Reklama

Reklama

Epizody(12)

Recenze (7)

Azurovydrak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kniha s názvem Vzduch byla moje první setkání s Avatarem. Aanga jsem neviděl a prakticky neměl tušení, že tento seriál existuje. To se změnilo, když jsem jeden den náhodou chytl s televizi jistý díl jisté série jistého seriálu. Parádní animace i napětí hmatatelné už po pár minutách mě zaujalo, tak jsem se na to vrhl od začátku. No a říct, že jsem byl unešen, je velmi skromné vyjádření. Mohl bych tu ještě chvíli metat superlativy, ale stačí říct, že jedná o nepopiratelný vrchol současné animované produkce. Hlavní postavy jsou sympatické a naoko obyčejný záporák v masce strká do kapsy svých charismatem a mystičností spoustu svých hraných kolegů, nemluvě o tom, že na prostoru pouhých dvanácti dvacetiminutových epizod dokázal seriál odvyprávět lepší příběh než většina filmových ság. 90% ()

stepankoby1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Book One: Air - 50 %: Já ke Kořře opravdu chtěl přistupovat jako k samostatnému seriálu a nesrovnávat s Avatarem. Problémem je, když se v takovém případě seriál stává snad ještě horší a nefunkčnější. Dějová linka je příšerně vystavěná i dávkovaná, a místo zábavy se tak dostaví jen střídání nudy z utahanosti a frustrace z nedostatečného prostoru pro postavy. Ze starých známých se do jednoho dělají staří páprdové a z mladých nováčků zase impulzivní tvrdohlavci. Ve výsledku divák nemá k postavám prakticky žádný vztah a nefunguje kvůli tomu ani trochu ústřední konflikt. Vždyť jak se mám strachovat, jestli záporák Kořře vezme schopnosti, když je jimi charakterově vykreslená jako netrpělivá a destruktivní? Což je škoda, protože záporák samotný byl hlavním kladem série a momenty s ním jsem si vyloženě užíval. Jenže ani on nemůže fungovat, když je dění celé revoluce, kterou rozpoutává, povrchní a nakonec i nesmyslně završené (Ukázali jsme, že hybatel revoluce je pokrytec, a zbavili jsme se ho. To ale nic nemění na tom, že samotní non-bendeři jsou pořád utlačovaní...?). A to jsem ještě ani nezmínil, jak moc se nám za ty roky mezi Aangem a Korrou svět změnil. Nebesa ovládají dvouplošníky, pevninu továrny, a fotografování nebo posílání telegrafů je na denním pořádku. Kam zmizelo kouzlo magie občas ozvláštňované vynálezy mechanika? Jo a taky proč jedinečné shopnosti jako je metalbending a bloodbending najednou ovládá každý ňouma na ulici i jeho táta? Nebylo na nich snad zajímavé právě, jak byly jedinečné? Z první série jsem tedy hrozně zklamaný, a z ohlasů úplně nevím, jestli se mi chce pouštět do další. Ona totiž vlastně ani nemusela existovat, stačilo by, kdyby Korra konala svou práci a jako avatar na konci první pomohla non-benderům a benderům lépe vycházet pár kompromisy a nějakou promyšlenější řečí. Pak by byly všechny dramatické oblouky uzavřené a byl by klid. ()

Reklama

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"He played us all. Republic City is at war." _____________ Vynikajúce a neskutočne originálne pokračovanie, ktoré šikovne (a hlavne úplne plynulo) nadväzuje na udalosti z Legendy o Aangovi a popritom si v podstate ide svojou vlastnou cestou... Zo začiatku som síce mal menší problém s tempom rozprávania a úplne ma to nebavilo, ale od nejakej 3. - 4. epizódy ma už svet Korry poriadne chytil a ja som sa doňho naplno ponoril! Choreografia bitiek a animácia sú ešte o kus pôsobivejšie ako v Aangovi, hlavný záporák Amon je zatiaľ tým najlepším z celého ATLA univerza a príbeh s atmosférou pôsobia oveľa dospelejšie ako v Legende o Aangovi... No a ten záver bol neuveriteľne dychberúci a emocionálne ma úplne dostal! Prvú sériu odporúča 9 bloodbenderov z 10... Legenda Korry má obrovský potenciál, som naozaj zvedavý na ďalšie série! ()

teekanee 

všechny recenze uživatele

Po dokonalým Aangovi sem nemohl jinat a hnedka začal Korru. Posunuli jsme se v čase paralery naší první poloviny 20. stol a hlavní postavy z původního Avatara jsou tu v roli skoro až mýtických hrdinů a mentorů. Hodně mi to v tomhle směru připomíná knižní sérii Mistborn. Magie se nám pere s vědou, což zapřičiňuje, že bendeři v tomhle světě už nemají tak navrh. Lehkost a vtipnost původního Avatara tu úplně není, přesto se podle mě první série nemá za co stydět. Korra je zajímavá postava a pár vedlejších taky víc než ujdou. Záporák je skvělej a hudba přímo dechberoucí. 86% ()

Ronkar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

VZDUCH: Korra je jiná než příběh Aanga a to hodně. Nejednoho fanouška původního avatara to může vykolejit. Osobně oceňuji odvahu tvůrců, že zbytečně neopakují již viděné a zkusili odlišný přístup. Dětské protagonisty vystřídali teenegeři, přírodu a mystické učení stemapunkové město a více akce. Celý příběh je přitom postaven na odkazu hrdinů z původního seriálu a je tu mnoho narážek i přímých linek s Aangovým příběhem. Dočkáme se nějaké té retrospektivy starých hrdinů, seznámíme se se synem Aanga i dcerou Toph. Ale už před sebou nemáme toho veselého mnižského kluka, který je pod tíhou okolností nucen dospět dřív, než by si přál. Kluka, který čelí osudovosti v tak epické rovině, že by strčil do kapsy i leckterý hollywoodský blockbuster. Tentokrát tu máme horkokrevnou, drzou holku, která sice zvládá fyzickou stránku elementů, ale uchází jí duchovní rozměr učení, což se možná projevuje i tím, že nedokáže pojmout ovládání elementu vzduchu. Potud dobré. Jenže příběh Korry postrádá Aangovu hravost a nadsázku, která je pro podobné vyprávění nutnější, než by se zdálo. A vlastně není a ani nemůže být tak sympatická jako ten plešatý klučina, který každému přirostl k srdci. Méně episod má za následek, že děj spěchá kupředu a jde víc po povrchu. Dialogy jsou místy nezáživné a stereotipní, stejně jako milostný trojúhleník, který se tu tvoří příliš rychle a hekticky. K silnějším stránkám: Animace je realističtější, dospělejší a vypadá skvěle. Efekty, roztřesená a kroužící kamera při bitkách je paradní a v doprovodu dynamické hudby tvoří z akce pastvu pro oči. Hudba je opět bravůrní od první minuty! Nejednou povyšuje scény o celý řád nahoru a dokáže ždímat správné emoce. Kouzlo mytologického světa je sice tak trochu pryč, ale děj nabízí zajímavé sociální téma konfliktu mezi vládci a nevládci, a pozadu není ani záporák v podobě tajemného a charismatického Amona. Ten se stává opravdu nebezpečným protivníkem a Korra velmi brzy dostává řádně nakopáno. Poselství 1. knihy je jasné: seznámení s charaktery, světem, představení nových konfliktů. Jako celek funguje první kniha dobře a závěrečné díly zachraňují poněkud rozpačitý začátek. Finále sice dobře story uzavírá, nicméně mi nevhovuje v rámci narace, protože zkušenost, že za chyby se platí tu podezřele přestává platit. A to je zvláštní. Ani většina postav mě nijak zvlášť nezaujala. Korra má potenciál, Tenzin a Lin jsou ok, ale pubertální svadra je nezajímavá a zbytek postav nemá místo. /70%/ ()

Galerie (216)

Reklama

Reklama