to sakra povedená hudba. Nemám pocit, že by to bylo uplně na čtyry hvězdy, ale při třech taky nemám až tak čistý svědomí. 70 % Oblíbená část- rugby ()

alchac 

všechny recenze uživatele

O tom, že tunelování není žádná prdel, by i dnes mohl zasvěceně povyprávět nejeden bahamský exulant. A co teprv za krajně ztížených pracovních podmínek, kdy se musel zchvácený havíř od protinožců lopotit s krumpáčem a lopatou po pás v bahně v temné, úzké štole a bál se přitom i hlasitěji pšouknout, aby jej naslouchající Jerry výbušně neatomizoval i s věrným přítelem kanárkem a oblíbenou krysí rodinkou na dřevěné uhlí. Celé se to navíc obešlo bez patetického a patriotistického žvanění, salutování rozstříleným vlajkám a obdobných blicích rekvizit, které s takovou oblibou servíruje produkce z jů es ej. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi styl vyprávění trochu vadil, ale nakonec atmosféra zákopů první světové války zvítězila. Člověk se pomalu dostává do děje, ale najednou zjistí, že už v tom jede. Tuneláři tu ještě nebyli, tenhle bojový styl mám zatím načtený jen z knih. Velice zajímavý příběh, i obrazem. 80% ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

S přehledem natočené válečné drama o mě nepříliš známém aspektu vedení války. Klasické schéma nedůvěry v nového velitele umě spojené s flashbacky do minulosti vytvářejí atmosferickou podívanou , založenou na skutečných událostech 1. WW. Perfektně se filmařům podařilo navodit atmosféru stísněnosti a klaustrofobie kopaných tunelů, která spolu s soudržností a kamarádstvím jednotky australských "horníků" výrazně přispívá ke kvalitám filmu. Holt pár australských krys Němcům pořádně zatopilo.... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Australani v první světové v Belgii podkopávali němcům zákopy? No asi jo a je super, že na to téma si protinožci natočili film, který oslavuje jejich válečné hrdiny. Místy jsem si říkal, že je to jako když našinci natočili Tmavomodrý svět o pilotech bojujících nad kanálem. Sice se filmy nedají srovnávat, ale oba se povedly. A i přes fakt, že skoro nikdo nebude znát takřka žádného australského herce, netrvá dlouho a divák s nimi prožívá peklo v hloubkách až 27 metrů pod zemí. V blátě, bez kyslíku a s tunami výbušnin za prdelí. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Australský kapitán Oliver Woodward (Brendan Cowell) přijíždí na spojenecko-německou frontu, aby převzal velení speciální vojenské jednotky, zabývající se kopáním tunelů pod nepřátelskými zákopy. I přes počáteční nedůvěru si brzy získává důvěru svých mužů - a když dostanou nový úkol, zajistit tunely pod strategickým kopcem 60, muži neváhají se svým kapitánem nasadit vlastní život... Tématice tunelů se moc filmů nevěnuje (myslím tím staré dobré tunely, nikoliv ty moderní - těch je naopak plná celá televize) - jestli si dobře vzpomínám, tak snad jen Bollův Tunnel Rats, přičemž Bitva o Hill 60 je kvalitativně trochu jinde (i přesto, že Tunnel Rats je bezkonkurenčně nejlepším Bollovým filmem). Ale tu atmosféru napětí, kterou Bitva o Hill 60 vyvolává, scény - při kterých jsem radši ani já nedýchal, aby nedošlo k prozrazení, a největší řízenou explozi v dějinách - to je něco, co hnedle každý film nenabízí. Navíc i prostředí první světové války není v současné kinematografii příliš obvyklé. Jediné - co bych tomuto filmu vytkl - je až příliš časté použití "flashbacků" - které sice válečnou situaci trochu odlehčovali, ale pro mne působily příliš rušivě.. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Velká válka je jeden z nejvíce traumatizujících zážitků moderní Evropy, přesto je režiséry relativně opomíjena. O to více je třeba ocenit každý kvalitní film popisující uvedené období. A Bitva o Hill 60 k nim rozhodně patří. Australané jsou na svou účast při obraně Impéria velice hrdí a jimi produkované prvoválečné snímky tuto hrdost ukazují více než jasně. Jeremy Sims natočil nenápadné, ale vysoce kvalitní drama, syrové ve svém naturelu, ale přesto vznešené. A to aniž by sklouzl do laciného kýče. Atmosféra je skvěle zvládnutá, a to i díky kontrastu mezi blátivým peklem zákopu v deštivé Belgii, a klidnými, hřejivými scénami z prosluněné Austrálie. Snímek není přehnaně akční, bojů je zde málo, což ovšem neznamená že by se na plátně nic nedělo. Klaustrofobické scény z věčně mokrých tunelů, kde odkudkoliv může přijít německý výbuch, či dokonce císařští vojáci jsou nervydrásající. Herci odvedli slušný výkon, zvláště Bella Heathcote je ve své roli přirozená a dokázala ovládnout každý záběr ve kterém se ocitla. Bitva o Hill 60 není válečným velkofilm v pravém slova smyslu, a proto za konkurenčními bojovými dramaty v mnohém zaostává, přesto jde o velice zdařilé dílo, hodné pozornosti. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že tento film mne velice příjemně překvapil. Filmy podle skutečných událostí jsou (také) mým šálkem čaje a o podzemní válce v této podobě jsem neslyšel. Zrovna tak o přítomnosti důlních expertů z Austrálie. Podstatnou roli v příběhu má i "válka odposlechová" - s ohledem na dobu samozřejmě s jinými metodami a technickými prostředky. Příběh situovaný na francouzskou část fronty se sice rozjíždí trošku pozvolna, ale divák se vůbec nenudí. Postupně "přituhuje" a finále je opravdu velkolepé. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Neurazí to, nenadchne to. Chtělo to více zhustit hornickou dřinu. Návraty do vlasti tam měli být také daleko méně. 57%. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

O první světové toho v poslední době opravdu moc natočeno nebylo. Tenhle film není sice žádný výkvět kinematografie,ale neurazí. Osobně mě moc nechytil a kdybych ho neviděl,tak by se mi taky nic nestalo. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Australané jsou posedlí vojenskými angažmá svých ANZAC, takže není divu, že o tom i mile rádi točí filmy :) O první světové ale točili (poprvé a) naposled snad Gallipoli a Lehkou jízdu - a to byla 80. léta. Najednou se rozhodli natočit film, ve kterém koně uvidíte asi ve dvou záběrech a slušivé klobouky tak v pěti. Na co by taky byli koně a klobouky horníkům kopajícím 20 metrů pod zemí šachty pro podminování nepřátelských linií? Tam potřebovali jenom kanárky. Postavy sice mohly být (při délce filmu) lépe vykresleny a závěrečný výbuch podstatně méně digitálně zfušovaný, ale i tak se jedná o velice povedené válečné drama zobrazující nepříliš známou tvář první světové války. Btw. nenechte se zmást českým přebalem, na letadlo v celém filmu nenarazíte ;) 80% ()

Reklama

Reklama