Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

Satan 

všechny recenze uživatele

Velmi surové, brutální, kruté, nemilosrdné, ale také nesmírně citlivé, romantické a svým způsobem "nehollywoodsky" pravdivé. Hilary Swank zde předvádí DOKONALÉ herectví, kdy se musela připravit jak po fyzické, tak hlavně po mentální stránce, a jde jí to sakra dobře. Oscar naprosto zasloužený. Příběh je na motivy skutečných událostí a to trochu svazovalo jinak vcelku povedený scénář a své udělal i řízný soundtrack. Hlavní síla snímku tkví ale v poslední půlhodině, která působí jako velká emotivní deka na diváka a šokuje ho jedním naturalistickým záběrem za druhým. Kluci nepláčou...ale vím minimálně o jednom, který to při titulcích nevydržel. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Uvažoval jsem i o páté hvězdičce, ale jak napsal ve svém scénáři Matty, postavám chybí větší hloubka...Scénárista předpokládal, že problém sexuální identity a vyhrocený krvavý konfikt na konci divákovi postačí a spokojil se s nedostatečně propracovanými postavami pohybujícími se v rámci jednoho skutečného kriminálního případu. Díky hereckým výkonům to postačí, Hilary Swank tuhle roli bude překonávat jen těžko. Svojí proměnou zastínila ostatní - a to je škoda, protože prakticky všichni herci jsou dobří - za zmínku stojí přinejmenším Chloe Sevigny. Po režijní stránce mírný nadprůměr, z ostatních filmových ingrediencí je nutné zmínit kvalitní hudbu. Celkový dojem 80 %. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že Boys Don't Cry je něco jako milník, když přijde na dramata založena na skutečných událostech, takže to se musí vzít v potaz. Bohužel, tenhle film nezestárnul dobře a dneska diváka, který už pár podobných filmů viděl, nic nepřekvapí a překvapivě i v některých místech nudí. Což film, který se snaží něco říct o takhle složitém tématu, by neměl. Nicméně Hilary Swank si toho Oscara opravdu zasloužila. 60 %. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Tak má ho nebo nemá? :-D Ne, konec srandiček - to se sem moc nehodí.... Teď k filmu...na můj vkus byl tenhle film hnaný až příliš do extrému. Přišlo mi, že Kimberly (režisérka) chtěla za každou cenu diváka zhnusit, aby zaujal k tomuto filmu příliš vyhraněný postoj a to mi malinko vadilo. Stejně tak dělá z chlapů jen násilná hovada. Nevím, jestli to mám brát jako nějaký feministický záměr. Těžko říct, z tohoto hlediska mám poměrně smíšené pocity..... Jinak ale o skvělých hereckých výkonech není potřeba polemizovat a o zajímavosti filmu stejně tak. I díky drtivému konci ty 4 hvězdičky dám, ale že by mě film nějak extra nadchnul, to né. 70%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niečo medzi klasickou nezávislou tvorbou a televíznym "príbehom zo života". Sú filmy, ktoré sa už v scenári priznávajú k tomu, že budú stáť a padať na výkone hlavnej predstaviteľky. Boys dont cry na výkone Hilary Swank našťastie pevne stojí. Uznanie si ale zaslúžia aj Chloe Sevigny a predovšetkým Peter Sarsgard, ktorý je hereckým chameleónom, pretože je uveriteľný ako hajzlík v tomto filme, tak ako sympaťák v niektorých ostatných. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Vzhledem k tomu, že skutečný Teena (Hilary Swank) nezahájil hormonální substituční terapii ani nepodstoupil operaci potvrzující jeho pohlaví, byl někdy novináři v médiích označován za lesbičku. Někteří však uváděli, že Teena prohlásil, že plánuje podstoupit operaci změny pohlaví. (MFJD)
  • Dne 19. prosince 1993 byl Brandon Teena (Hilary Swank) zatčen za padělání šeků. Lana Tisdel (Chloë Sevigny) zjistila, že je transsexuál poté, co bylo jeho rodné jméno otištěno v místních novinách. Tisdel za něj zaplatila kauci, aby ho dostala z vězení, a on jí řekl, že podstupuje operaci změny pohlaví. Tisdel nicméně zpochybnila tvrzení, že poté, co se o něm dozvěděla pravdu, pokračovali v romantickém vztahu. Místo toho Brandonovi řekla, že mohou být stále přáteli. (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama