Reklama

Reklama

Kapitán Whip Whitaker (Denzel Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (31)

Trailer 1

Recenze (970)

Matty 

všechny recenze uživatele

Velké herecké sólo pro autenticky nadraného Denzela Washingtona. Zrežírované Robertem Zemeckisem tak, jako kdyby sám střízlivěl z (CGI) opojení. Nadčasový příběh o (ne)dobrovolných závislostech a nabývání ztraceného kontroly vypráví občas nesoustředěně a po celou dobu velmi pomalu, abychom pochopili každou sdělenou myšlenku, a téměř nedramaticky (napětí leteckého úvodu je například oslabováno druhou dějovou linií s Nicole). Zatímco první, akčnější polovina, slibující hrdinovu rychlou proměnu, je ještě slušně rytmizována střídáním scén tichých a scén podbarvených moderní hudbou, v té druhé vše splývá a naděje na změnu slábne. Poté, co ho nakopne letecká havárie, díky které doslova spadne nohama zpátky na zem, je Whip odhodlán udělat si v životě pořádek. Až nutnost čelit vlastním prohřeškům a vést bitvu, jejíž příčinu považuje za nesmyslnou, jeho odhodlání citelně oslabí. Whip sice udělal jeden hrdinský skutek, ale filmovým hrdinou hollywoodského střihu není. V detektivce by byl zároveň viníkem i vyšetřovatelem a tuto jeho vnitřní ambivalenci dokázal Washington bravurně vystihnout, ačkoli nedostal mnoho velkých dramatických momentů ani možnost odstínit postupnou proměnu postavy. Neprodělává kontinuální vývoj k lepšímu, a jako takový si ani nezaslouží soucit. Režisér se o něj zajímá bez patosu, bez empatie, jako kdyby šlo jen o objekt ke zkoumání, na jehož permanentní opilosti rozhodně není nic cool (takže žádné subjektivní záběry, žádné chlastací střihové sekvence s rockovou hudbou). SPOILER Pohledy zvenčí, kdy se svědkem vlastních činů stává také Whip samotný (televizní zpravodajství), si Zemeckis připravuje půdu pro závěrečné odhalení, komu (zřejmě) po celou dobu patřila vypravěčská perspektiva. Přesně jako upřímná zpověď napraveného hříšníka, pohrdajícího svým dřívějším já, film také působí. KONEC SPOILERU Let je ukázkovým „krizovým“ filmem. Trochu naivně, ale bez přehánění a nejlacinějších scenáristických kliček (ty přicházejí až na závěr) varuje před hledáním opory v drogách a alkoholu. Ač má snímek nakročeno k náboženskému poselství, vysvobozením nakonec není Bůh (nad jehož fanatickým následováním Let spíše pozvedává obočí), nýbrž celkem prostě a obyčejně rodina. Cynismus stranou, i takové filmy jsou dnes třeba. 70% Zajímavé komentáře: Marigold, imf, eye candy ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Náš kapitán je zas jak kára, náš kapitán je zas jak kára, náš kapitán je zas jak kára, koukej, jak se klátí… Denzel Washington je bezpochyby bourák, který hravě zvládne mašinfíru, elitního zabijáka z hobbymarketu i opilého pilota, veselého vraha. Studie důsledků nepřiznání si vlastního stavu závislým člověkem sice dostává až moc prostoru na úkor vyšetřování (vzájemné působení objektu letadlo šrot a subjektu pilot našrot), ale není to nic, co by nešlo zkousnout, obzvláště když už v úvodu křídlo letadla bořící špičku kostelní věže naznačilo, že k Bohu na nebi to tentokrát bude o něco dál. Jenže, co s tím koncem? Kdyby hrdina odešel ze slyšení za blesků fotoaparátů a potlesku publika a své „procitnutí“ si eventuálně nechal až na spolek anonymních alkoholiků, byl bych ze sociálního realismu nadšen, jenže tklivost za každou cenu všechno pohřbila. Jak poté začaly navazovat další srdceryvné scény, už jsem jen čekal odhalení, že ve volném čase dealující Goodman je zaměstnán jako letecký mechanik a nekvalitní údržbou nese odpovědnost za zablokovanou výškovku. S ohledem na předchozí Zemeckisovu tvorbu mohu říct, že mě závěr zklamal, ale nepřekvapil.. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Dva tisíce hodnocení tejden před premiérou v našich kinech? Mně je jasný, že do Ameriky na víkend jezdí čím dál tím víc lidí, ale ten zbytek zdejších magorů by si měl přiložit studenej hadr na čelo. /// Návštěva kina rozhodně stála za to, i když nepochybuji o tom, že zdejší experti dokážou rozeznat kvalitu i na tabletech nebo patnácti palcových monitorech svých zavšivených kompjůtrů, nad kterými se pak ukájí chvástáním o tom, kterak prozíravě ušetřili prachy za lístek. Nedivil bych se, kdybyste měli dneska večer hromadný rande na Babovřeskách. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zemekis, Washington, Silvestri to sú všetko známe mená, ale s výsledku som sklamaný. Námet nie je zlý, ale film je strašne natiahnutý a moc toho neponúkne. Washington je dobrý herec, ale tento krát jeho postava je fakt nezaujímavá a Zemeciks dopadol rovnako ako Washington - začiatok pekne natočený, ale potom príde už dlhá, málokedy zaujímavá rovinka do cieľa, ktorá ničím moc neprekvapí ani nezaujme. 60% - 3* ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: John Gatins | Hudba: Alan Silvestri | Produkcia: Laurie MacDonald, Walter F. Parkes, Jack Rapke, Steve Starkey, Robert Zemeckis | Distribúcia: Paramount Pictures | Štúdio: Parkes + MacDonald Prods., ImageMovers | Rozpočet: 31 miliónov $ | Tržby: 161,772,375 $ || Skvelá dráma, kde vám hlavná postava oproti viacerim žánrovkám naopak nie je ukradnutá, a tak má film napätie od začiatku až do konca. Trochu divná dejová linka so štetkou, trochu fyzickej protizákonnosti na začiatku drží film pri zemi. Laťka ajtak nadpriemerná. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (20)

  • Ve scéně, kdy kapitán Whip (Denzel Washington) leží v nemocnici, spí během bouřky odkrytý, ale hned v dalším záběru má deku až ke krku. (Timak)
  • Podobná nehoda se stala v roce 2000 u letu 261 společnosti Alaska Airlines stejnému typu letadla (McDonnell Douglas MD-83), nicméně skončila katastrofou a nepřežil žádný z 88 cestujících. Stejně jako ve filmu za to mohla součástka jackscrew, tedy horizontální stabilizátor - která je od té doby častěji prověřovaná. (Jamal)

Související novinky

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

Denzel opět akční, Equalizer našel režiséra

22.02.2013

V Letu nám připomněl, že suverénně zvládá i ty nejnáročnější herecké polohy a zaslouženě získal nominaci na Oscara. Teď se ale vrátí k tomu, co mu jde v posledních letech nejlépe – drsné akci. Na… (více)

Kdo si zalétá s Denzelem?

Kdo si zalétá s Denzelem?

29.09.2011

Robert Zemeckis konečně učinil rozhodnutí. Věděli jsme, že se po rozpačitých reakcích na své animované pokusy nakonec vrátí k „živé akci“. Byl spojován se spoustou projektů, ale nakonec definitivně… (více)

Zemeckis na lovu mořských příšer?

Zemeckis na lovu mořských příšer?

29.07.2011

Po propadáku Máma mezi Marťany z jeho produkční dílny je víceméně jasné, že kariéru Roberta Zemeckise spasí už jen návrat k hranému filmu. Tedy, alespoň částečně hranému – nějaké ty digitální efekty… (více)

Reklama

Reklama