Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Recenze (115)

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Mladý muž s Aspergerom sa snaží nájsť svojmu bratovi priateľku podľa dotazníka. Vývoj je taky nijaký a na konci som čakala, se sa dajú dokopy Simon s Jennifer. Simon je roztomilý, aj keď je ťažké s nim žiť.  Najviac ma bavil začiatok, spolužitie s Fridou. ()

djcremo 

všechny recenze uživatele

Príjemná komédia, ktorá vyčarí úsmev na tvári, nepôsobí nudne a herci pôsobia sympaticky. Paradoxne ma to bavilo viac, ako americké komédie. ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, jejíž největší a snad i jedinou chybou je vystavění na typu autistické poruchy hlavního hrdiny. Ve chvílí kdy tohle zjistíte a naplno uvědomíte čemu se vlastně vy a všichni okolo smějí, tak už to zase tak ideální záležitost není. Přece jen život s takovým postižením takováhle skvělá jízda jako zde určitě nebude. Lze-li od toho s nadhledem odhlédnout, tak je to jeden z nejzábavnějších počinů co jsem za poslední dobu viděl. Ale kdo to úplně dokáže ? Jinak nenáročná naivní dějová kostra nemá ve své realizaci žádné hluché místo a panoptikum postaviček, které se v průběhu objeví a ve finále plně projeví, je skvělé. Z kina jsem odcházel, i přes občasnou svojí vlastní rozpolcenost z průběhu sledování, velice dobře naladěn a nestydím se za to. Ať si kdo chce co chce říká, tak z filmu záměr tvůrců především pobavit je jasně patrný. ps: Sheldon z BBT po chvíli jednoznačně rozpoznán [80%] ()

klapqua 

všechny recenze uživatele

Pre mňa teraz dosť aktuálny snímok, pretože pracujem s dieťaťom s aspergerom. Každopádne sa dosť odlišuje od toho filmového, čo ale filmu neuberá samozrejme na kvalite. Asperger je dosť rozmanitý a rozlišný u každého jedinca. Film sa mi ohromne páčil, vystihol zanovitosť a posadnutosť týchto ľudí určitými dennými rituálmi. Podal to milo, vtipne, dojímavo s veselou záverečnou bodkou:). Krásne farebne spracované, príjemná hudba, herci. Skrátka Me gusta ;) ()

Tomik00 

všechny recenze uživatele

Švédská komedie pojednávající o chlapci, který trpí aspergerovým syndromem. Již od začátku to na mne působilo mile a docela mě to i překvapilo. Zaujala mě chlapcova lhostejnost k okolí a jeho imaginární žití ve vesmíru. Lidé s takovýmto handicapem to nemají lehké. Oceňuji práci režíséra, rozhodně se na tento snímek podívejte a pochopíte... ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně jak hodnotit, ale dám průměr.. Pro lidi, kteří se cítí jako podivíni nebo jsou jen velcí introverti je jistě tohle bomba (gíci). Mě spíš Simona bylo líto a taky ho mám ráda. Nezvyklé téma, ale celkově pro mne film nebyl bomba jen zajímavý průměr. Slušné herecké výkony. Já se zase tak nezasmála, já jsem totiž citová a né logická. Závěr byl pěkný. ()

doriana.g 

všechny recenze uživatele

Bez zaváhání za čtyři, bráchové skvěle zahraní, nápaditě vykreslené Simonovo vnímání okolního světa, parádní hudba, ani vteřinu jsem se nenudila. Pátou dávám za kolegy uklízeče, jeden týpek lepší než druhý + nejlepší únos ever. Určitě neviděno naposled. ()

Jurcekk 

všechny recenze uživatele

A po dvoch týždňoch čo som tu mal deti a fičal na X menoch a Adamoch Sandleroch a podobných mi to prišlo ako zázrak. ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Dobrá švédská komedie. Z mého pohledu to ani moc není o Aspergerově syndromu (ten jsme si konečně užili pořádně v Big Bang Theory), spíš o tom, jak z něj vytěžit co nejvíc humoru. Občas lehce prvoplánového, ale proč ne...film také maličko v závěru ztrácí tempo, aspoň mně to přišlo v kině, kde bylo čtyřicet stupňů, ale možná že se spíš blížil infarkt. Takže pokud se chcete zasmát a nevadí Vám, že se vše lehce opakuje a dá se poměrně snadno předvídat (a takových je Vás většina, nedělejte se), bude se Vám to líbit. Mně vlastně taky, jen to prostě není nic, po čem by se zhroutil svět... ()

Carfait 

všechny recenze uživatele

Už asi třetí film s módním Aspergrovým syndromem, který jsem za krátkou dobu viděl. Zde se mi ale výkon hlavního hrdiny a vlastně celý film líbil nejméně. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Nevím, ale zdá se mi, že to, co je ve filmu prezentováno jako (specifické) příznaky Aspergerova syndromu, ukazuje ve skutečnosti autistické chování obecně. Film ale rozhodně není psychologickou analýzou poruchy osobnosti. V zásadě se snaží z kontrastu odlišnosti a normálnosti vytěžit zábavu a romantiku. Obojí mi ale přišlo nějak dost kýčovité. Abych to shrnul: je to celkem blbost. ()

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Film přeletí v poklidném tempu, tak že rozhodně neurazí a ani ničím moc nepřekvapí. Přesto všechno se na film docela příjemně dívá. Nelze tady vyloženě hovořit o komedii plné srandy a hlášek, jedná se spíše o usměvný, možná až naivní příběh bez snahy o velkou autenticitu nebo hlubokou myšlenku. ()

vassil 

všechny recenze uživatele

Manželka se stará o autistické dítě, a když si večer vykládáme příhody, nasmějeme se... U tohoto filmu jsme se taky nasmáli... ()

Reklama

Reklama