Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Claude Bukowski (John Savage) má brzy narukovat, a tak si chce poslední dny v civilu v New Yorku užít. Náhodou potkává skupinku hippies a dámu na koni – Sheilu (Beverly D´Angelová), která se mu okamžitě zalíbí. Hippies jej přivedou k drogám a druhý den jeden z party zjistí, kdo je ona dáma na koni. Vetřou se na oslavu, jíž se Sheila účastní, ovšem jejich anarchistické chování vyústí v zatčení a soud. Mají na výběr třicet dnů káznice, nebo zaplatit padesát dolarů. Hippies pochopitelně peníze nemají, ale Claude ano. Stačí pouze na kauci pro jednoho z nich, a tak od soudu odchází šéf hippies Berger (Treat Williams). Ten slibuje, že další peníze přinese. Claude s Bergerem se stanou velkými kamarády a skamarádí se i se Sheilou, jenže za dveřmi je strašák války ve Vietnamu. (AČFK)

(více)

Recenze (682)

Billie777 

všechny recenze uživatele

Podle mého trochu nedoceněný film. Muzikály normálně moc nevyhledávám ale tenhle se mi vždycky líbil úplně maximálně, skvělá hudba i herecké výkony a smutný konec, který mě rozhodně nenechal chladným. Určitě můj nejoblíbenější muzikál vůbec. ()

CSSML odpad!

všechny recenze uživatele

Smíchejte dohromady smilnící fetky, nemakačenky dělající bordel a pošahané hinduisty, zapomeňte na smysluplný děj a vše zalijte lahodným přelivem vlezlých písniček – a máte ústa plná Vlasů. Nebezpečný muzikál oslavující uvedená individua, jejichž třeštění neunikne ani kostel. Hnus. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jak už jsem psal mnohokrát, muzikály k mým oblíbeným žánrům nepatří, nicméně do filmového světa patří neodmyslitelně. Proto si i já občas nějaký ten muzikál v rámci rozšiřování obzorů pustím. Tentokrát jsem si doplnil jednu klasiku z žánru, navíc s výraznou českou stopou. Bohužel mi vlasy moc nesedly, důvodů je hned několik. Předně mi moc nejde dohromady žánr a téma. Chápu sice, že Miloš Forman chtěl na nesmyslnou válku upozornit netradičním a odlehčeným způsobem, mně se to ale do vkusu netrefilo. V oblasti daného tématu dám přednost klasikám (Lovec jelenů, Olověná vesta, Apokalypsa, apod.). Problém jsem měl i s podivným nevybalancováním dramatu, komedie, parodie, … přechody byly moc násilné a bláznivá choreografie, která občas následovala po vážnější scéně, ji většinou shodila. Také postavy mě byly značně nesympatické a drobné bych jim rozhodně nedal. Přesto musím uznat, že byly obsazeny výborně a všichni herci to zahráli velice slušně. Nakonec nechám s přivřeným okem a lehkou poctou Formanovi tři hvězdy. To, že mě neberou písničky, je totiž spíš můj problém a snažím se jej do celkového hodnocení nezahrnovat. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Vlasy jsou další veleslavným filmem z roku 1979, který jsem dosud neviděl. A moc jsem se netěšil, filmy o hipísácích plné pseudofilozofie, fetování, odporu proti válce a psychedelie nesnáším. Po shlédnutí musím  překvapeně říct, že to bylo úžasné a že český režisér natočil asi nejlepší hippies film. Všechno co jsem napsal tu je, ale v rozumné míře (rasová píseň, krátká hádka o ideje), často odbyté geniální zkratkou (bílý muž posílá černého muže, aby zabíjel žlutého muže pro obranu země kterou ukradl rudému muži). V první řadě je to film o přátelství - naivní, stydlivý kluk z farmy přijíždí do New Yorku užít si pár dní, než bude muset narukovat. Potkává dívku svých snů z jiný společenské vrstvy a taky partu hipíků, kteří ho vezmou mezi sebe, naučí ho trošku žít a udělají pro něj cokoliv. Třeba se zvednou a odjedou za ním přes půlku země... což vyvrcholí v šokujícím a zbytečně tragickém konci. Vlasy zvládnout vyprávět silný příběh přestože písniček tu není málo. A samozřejmě jsou výborné. Jsou tu kousky vtipné hudebně (Sodomy, Black Guys/White Guys) či nápadem (vpád na snobský večírek), perfektní taneční čísla na ulicích, nečekaně silné hudební scény (zdrcená žena s dítětem). Je tu pár songů, které už jsem slyšel (Good Morning Starshine, Hare Krishna, Aquarius) a legendární Let The Sunshine In v úžasné davové scéně. K tomu macatá a nahatá Bevery D´Angelo, frajerský Treat Williams... a bohužel naprosto prkenný John Savage... nevím jestli takhle měl hrát, ale nedivím se, že ani po Lovci jelenů a Vlasech neproslavil. Kromě něj bez výhrad a za 5*. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Po hudebni strance dokonale, nezapomenutelne evergreeny. Ale herecka ani vizualni stranka me az tak neuchvatila. Vinu davam stari filmu. 90% ()

eagle-eye 

všechny recenze uživatele

Nesnáším muzikály, nesnáším hipíky, muzikálové písničky mi hýbají žlučí. Mojí manželce se to sice líbí celé, ale mě jenom v pasážích, kde se zrovna nezpívá, bo je tam ukryt docela zajímavý příběh, i když nikterak originální, závěr až moc americky dojemný a smutný. Ovšem i tak dal Forman na prdel amíkům v jejich oblíbené discíplíně. Takže za tři (u mě na muzikál je to fakt dost). ()

Tery16 

všechny recenze uživatele

Vlastně celý film jsem si říkala, že to není nic zas tak extra, ale závěr a hodiny přemýšlení, ke kterému mě Vlasy donutily, mě přesvědčily o tom, že na tomhle filmu přece jen něco bude. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Začátek se mě vůbec nelíbil(levičácká pakarná o bandě hašišáků,kterým je všechno u prdele-jsem si myslel)A ani ta hudební čísla a choreografie se mě nelíbila-oproti All that Jazz.Ale s ubíhajicíma minutama,po zatčení,se mě Forman pomalu dostával pod kůži.To co se mě zezačátku nelíbilo,začalo.Hudbu jsem nejen slyšel,ale hlavně cítil v sobě a u pár legračních scén(odvod,lampač) jsem se neskutečně zasmál-a na konec se mi smích a zábava proměnila se závěrem v pláč a vztek nad válkou a vším tím marastem a hlavně nad sám sebou,že jsem tomuto upřémnému filmu nedokázal otevřít srdce hned na poprvé!!!!!!! ()

TerezaVanCZ 

všechny recenze uživatele

Ač muzikály nejsou mým šálkem kávy, tak Vlasy se mi vrylo do podvědomý. Neznala jsem příběh, konec, písničky jenom povrchně, takže jsem do toho šla úplně bez iluzí a to jsem teda absolutně netušila, co mi Forman nakonec nadělí. Ideály hippies už jsou v dnešní době passé, ale pacifismus bychom zatracovat neměli. Vlasy zůstávají pro mě jednou z největších obžalob války všech dob. ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Forman je vážně génius, v každém žánru ví přesně co dělá. Tentokrát mu neskutečně pomáhá hudební základ, tím pádem nejdůležitější složka filmu. Chytlavé písně a energická choreografie mě vážně moc bavily a baví. První hodinka je bezpochyby brilantní, pak ovšem přijde drobný zádrhel a pan režisér neví jakým směrem se dál vydat, naštěstí to začně opět šlapat až ke geniálnímu závěru (vážně, jeden z nejlepších co jsem viděl). Závěrečnou pasáž s písní Let The Sunshine In bych mohl vidět pořád dokola, vždycky mě zamrazí. Nebýt té slabší dvacetiminutovky, nevýrazného výkonu Savage a příliš homosexuální pasáže s písní White Boys (opravdu divná záležitost), tak jdu na plnej počet. Skvělá hudba a ještě lepší Williamsův výkon! [85%] ()

Paity 

všechny recenze uživatele

To, že se chopil režisérského kormidla Miloš Forman bohužel neznamné, že to musí být kvalita. I ve světě najdeme řadu příkladů, kdy se věhlasní režiséři sekli a já jsem přesvědčen, že u Formana jsou to právě Vlasy. ()

provitamin 

všechny recenze uživatele

nie som si istý či mi vyhovuje hippisácky štýl života, kde kladné postavy prídu nepozvané na oslavu a tancujú na stole, alebo keď ukradnú auto a chápe sa to ako spôsob revolty voči systému, takže je to oukej. ale na druhej strane mi vyhovuje ich odpor k armáde a túžba po mieri. relatívne smutný koniec vo zvukoch Let the sunshine ako-tak zachránil celý film. 50% ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

I ked hippies nie je vobec moja salka kavy, musim uznat ze film bol vyborne natoceny a najma hudba skvele zapasovala. Davam maximalne hodnotenie ake hippisakom mozem dat :) 7/10 ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Nejsem cilovka tohoto filmu. Nemam rad muzikaly, hippici mi jsou volni. Ale i tak to je koukatelne, zabavne a s opravdu silnym koncem. Jen bych uvital min pisnicek, vic deje a kdyz uz pisne, tak chytlavejsi/zajimavejsi. Tak dve, nebo tri songy se mi vylozene libily, zbytek mi jen prosumel. ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Vyjímečný film. Nevím, jestli do toho správného pocitu musí člověk dorůst, ale když jsem film viděl poprvé ve svých dvaceti, zdaleka na mě tak nazapůsobil jako teď, po 15 letech. Miloš Forman není muzikálový režisér a na filmu to jde poznat - paradoxně mu to ale neublížilo, naopak. Navíc je třeba si uvědomit americké reálie stigmatu Viatnamské války, se kterým se stále vypořádávají. Jeden z "must see" filmů, nejen kvůli tomu, že Forman je "náš". Pro mě film z TOP10. ()

Alaitos 

všechny recenze uživatele

Výborný muzikál Miloše Formana, ve kterém mimo skvělé hudby nade vše ční vynikající výkon Treata Williamse. Změny v ději oproti původnímu příběhu muzikálu (hlavně závěr) jsou v tomto případě velkým plusem a výrazně zlepšují výsledný zážitek. ()

Greedo 

všechny recenze uživatele

Je veliká škoda, že se tento muzikál nedočkal větší pocty. Tak skvělé dílo režiséra Formana si zaslouží více. Pěkné kostýmy, věrné znázornění problémů tehdejší doby, spousta odvážných a bezmyšlenkovitých akcí, které bohužel skončí katastrofou. Film má v sobě energii a při scéně, kdy Berger tančí na stole sem vzdával hold Formanovu umění režie. Hudba je také na velmi vysoké úrovni ()

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Reklama

Reklama