Reklama

Reklama

Světem se řítí vlak, který veze poslední obyvatele planety. Všechno ostatní kolem je pokryto ledem a člověk by venku nepřežil. Poslední útočiště poskytuje lidstvu vlak, který sestrojil pan Wilford, který ho také řídí. Vlak je společensky strukturovaný, od lokomotivy směrem dozadu klesá společenská úroveň. V zadní části přežívají lidé špinaví na palandách, k jídlu jim ozbrojená stráž dodává proteinové kostky. Mezi nimi žije také Curtis, který chce celou dobu, co ve vlaku žije, uniknout ze zadní části a dostat se až dopředu. Nenávidí Wilforda za to, že je drží jako krysy oddělené od zbytku vlaku. Jednoho dne se rozhodne jednat, sestrojí plán a společně s ostatními rozpoutá revoluci. Lidé pobijí vojáky a uniknou ze zadní části vlaku. Dochází ke krveprolití, protože jsou nasazeni všichni vojáci, aby povstání potlačili. Ovšem Curtisovi se podaří zajmout Masonovou, která zprostředkovává komunikaci přední části vlaku se zadní. Ta ho dostane do střední části vlaku, kde jsou vzdělávány děti a kde je jim vštěpováno, že pan Wilford je nejlepší člověk na světě a že žít ve vlaku, je prostě skvělé. Tady také dojde k dalšímu boji, protože Wilford posílá ozbrojené složky, které ještě disponují náboji ve zbraních a strhne se opět krvavé peklo... (TV Prima)

(více)

Diskuze

Extrakritik

Extrakritik (hodnocení, recenze)

SPOILERY  Film se mi líbil. Hold miluju antiutopie.  Chtěl jsem se zeptat - ve scéně, když se v sauně asijati perou s tim týpkem, Yona (ta šikmoočka) ho chce zapíchnout nožem, ale její táta jí chytne ruku, aby to nedělala. To nechtěl, aby jeho dcera někoho zabila, či co ?  A co změlo znamenat, jak jeden z vojáků rozřízne sekerou tu rybu. Aby ukázal, že maji ostrý zbraně ?

Jinak jsem někde čet, že celý ten vlak je alegorie na celé lidstvo a jeho vývoj. Na začátku žijou všichni ve tmě a zmatku. Poté je tam scéna s pochodněma, tedy objevení ohně atd. Ke konci se nacházíme my ( lidi co berou drogy, tancují a baví se  ) . A závěr má být samozřejmě nová Eva a Adam.  Jen to nejsou běloši, což je trochu úsměvné.  A medvěd nová naděje, že příroda přežila.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, Wacoslav1, KlonyIlony

bloodcountes

bloodcountes (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

tak jeho hlavní postavy jednoznačně pomřely, takže z jejich pohledu asi pozitivního nic :).... Ono někdy je to tak, že něco je zpočátku dobrý, smysluplný a užitečný, avšak časem se to stává neúnosným a zastaralým - i vzhledem k vývoji okolí a celé situace.  Jako berle jsou v jistém okamžiku fajn věc, ale kdyby s nima měl člověk chodit i poté, co se mu noha uzdraví, asi by to nebylo dvakrát pozitivní.  Věci se musejí neustále vyvíjet někam dál, nic nestojí, všechno plyne a ta alegorie vpřed se ženoucího nezastavitelnýho vlaku k té myšlence přímo vybízí.... je to pohyb, zároveň je to cyklus (veselý jekatěrinský most!!)  a zároveň je to nekonečně zackylená smyčka, kterou je v určitém okamžiku potřeba přetnout, ať to vypadá sebebláznivěji a seberiskantněji.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

bloodcountes

všude spoilery a tak (nebo možná ani ne) no sranda na tom filmu je, že se to dá brát tak i tak, člověk jen musí uvážit, zda to povstání opravdu bylo něco "dobré" a režim "zlý" nebo při pohledu na výsledky naopak. To je fajn na těchto promyšlenějších (a kolikrát asijských) dílech, zlo a dobro je ne jednoznačné. A podle toho se pak odvíjí i chápání konce. Jelikož osobně ale většinou raději vnímám film tak, jak jeho hlavní postavy, rád bych viděl i v tom konci něco nadějného. Ale celková krutost a nekompromisnost filmu a to, že to realisticky opravdu nevypadalo příliš dobře, mi říká, že tam moc té naděje nebylo. Vlastně bych nebyl vůbec proti, kdyby ten film skončil výbuchem, to by bylo snad ještě "zábavnější" (pro diváka, co je znuděn klasickými konvencemi) a více šokující :)

na příspěvěk reagoval Wacoslav1, bloodcountes

bloodcountes

bloodcountes (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

nebyla jsem si jistá...musím si to přehrát znova... napoprvý mi přišlo, že to nutně souviset nemuselo (neviděla jsem vůbec, kterým směrem kam to vlsatně vybouchlo), ale logika říká, že to souviset muselo...

a co myslíš ty, byl etn konec nadějnej nebo beznadějnej?

na příspěvěk reagoval TheDarKnig

bloodcountes

bloodcountes (hodnocení, recenze)

vida, a mě naopak připadalo, že se ta holka dívá na méďu dost hladově...jako by se tam zjevil byl coby symbol života, potravy a tepla...

 

ale proč spadla ta lavina? Mělo to něco společného s tím výbuchem ve vlaku? Nebo to byla jen jakože souhra okolností?

na příspěvěk reagoval Wacoslav1, TheDarKnig

Uživatel TheDarKnig smazal svůj příspěvek.

ywo666

ywo666 (hodnocení, recenze)

bloodcountes

SPOILER: Vyšli von a zistili, že tam nie je až taká zima ako sa hovorilo. Takže nezomrú hneď na zamrznutie, ale až za chvíľu na nedostatok potravy. Alebo na postupné podchladenie.

na příspěvěk reagoval TheDarKnig, TheDarKnig

bloodcountes

bloodcountes (hodnocení, recenze)

mohli byste mi prosím někdo vysvětlit ten konec? Nestává se mi často, že bych nepobrala konec, ale tady fakt nevím.

na příspěvěk reagoval ywo666

Sallyst

Sallyst (hodnocení, recenze)

KlonyIlony

tak to zakoncime.. celou dobu rikam je to muj nazor... zklamalo me ze je to v cervenem kdyby to melo 64 .. pochopil bych..

rekneme ze na 95 procent toho co vidim a je hodnoceno zde na csfd mi pada takrikajic do noty..

takze jak si jiz rekl.. filmum asi moc nerozumim  :) do nikoho se nenavazim nerikam ze jsi takovej a makovej.. 

ale podle rozdilnosti meho a tveho nazoru... budu ti muset jakozto jedinej zacit odvadet desatky ;) 

 

ps: alespon jste zapomeli na hadku tykajici se nazvu :)) rad jsem pomohl ;)

KlonyIlony

KlonyIlony (hodnocení, recenze)

Madsbender

scénáristicky je to celé bravurní, postupné odhalování indicií které nakonec zapadnou do sebe a celé to postaví jednotlivé prvky do nového světla. jestli tohle je špatný film tak já jsem papež :-)

na příspěvěk reagoval Madsbender

KlonyIlony

KlonyIlony (hodnocení, recenze)

Sallyst

já bych naopak řekl, že ten film měl dost kladů: zápletku, gradaci, odhalování neznámého, zvrat… celkově to je alegorie na sociální nerovnost, takže to, jako spousty dobrých scifi, je sociálně relevantní… když nedokážeš film ocent jako celek a místo toho kibicuješ, co tam mělo být v detajlu jinak, tak asi filmům moc nerozumíš.

na příspěvěk reagoval Madsbender, Sallyst

Sallyst

Sallyst (hodnocení, recenze)

KlonyIlony

nevim kolik bych vymyslel privlastku ... pusobilo to na me ze do toho mohli dat trochu vic... hrali hrali .. useknuto "asi to lip nejde jedeme dal" chybeli mi takove ty diskretni pohledy ze kterych by clovek vycitil tu atmosferu a zoufalost... ale tady to museli vyzvanit ... prijde mi to jako 9ta nastavena, humorem nevyuzita serie RedDwarf a ted cekam vlnu ohlasu padajici z hury :))

na příspěvěk reagoval KlonyIlony

Sallyst

Sallyst (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

jestli ze to beres celoasijsky..  ja mam rad filmy z teto oblasti obzvlast pak Takesi Kitano s "Kikujiro".. ale toto... nejak to ujelo z koleji..

ale je to jen muj nazor... ja necekal ze se zde stotoznim s fanousky kteri davali 4-5* :) 

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Remake Snowpiercera hlásí problémy

Remake Snowpiercera hlásí problémy

03.07.2018

Dystopické sci-fi Snowpiercer (aka Ledová archa) korejského režiséra Joon-ho Bonga (Okja) zaujal Hollywood natolik, že se stanice TNT před časem rozhodla natočit seriálový remake. Najala scenáristu… (více)

Korejský mistr se vrací domů

Korejský mistr se vrací domů

21.09.2014

Chan – wook Park je bez debaty nejvýraznější jihokorejský režisér, který celosvětově proslul svou „trilogií pomsty" a dokázal vzbudit zájem o místní kinematografii i od filmových fanoušků, kteří do… (více)

Reklama

Reklama