Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dívky z města jménem Caroline, která se přestěhuje do malého městečka a zaplete se do milostného trojúhelníku s největším fešákem z fakulty a jejím učitelem ze střední, panem Andersonem a Thurstonem, jejím spolužákem a huličem. Sedmnáctiletá Caroline Wexler čelí noční můře každého dospívajícího: její ovdovělý otec se rozhodl přestěhovat z velkoměsta doprostřed pustiny. Když Caroline zjistí, že se svými novými spolužáky nemá vůbec nic společného, následuje jedinou osobu, která se stala objektem jejího zájmu – svého pohledného mladého učitele, pana Andersona. Vše vyústí v bizarní milostný trojúhelník, když se k nim připojí sladký potížista, spolužák Thurston. Nenechte si ujít tento nadčasový příběh, který doprovází vábivý indie soundtrack. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (145)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Romantika sa veru nekonala, no a dráma to bola taktiež dosť nevýrazná. Celkovo sa mi zdal celý ten príbeh dosť podivný a ani tá zápletka nebola nejaká oslnivá. Určite som od tohto filmu očakával viacej, a nielen príbeh posekaný do rôznych pasáží, ktoré boli prelínané akýmisi tajomnými vraždami. No a to som stále veril, že predsa len na konci sa niečo veľké stane, čo zmení celý môj pohľad na film. Stalo sa v závere toho naozaj veľa, ale žiadna z tých udalostí nebola tou vytúženou čerešničkou na torte. A čo sa posolstva týka? Hmmm, asi len to, že by človek nemal predčasne niekym pohŕdať - lebo náhodou by sa mohlo stať to, že medzi tým všetkým pohŕdaním zrazu zistíme, že sme sa do toho človeka zaľúbili... No na viac ako 2 hviezdičky to veru nebude, hoci Kat Dennings bola skvelá a taktiež treba pochváliť aj dobré hudobné kulisy. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

"Lidi strávěj celej život hledáním toho, co já zažil pomocí běžného čistícího prostředku." :D:D:D Zajímavé, jak krása je opravdu individuální záležitost, co je pro někoho krásná mladá dívka, je pro jiného přeceněná ošklivka s velkým nosem, pusou a ne moc hezkými rysy.... A to je jedině dobře. "Ale občas v jednu chvíli dospějete k rozhodnutí a v srdci víte, že změní naprosto všechno." "Věci nemusí trvat věčně, aby byly dokonalý." ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Americká krása po kanadsku, navíc pro náctileté. Už dlouho jsem nebyl z nějakého filmu o teenagerech takhle nadšen. Debutující kanadský režisér Michael Goldbach si zjevně odskočil na učenou do kousek za hranicemi ležícího městečka Twin Peaks, kde ho sám David Lynch zasvětil do tajů, jak do filmového nálevu slít vše to hnijící a zatuchající na americkém (potažmo kanadském) maloměstě, přesto z toho ale vytvořit celkem chutný koktejl. Stejně tak od Lynche odkoukal mysterium vyvolávání napětí a duchů temné iracionality, která město obchází v podobě sériového vraha. Nespecifikovaný ID, který je přes den a v hranicích města potlačen kulturními návyky a křesťanskou fází, v lesích za městem a v přítmí noci však propuká v ten nejtemnější pohanský proud zla. Michael Goldbach natočil v podstatě malý nezávislý film, jehož velikost roste s ubíhajícím dějem. Tak, jak se postupně posunují hranice otevřenosti ve veřejném prostoru, tak se posunují i hranice otevřenosti kinematografie, respektive v tomto případě filmové romantiky, Daydream Nation (Národ snílků či možná lépe národ denního snění?) je stejně jako výše zmíněná Americká krása veskrze negativní a alarmující, přesto je jejím základem romance, romantické (v hodně postmoderním významu slova) sblížení dvou lidí. Zajímavé jsou i použité výrazové prostředky - již použití mezititulků a členění do jednotlivých minikapitol, stejně jako fragmentování linearity dějové linky, které vyplývá z přístupu režiséra, který nechává celý příběh vyprávět hlavní hrdinku. Úžasná je hudební stránka (Daydream Nation coby název je dle mého odvozen od slavné desky amerických Sonic Youth, jejichž skladba také zazní hned v úvodu snímku - a dle mého ne náhodou), stejně jako úroveň hereckých výkonů, celý film snad možná ztrácí jen trochu obrazově, což je nejspíš dopad omezeného rozpočtu, přesto to nemá na celkový dojem zásadní vliv. Pocit štěstí lze nalézt už jen v denním snění, levných drogách a snad ještě v... Kanadská krása. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Málo známy, ale o to kvalitnejší a zaujímavejší snímok zo školského prostredia. Odkazy na Americkú krásu, či Juno sú zrejmé, ale v porovnaní s nimi je film snáď ešte lepší. Sarkastická puberťáčka vládne filmu a Kat Dennings sa svojej role chopila veľmi dobre. Táto školáčka by vám musela liezť na nervy, keby sa tu neodhaľovala jej zraniteľnosť. Daydream nation je veľmi vkusným filmom, ale zároveň aj nemilosrdným a reálnym. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Tento film sa tak snažil byť niečo viac ako je, až sa mu to podarilo. Napríklad záverečná scéna (na útese či kde to stáli), v ktorej išlo o uhol pohľadu. Kvôli tomu nápadu mi to ani neprišlo ako klišé. Hlavná hrdinka síce bola občas tak nad vecou, až trochu od veci, ale určite z toho nevzišiel len obyčajný teen fillm. Ak bol toto účel Daydream Nation, cieľ je splnený. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (4)

  • Film sa nakrúcal vo Vancouveri (Kanada). (Arsenal83)
  • Caroline (Kat Dennings) řídí první generaci vozu VW Golf (v USA známém pod označením Rabbit) z přelomu 70. a 80. let, který ještě nebyl vybaven airbagy. Přesto je však při nehodě vidět spuštěný airbag. (DJDVD)
  • Názov filmu je prebratý z albumu skupiny Sonic Youth a keďže je meno hlavnej postavy Thurston, podobne ako lídra kapely Thurstona Moorea, je zjavné, že film má čiastočne záujem vzdať hold tejto alternatívnej hudobnej skupine. (Arsenal83)

Reklama

Reklama