Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teena Brandonová, děvče z malého městečka, utíká po krádeži auta před spravedlností. Při té příležitosti si změní jméno na Brandon Teena a spolu s tím kompletně změní svou osobnost. Teena má totiž už dlouho pocit, že se narodila ve špatném těle. V obrovských zmatcích, které provázejí její přeměnu se seznamuje s dívkou jménem Lana, která fatálně vstoupí do jejího života. Po krátké romantické známosti se Lena doví celou pravdu - policie totiž zatkne "Brandona" a uvězní ho v ženském oddělení. Vyjevit těžkou pravdu milované osobě je pro Teenu nadlidský úkol, ale ukáže se že pravda její vztah s Lanou neohrozí. Bohužel do situace zasáhne Lanina rodina - která vyrovná účty za "zrazenou Lanu" po svém... Film vznikl na základě skutečných událostí a neskutečně věrohodný herecký výkon vynesl představitelce hlavní role Oscara v roce kdy Cenám Akademie dominovala Americká Krása. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (432)

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

V tomto psychologickém dramatu je nám představována nelítostná realita… V běžném životě se až tak úplně nesetkám s podobnými případy (obzvláště u nás na vísce), ovšem i tak se mě příběh této dívky dotkl. Teena trpící poruchou osobnosti a pocitem, že se narodila ve špatném těle, je vlastně typický úkaz toho, že člověk musí mít dobré rodinné zázemí, jež ona ostatně postrádá. Její problémy se ale netýkají „jen“ sexuální identity, ale i začlenění do společnosti. Vše se ale odvíjí z minulosti, kdy s mladou dívkou zřejmě nebylo dobře zacházeno a ona se s tím dosud nevyrovnala, a proto se často dostává do problémů. Musí být těžké žít s pocitem, že vlastně nejste to, co jste a vnitřně se sebou neustále bojovat. Jenže Teena ani v nejmenším není pochopena svým okolím. Musí bojovat za svá přesvědčení a za to, že je trochu jiná. Stává se obětí dalšího nelidského zacházení, které poukazuje na krutost, jež se v nás bere. Hilary Swank se zde představila jako velice talentovaná herečka, což nám prokazuje dodnes, její pojetí bylo přesvědčivé, až mrazivé a já mohu oznámit, že jsem těch pár půlhodinek nestrávila jen tak pro nic, za nic. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Uvažoval jsem i o páté hvězdičce, ale jak napsal ve svém scénáři Matty, postavám chybí větší hloubka...Scénárista předpokládal, že problém sexuální identity a vyhrocený krvavý konfikt na konci divákovi postačí a spokojil se s nedostatečně propracovanými postavami pohybujícími se v rámci jednoho skutečného kriminálního případu. Díky hereckým výkonům to postačí, Hilary Swank tuhle roli bude překonávat jen těžko. Svojí proměnou zastínila ostatní - a to je škoda, protože prakticky všichni herci jsou dobří - za zmínku stojí přinejmenším Chloe Sevigny. Po režijní stránce mírný nadprůměr, z ostatních filmových ingrediencí je nutné zmínit kvalitní hudbu. Celkový dojem 80 %. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný herecký výkon Hilary Swank! Od holky z Nového Karate Kida bych nic podobného nečekal. Podobné uznání zaslouží i Chloë Sevigny, která jí je rovnocennou partnerkou. Režisérka byla zjevně dobře připravená a téma ji evidentně zajímalo. Vždyť o tom o čtyři roky dříve natočila stejnojmenný krátký film. Díky jim všem nevzniklo nic prvoplánově bulvárního, ale silné a věrohodné drama chlapce v dívčím těle. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Hillary Swank ve své životní roli, co jiného na to více říct... Nemohu a nedokážu tak jako drtivá většina populace pochopit pocity, co prožívá lidská bytost zakletá v cizím v těle navíc jiného pohlaví. Neobyčejné drama a neobyčejný příběh... I když Hillary dokázala přesvědčit po tomto snímku svým hereckým uměním několikrát včetně Million Dollar Baby, Boys Don´t cry je doposud nepřekonán. Tak to cítím a vnímám. Nic víc a nic míň... Sakra to je pocta jak hrom ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Rebelka Teena, která prchá před zákonem, si změní jméno i totožnost. Začne se oblékat a chovat jako muž a proměnu své sexuální identity završí vztahem ke stejně staré dívce. Hillary Swank je ve své roli velmi suverénní, ale nějak to celé postrádá dobrý vypravěčský rytmus. A tak je vedle Swankové nejzajímavější konec filmu. Vidět se to dá maximálně jednou. 50% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (33)

  • Skutečný Brandon (Hilary Swank) se do armády zapsal krátce po svých 18. narozeninách a doufal, že bude sloužit v operaci Pouštní štít. U písemné přijímací zkoušky však neuspěl, protože uvedl své pohlaví jako mužské. (MFJD)
  • Brandon (Hilary Swank) spolu se sestrou navštěvovali základní školu St. Mary's Elementary School a poté i katolickou střední školu Pius X High School, kde podle některých vzpomínek působil společensky nevhodně. Ve druhém ročníku Teena odmítl křesťanství poté, co protestoval u kněze ohledně křesťanských názorů na abstinenci a homosexualitu. (MFJD)

Související novinky

Chloe Moretz krví zbrocená

Chloe Moretz krví zbrocená

31.03.2012

Dětská hvězdička, která vlastně v dětských filmech nikdy moc nehrála, nám rychle dospívá. V upoutávkách na Temné stíny jí Johnny Depp doporučuje, aby „ta rodidla nenechala více zahálet“. S dospíváním… (více)

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno