Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sudety, traumatický bod moderních českých dějin, místo, kde se po staletí utvářely vztahy Čechů a Němců, prostor, který se vinou 2. světové války stal bojištěm druhých proti prvním a naopak. Český lesník Jan Olšan v pohnutých květnových dnech roku 1945 zoufale hledá svou německou ženu Agnes, která záhadně zmizela. Olšan netuší, že se Agnes stala nepohodlnou svědkyní, která ohrožuje mocenské zájmy určité skupiny lidí. Fašisté prchají a v kraji pod Kralickým Sněžníkem hledají především jídlo. Češi pořádají zlatokopecké výpravy za hmotným majetkem a kolonizují opuštěné německé domy. Násilí je každodenní samozřejmostí, divoký odsun přehlíženým faktem a vražda nejúčinnějším řešením jakéhokoliv problému. Hoteliér Brachtl, který celou válku hostil fašisty, stojí v čele Revoluční gardy, Olšanův bratranec Přikryl ve funkci předsedy Okresního národního výboru kličkuje, jak se dá, a válkou unavený major Uvarov striktně trvá na spravedlnosti a lidských právech, ať jde o kohokoliv. Lze si v těchto hektických dnech, během nichž se vzedmula všechna lidská špína, uchovat čest a čisté svědomí? A lze zachránit jedno bezdětné manželství, které už bylo beztak v troskách? (Česká televize)

(více)

Recenze (199)

Duckz 

všechny recenze uživatele

LFŠ představilo a překvapivě i oslovilo. Je to zpracováním spíš oddechovka, ale zároveň donutí se zamyslet, zabývá se ožehavým tématem. Je také skvěle herecky obsazen - Vetchý, Schmitzer, Bondarchuk dobře odehráli. Nezapomeňme ani na V. Kerekes, která dobře odehrála, ale tím, že se skoro v každém filmu svlékne si IMO kariérně ubližuje a film nic takového nepotřebuje. Celkově ale 75% za odvahu se tématu postavit, dobře ho zpracovat a nebát se stát si za ním. Je tam dobře vidět složitost doby, kdy nemůžete vědět komu věřit. Navíc kladně hodnotím, že při představení se s tvůrci dalo debatovat a další debaty se dají očekávat. Není to jenom film natočený pro vydělání peněz, ale i pro připomenutí a k zamyšlení. Mladí dnes už o sudetech ani nic neví a měli by. Palec nahoru pro autory. ()

Lucie505 

všechny recenze uživatele

Asi budu dost neobjektivní, protože nemusím filmy s válečnou tematikou. Ale celý tenhle kousek mi připadal táhlý, bez nápadu, akce, pointy. Hrdinové pobíhaly odnikud nikam a dialogy jsem nějak nepobírala.. Ale obrazy byly přesvědčivé. Kulisáci i maskéři odvedli dobrou práci (ba i hlína za nehty Vicy Kerekes byla!) ()

xJevgenijx 

všechny recenze uživatele

Rád vidím, že se tuto tématiku snaží pokrývat další film, mám ji rád, ale takhle opravdu ne..... Je mi líto, ale z hlediska historického a filmového je to zbytečný příspěvek do kinematografie. S Habermannovým mlýnem ani nemůžu srovnávat. U filmu tohoto typu bych čekal spíše socio-psychologické vykreslení samotného děje , nežli hru na vlky a zajíce s detektivním nádechem. Filmu nepřispívají ani záporáci s nepřirozenými reakcemi. A hlavně - proč ty zvraty, mein Gott? Viz Schmitzer alias tajný mstitel.... a samotný zvrat na konci filmu, k čemu ten byl nutný? Měl filmu snad přidat nějakou vyšší hodnotu a dát zapomenout na stupidní křečovité dialogy? Celkově mě to nějak nechalo chladným (až na ten vztek při odchodu z kina), některé scény tlačili až moc na pilu a ty, které ve mě měli něco vyvolat, se mnou ani nehnuly.... Bohužel, tohle na pokrytí téhle tématiky sude, ke které film nemá co říct, opravdu nestačí. Dávám jednu hvězdu a to je maximum ()

PinkButterfl 

všechny recenze uživatele

Keďže sa zaujímam o históriu a obzvlášť o obdobie 2.sv.v., vždy si rada pozriem film s touto tematikou. Film 7 dní hříchů má veľmi zaujímavý príbeh. Tiež chválim výber témy i výkony hercov. Pre mňa je film priemerný, rada si ho ešte pozriem, ale videla som už lepšie české filmy z obdobia vojny ( napr. Lidice, Habermannov mlyn). ()

Lucanio 

všechny recenze uživatele

Film mě nejdříve moc nebavil, zpracování nepůsobí zrovna moc dobře. Nicméně film mě po chvíli do sebe vtáhnul a nakonec i překvapil. Na opakované shlédnutí to asi není, ale určitě je to dobrý film na zpestření večera. ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Pokud si odmyslím logické chyby, je tu stále dílo, které se dá vidět - jako lepší průměr. Jasně - banální přenos na začátku ze současnosti do minulosti a pak na konci zpět, pak hlavně divné honičky a úniky, ale divák snad nemusí přemýšlet jen nad řemeslem filmovým, snad si stojí za to i uvědomit, o co tenkrát šlo. Kdyby se podařilo více rozkrýt i ty ostatní postavy, bylo by to jen dobře, moc se mi líbil ještě Jiří Schmitzer... ()

vanusak 

všechny recenze uživatele

Pro film je velmi těžké konkurovat již dříve uvedenému Habermannovu mlýnu. Hodně uživatelů ho zde také zmiňuje a srovnání se opravdu nelze ubránit. Habermannův mlýn byl ale opravdu lepší, mnohem více strhující děj i osudy postav. Ondřej Vetchý s Jiřím Schmitzerem se sice snaží (a chvílema se to i daří) film udělat zajímavějším, i Igor Bareš hraje výtečně, ale přece jen je to ještě tak nějak málo. Téma silné, to bez debat, ale děj zdlouhavý, nejednotný až zmatený. Závěr lehce překvapující s otazníkem v hlavě. Přesto první věta, která mi v hlavě zazněla, jen co začaly jít titulky byla -" Vy svině z@sr@ný kolaborantský!" - Muselo to být strašně těžké žít v této oblasti a v této době a klobouk dolů před těmi, kdo to zvládli a přežili. ()

AndieCZ 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený a zpracovaný film. Nechyběly mi tam ani akční scény. Při pár takových scénách mi až tuhla krev v žilách. Už v kině jsem si říkala, že tenhle film nebude mít dobré recenze, protože Češi neradi vidí skutečnosti. Nedokážou si připustit fakt, že největší kolaboranti po válce otočili. Závěr filmu pro mě byl překvapením, až do poslední chvíle jsem nevěděla, jak to dopadne. Překvapilo mě, že Agnes přežila. Tenhle film opravdu není pro každého diváka Cine Staru a Cinema City a ne každý ho pochopí. Habermannův mlýn mě bavil více, ale zde bylo vše popsáno dopodrobna. Například odvolání sovětského majora jen proto, že zastával Němců.. Ano některé pasáže byly nudné, ale jinak velmi zajímavý film. ()

NickSloterSG 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu jsem byl v kině, takže dobrá atmosféra s kamarády určitě přispěla k o něco lepšímu zážitku. Ale nedokázal jsem se stotožnit s některými částmi filmu (konkrétně některé absurdní a nepochopitelné scény a konec filmu mě do optimismu moc nepřidal). Jediné co drží dle mého názoru film trošku nahoře je atmosféra, ale to je bohužel málo.... ()

mufy001 

všechny recenze uživatele

No jo, hrdinství čecháčků, nejsem si jistej jestli si všichni Němci tohle zasloužili. Výbornej Ondřej Vetchý. 6/10 ()

Montmorency 

všechny recenze uživatele

6 dní se běhá po lese, od jednoho vypáleného stavení ke druhému a zoufale se hledá Agnes. Sedmý den se Agnes našla a došlo i na odhalení charakteru postav, které bylo tak zapeklitě pomotané, že vlastně jediným hodným zůstal prosťáček Honza...k tomu již obligátní odhalení macaté Kerekes (režisér přihodil i A.Šiškovou) - tady nepomůže ani osmý den :-) ()

papez12 

všechny recenze uživatele

Každá kinematografia má svoje klenoty ale aj svoje nevydarené kúsky. Ja ako milovník českého filmu musím uznať, že toto je jeden z najhorších českých filmov aké som videl. Len s veľkou námahou som dal 2 hviezdičky aj keď neviem vôbec prečo, pretože tento film je velice nezáživný, nudný a nebyť pár pekných záberov krásnej prírody na pozadí, tak by nemal čo ponúknuť. Prirovnal by som tento film k filmu Hon na čarodejnice, kde človek celý čas čaká na to "TO" a ono to nakoniec nepríde a prídu len záverečné titulky. A on to mohol byť docela pekný film, aj ten námet je fajn, sudety ponúkajú výborné príbehy, ktoré by mohli byť sfilmované do prekrásnych a úspešných filmov, ale toto je fakt nevydarené, domrvené a pritom potenciál obrovský nevyužitý. Jediné čím si môžem aspoň sám sebe opekniť tie 2 hviezdičky je Ondřej Vetchý. Škoda.... ()

mmiri 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy s touto tématikou, je to historie, ale svým způsobem se ještě stále dotýká každého z nás. Asi se tento film nevyhne srovnání s Habermannovým mlýnem, bohužel. Absolutně mi tam neseděla Vica, vůbec se tam nehodila, Vetchý byl v pohodě, ale celkově tomu filmu něco chybělo.... ()

Canwick 

všechny recenze uživatele

V podstatě souhlasím s Lima - film je monotónní, nepříliš záživný. Rozumím natočit film s jinou optikou na téma Sudety a jejich poválečného vyřizování účtů, ale toto je Desné těžkopádné a zvláštní. Víc než jednu hvězdu nedam. ()

p8ja 

všechny recenze uživatele

Jen poznámka na závěr filmu se objeví titulek s informací kolik lidí bylo ze Sudet vyhnáno a že takové území jinde neexistuje .... a že se Polosko posunulo o 200 km na západ a muselo odejít 8 mil. němců je jako co ? ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Režisér Chlumský natočil velmi zajímavý film, typově podobný Habrmannově mlýnu. Jako vždy nezklamal výborný Ondra Vetchý a zajímavá a smyslná herečka Vica Kerekes, která ve své podstatě přebrala velmi časté nasazování do českých filmů po nevystudované Aně Geislerové. Možná, že části lidem takovéto připomínky poválečného brutálního odsunu obyčejných Němců, kteří většinou za zvěrstva 2. světové války nemohli, tak trochu otevřely oči. Opět jako v Habrmannově mlýnu (který je nepatrně u mě hodnocen lépe) dobře vykresleny morální (ne)hodnoty lidí v temné a těžké době našich nedávných dějin. Myslím, že na hodnocení csfd.cz je tento film celkem podhodnocen. Pro mě 80%. ()

bambiz 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli byl tak špatný scénář a střihač se pokoušel něco zachránit, nebo stříhač příběh ještě víc pokazil. Dialogy umělé, neodpovídající situaci nebo naprosto klišoidní, stejně jako spousta záběrů, nelogičnosti v jednání postav, přešroubovaný závěr, hudba téměř o jednom motivu - tolik promrhaného materiálu a hereckých možností - i když tentokrát mě ani Ondřej Vetchý nepřesvědčil. Velká škoda zajímavého tématu - Habrmannův mlýn byl mnohem silnější. ()

Chillik 

všechny recenze uživatele

Pozor! Úvodní text je značně zavádějící! Nečekejte žádný tajemný příběh těžce zkoušené lásky zasazený do romantické noční venkovské krajiny, připravte se raději na depresivní hořící statky a znásilnění. Kromě nich toho opravdu moc zaznamenat nejde a fakt, že už při druhém dnu toužíte po konci týdne, filmu zrovna dobrou vizitku nedělá. Na film se podívejte, jestliže si chcete potrénovat němčinu, připomenout, že nežijeme v tak špatné době nebo se přesvědčit o tom, že dobrý není žádný člověk. Na film se nedívejte, pokud si nechcete navodit špatnou náladu či případné zlé vzpomínky a nebo hledáte film s nepředvídatelným dějem. ()

Související novinky

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

08.12.2012

Volné seskupení čtyř klasických artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 13. do 19. prosince tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů… (více)

Reklama

Reklama