Reklama

Reklama

VOD (1)

USA, začátek 50. let. Vojáci po návratu z fronty bojují se svými poválečnými traumaty a snaží se začlenit do běžného života. Jedním z nich je i Freddie Quell (Joaquin Phoenix), který se marně pokouší notnými dávkami vlastnoručně namíchaného alkoholu ovládnout svoje běsy. S každým nervovým výbuchem se propadá stále níž a postupně se stává bezprizorním psancem. Shodou náhod se setkává s charismatickým Lancasterem Doddem (Philip Seymour Hoffman), který je právě se svou oddanou ženou (Amy Adams) a skupinou svých věrných příznivců na cestě do New Yorku, kde hodlá světu představit své nové učení. Lancaster Dodd, svým okolím nazývaný „Mistr“, je Freddieho živelností fascinován a ujímá se jeho „léčby“ podle vlastní teorie, která se má již brzy stát impozantní vírou. Mezi oběma muži vzniká velmi silné a neobyčejné pouto. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (488)

Toolshed 

všechny recenze uživatele

Najlepší* (*okay, asi narovnako s There Will Be Blood, aby sme boli spravodliví) film Paula Thomasa Andersona, čo z neho obratom robí jeden z najlepších filmov všetkých čias. Dnes som to videl druhýkrát, ten film je taká cesta, že celá filozofia Lancastera Dodda s putovaním do začiatkov kolektívnej pamäte ľudstva môže ísť oproti nemu fajčiť handry. Obaja ústrední herci si tu podľa mňa vystrihli najlepšie výkony svojich kariér - a aké to sú kariéry. Málo superlatívov som použil? ()

macdonald 

všechny recenze uživatele

Jestli je Mistr vypočítavý demagog nebo opravdu přesvědčený učitel, na to film nedává jednoznačnou odpověď. Každopádně ta první možnost se přeci jen nabízí víc. :) PTA nenabízí příběh, který by byl přesně nalajnovaný od začátku do konce, což tu není vůbec na škodu, naopak jsem rád, že se objevují originální filmy a originální vyprávění (např. i nedávný Cloud Atlas). :) Svědectví o tom, co s námi může udělat víra (jak v něco, tak i v člověka) a jaké může mít následky je v tomto díle (které by se i mohlo stát jedním z nejdůležitějších v dnešní době) znázorněno bravurně. Velmi uvěřitelný a precizní výkon P. S. Hoffmana zaslouží velké uznání, každopádně Phoenixův herecký koncert rovnou sochu ze zlata v životní velikosti. Je úžasné, co se může zahrát. Tahle nesmírně komplikovaná postava je opravdu těžký oříšek. Phoenix se tímto vrátil do světové extratřídy a byla by velká škoda, kdyby se tento Bohem nadaný člověk na to vykašlal. Buďme rádi, že ne. Velmi "syrově-dojemný" závěr mi vyrazil dech. Pět hvězdiček a ani o chloupeček míň ()

isikud 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za Joaquina Phoenixe a jeho dokonalé ztvárnění hlavního hrdiny a za hudbu k filmu dlaší hvězda.. Víc dát nemohu. Možná, že mi uniká genialita snímku a na celý film se dívám ze špatného úhlu, nicméně ať se snažím, jak se snažím pořád mi to přijde jako tuctový průměrný film na průměrné americké téma. Ve filmu se ztrácím a jediné, co dokážu ocenit jsou individuální herecké výkony. Jako celek tedy film chci hodnotit jen třemi hvězdami. ()

Googooplexer 

všechny recenze uživatele

Tak už vieme nad čím si budú tento rok akademici šukchať brká. Podľa mňa to vyhrá všetkých oskarov a stane sa to kultom v obore "čovina o kulte". (Kult dúfam nemá nič spoločné so slovom kultúra!) Možno pridajú aj osobitné kategórie ako "najlepšia hra zjazvenou perou" alebo "najlepší fúzkatý spev". Teraz už viem, že na Phoenixa sa už nechcem nikdy vo filme pozerať, aj keby to mal byť film storočia. PS Hoffman to zahral celkom dobre a nebol taký otravný ako Choakin. Film vo mne ale rozhodne zanechal stopu - ešte teraz premýšľam, že o čom to bolo - nebolo to dobré, nebolo to zaujímavé a nemalo to vhodnú dĺžku. Zas sa raz potvrdilo, že čím dlhší film, tým viac sa treba mať napozore. Asi začnem všetky vypínať najneskôr v stej minúte. No a odkiaľ asi vytiahla Cassandra Kulukundis (vedúca castingu) nápad obsadiť do úlohy Freddieho práve JP, tak na to neprídem do konca života. ()

Jester_X 

všechny recenze uživatele

Master poskytuje pohled na příběh člověk, jenž se shodou okolností dostává do spáru sekty vedené Mistrem. Ten si hlavního hrdinu Freddieho oblíbí. Pokouší se na něm provést svoje učení (rozuměj, vymývání mozků). Zde vyvstává jedno důležité sdělení. Přes sebesilnější nátlak zůstávají v hlavním hrdinovi atributy lidství. Mistrovi se nepodaří ho zničit a přirozenost člověka vítězí nad totalitou. Při tom se během filmu nedozvíme o učení sekty nic podrobnějšího. Můžeme tedy pochybovat o tom, zdali toto učení vůbec bere někdo zcela vážně a nebo zdali lidé potřebují jen pevný bod ve svém životě. Omezený Freddie je pak jako hlavní hrdina ideální příklad, neboť u něj stále vítězí fyzické aspekty (vznětlivost, sexualita, chlast), ale zároveň se drží Mistra, protože ten mu udává životní směr a plánuje kažodenní život. Nejistota je lpí také na tom, kdo vede sektu. Mistr se snaží působit dominantně, ale jeho manželka celou dobu vystupuje jako šedá eminence, která má ovšem výrazný vliv. Jako za každým fanatickým učením tedy vystupuje někdo, komu jde jen o manipulaci druhých. ()

adam7 

všechny recenze uživatele

Po dlhom čase sa mi pripomenul Joaquin Pheonix (naposledy to boli asi Znamenia). Úžasný herecký výkon. No nedostavila sa mi hlavná myšlienka, čo ma veľmi mrzí, lebo práve kvôli tomuto som si to pozrel. Stále som čakal na niečo, čo vysvetlí všetky tie nejasnosti, dúfal som na záver, ktorý prevráti celý dej a aj moje hodnotenie. Nedostavil sa. 2* za Joaquina a 1* za pekné zábery a atmosféru filmu. Viac dať nemôžem. ()

Kylee 

všechny recenze uživatele

Ryze subjektivní a emotivní hodnocení bych v tomto případě shrnula do slov: Master of boredom... nějak mě to poselství filmu úplně minulo.... ()

Upswing 

všechny recenze uživatele

Tak kvôli hereckému výkonu vychudnutého Joaquina Phoenixa to stálo zato. Perfektný výkon ! Dopozerať ale tento viac ako dva a pol hodinový film bolo predsa len ťažké. Toľko blbostí zrodených v hlave šialenca v podaní štandardne skvelého Hoffmana, posilneného nejakými miešanými dryákmi ... bolo na mňa veľa, ale jeden aspoň vie v čom podobnom ten Cruise s Tavoltom lietajú. ()

Montmorency 

všechny recenze uživatele

Především excelentní herecký film (J.Phoenix jako psychický i fyzický vrak je opravdu bomba a nebýt D.D.-Lewise, tak je Oscar určitě jeho, i A.Adams skvělá), ale jinak se přiznávám, že to bylo pro mě těžký sousto (snad až moc art nebo jak to nazvat :-) a tak se mi to celý, v podstatě bez impulsu či sebemenšího vývinu kamsi, trochu vleklo..... ()

phoenix2456 odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem nepochopila a snad ani nechci(a je něco k pochopení?!). Dvě hodiny těžké nudy. Zřejmě nedostatek kvalitního alkoholu, abych se dostala do reality, kde je Mistr skvělým filmem. ()

jefljdasfljs odpad!

všechny recenze uživatele

To je ale blbost.. Zase další žvatlanina, kterou zdejší "intelektuálové" budou vychvalovat do nebe. Když tomu pomatenému gerontovi začal kdosi racionálně vyvracet ty jeho žblepty, měl jsem radost, že se z toho vyvine film zaměřený proti různým bláznům, kterým lidi naletí na jejich bláboly. Bohužel, nestalo se tak. Horší slátaninu jsem už hodně dlouho neviděl. Ještě štěstí, že Anderson ty kraviny točí jednou za uherák. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

velká inspirace scientologií a dianetikou, pseudověda a náboženství, které se zformovaly na počátku 50. let, víra v nesmrtelnost duše a v převtělování - minulé životy - kolik lidí třeba u nás utrácí peníze za výklad minulých životů a nejde o žádnou scieontologii, pak ještě ty zvláštní pseudovědecké praktiky, přímo historie scientologie to sice není (existují dokumenty o jejich ještě šílenějších praktikách, které zde neuvidíme), ale nevadí. Freddie je narušený, nevyzpytatelný, traumatizovaný kde čím, protlouká se, nachází útočiště mezi jinými milými podivíny, kteří se snaží expandovat, Freddie však sám o nové víře pochybuje, je otázka nakolik učení skutečně propadá (nejeden by řekl, že někdo takový by tomu mohl propadnout úplně, jenže omyl..), rád však Dodda zuřivě brání, protože je zřejmě jediný, který ho bere, jaký je, vytváří se mezi nimi zvláštní pouto, ostatní členové rodiny ho příliš nemusí, mistr Dodd své učení rozvíjí, popírá, když dochází argumenty, tak se vzteká, nevíme, proč dokázal ostatní strhnout strhnout, jeho žena vystupuje ve filmu jako největší fanatička, pak ho pozve mistr do Anglie, jenže po příjezdu mu oznámí, že ho tam vlastně nechtějí, ano, všechno je to podivné, ale vychází to ze skutečného života, takové věci se děli a stále dějí, nejde jen o scientologii, učeních plných rozporů je spousta, jsem odpůrcem jakéhokoliv náboženství, mnozí lidé však mají přirozené sklony propadat šílenějším věcem navzdory společenskému vývoji, racionalita jim nestačí....Phoenix hrál úžasně, jen u Hoffmanova mi nesedělo jeho charisma.........takže ve filmu se toho sice skutečně příliš neděje, ale ta atmosféra, konfrontace jednoho vyšinutého a frustrovaného muže se starším mystikem stačí, kdo je iracionálnější, je to jistě Freddy, do Doddovy mysli nenahlédneme, nevíme do, jaké míry věří tomu, co sám stvořil, ale honí si na tom ego, nebyl schopen v životě vytvořit nic lepšího, libuje si v tom být mistrem, všichni kolem věří, ti jsou vlastně nejiracionálnější, nj, víc v tom fakt asi neni.... ()

sheepman 

všechny recenze uživatele

Tento film ma od začiatku miatol a to sa mi na nom páčilo. Psychicky poznačený námorník z druhej svetovej vojny, ktorý si nesie hlboké romantické spomienky na svoju lásku zpred vojny a pritom drsne dava najavo svoje sexuálne chúťky aj keď nie pri každej príležitosti sa stretáva s "majstom" a jeho rodinnou. Spôsob ako na začiatku majster pôsobí dostával pomaly dokonca aj mňa. Freddie sa stáva jeho ochráncom a vidí v ňom "svojho človeka", aj kěd vie, že niečo na tom všetkom nesedí no chce byť s ním, cíti že ho chápe viac ako ostatní. No aj napriek silnej majstrovej snahe sa mu nakoniec psychycky labilný námorník "neodovzdá", ale žije ďalej svoj život. Iný ako ostatmí ale SVOJ. Perfektné herecké výkony o čom právom svedčia nominácie na Oscara. ()

Istero odpad!

všechny recenze uživatele

fakt pseudointelektualni kravina, nikdy jsem se tak netesil az film skonci. Joaquin je ale skvelej ale tohle nemel zapotrebi, on se snad radil s Riverem kdyz to bral. ()

Janusa 

všechny recenze uživatele

Phoenix ma opet body, ale jinak mi film prijde zdlouhavy jak ksandy. Ale doufam, ze mu toho Oscara konecne daji, protoze mi prislo fakt trapny, ze ho za Walk the Line nedostal. ()

ampex 

všechny recenze uživatele

Názvom a dĺžkou tento film môže na prvý dojem pôsobiť veľkolepo a ako pozerám pre niektorých aj taký bol. Ja som však videl dva a pol hodiny nudy. Možno je to tým, že nemám baretku dostatočne prirastenú k hlave, alebo nenosím retro okuliare aj v kuchyni, ale nejako mi posolstvo, výsledok, zmes pocitov, či už len praobyčajný koniec príbehu, ktorý ma už aj hocaká rozprávka, unikol. Ako pozitívum hodnotím skeptika, ktorý sa objavil na zábavke sektárov (v tomto prípade slovo neznačí to, že niekto pil sekt) s ukážkou myslenia, ktoré dnešným luďom tak chýba (škoda, že skoncil s fľakom na kravate) a taktiež postavu pána Phoneixa, na ktorú sa pomerne dobre pozeralo, čo sa mi ako mužovi ťažko priznáva. Motiváciou pri písaní tohto textu mi bolo to, že snáď niekomu ušetrím pár hodín života nepozeraním tohto filmu a to, myslím, hovorí za veľa. ()

eoj 

všechny recenze uživatele

Hmm, tady někdo pěkně chlastal i ve střižně, a taky se asi zlískal před natáčením a ztratil půlku scénáře. Herecky slušné, ale scénář nemá ani krk a lýtko, natož hlavu a patu. ()

Související novinky

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

P. T. Anderson chystá detektivku

P. T. Anderson chystá detektivku

02.01.2013

Jeho Mistr figuruje ve většině výčtů nejlepších filmů roku a pravděpodobně se objeví i v oscarových nominacích. Jeden z nejosobitějších tvůrců v současném Hollywoodu už se ale naplno věnuje dalšímu… (více)

Reklama

Reklama