Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (1 384)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Paul Greengrass to prostě se mnou umí. Dokáže natočit naprosto luxusní thriller s aktuální tématikou tak, jako kdybych měl pocit, že tam místo něj za tím objektivem stojím já. Rozklepanou kameru já sice přímo nesnesu, ale on do ní dokáže vnést tak dokonalý střih a všechno to vyšperkuje k takové dokonalosti, že to od něj prostě bez problémů přijmu. Přijmul jsem to už tolikrát a přijímám to i teď. Nehledě na to, že samotní herci zde předvedli abnormální výkony. A to jak Tom Hanks, tak somálští piráti, kteří tady prostě jedou pecky. Nikdy bych totiž neřekl, že tak triviální nápad se dokáže namáčknout do skoro 140ti minut tak, že se u toho nebudu nudit snad ani jednu minutu celého filmu. A ta závěrečná, záchranná mise? Slast pro kukadla. Pět hvězd naprosto oprávněně. Nestane se Vám každý den, abyste u filmu se zatajeným dechem pomalu ani nedýchali déle jak dvě hodiny. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

K mému překvapení nešlo jen o kličkovanou po vodě a hru na schovávanou na té velké nákladní lodi Maersk Alabama, ale taky jsem zakusil spolu s výborným Tomem Hanksem pocit klaustrofobie a nejspíš i vedra a šíleného smradu uvnitř toho malého záchraného člunu, který si to pomaličku (naštěstí) plul směr vyděračské Somálsko. Jeden z těch filmů, u kterých není problém zvládnout si okousat nervozitou všechny nehty, nevědomky třeba i na noze .. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Poslední počin Paula Greengrasse je oslavován jako jeden z jeho nejlepších, ne-li ten vůbec nejlepší. Zahraniční a především domácí recenzenti ale zároveň dodávají, že docudrama KAPITÁN PHILLIPS je ve filmografii britského tvůrce sázkou na jistotu, protože v porovnání s jinými jeho snímky podle skutečných událostí (KRVAVÁ NEDĚLE, LET Č. 93) není nijak ozvláštňující a napětí je navozováno především stylem. Ani s jednou připomínkou se ovšem nedá plně souhlasit, protože jeden z dosavadních letošních vrcholů v rámci oficiální kinodistribuce dosahuje maximální působivosti i díky své neprávem opomíjené netradiční výstavbě vyprávění, jež je výlučná v kontextu Greengrassovy tvorby a klasického hollywoodského žánrového filmu (thrilleru) vůbec._____ Na místo čtyř větších bloků jich je šest (vždy po dvaceti minutách, plus epilog), během kterých je vytvářeno napětí změnou počtu protagonistů i organizace vyprávění. Navzdory názvu není hlavní postava jedna (Phillips), ale dvě (Phillips, Musa - oba kapitáni). Ty se jako hlavní vyprofilují v prvních čtyřiceti minutách, během kterých se v oddělených segmentech ukazují podobnosti (dělají svou práci vzhledem k podmínkám dané země) a rozdílnosti (jeden může, druhý musí, protože dopady globalizace jsou u každého kontinentu různé) mezi nimi. Napětí je vyjádřeno nejprve očekáváním, kdy dojde ke střetu těchto dvou, a poté je dáno tím, že víme víc než všichni dohromady ukázáním jednání námořní armády, která stvrdí nemožnost dialogu mezi oběma kulturami. Od precizního thrilleru se dochází k širšímu ideologickému rámci s liberálním vyzněním, které bylo přitomno ve všech "greengrassovkách", ale ani v jedné nemělo podobu názorového i vypravěčského střetu mezi dvěma skupinami, z nichž vyčnívají jedinci odsouzeni ke ztrátě víry ve změnu systému k lepšímu._____ Detailněji jsem se o organizaci a výstavbě vyprávění ve vztahu k vyznění rozepsal v tematickém článku, kde jsem KAPITÁNA PHILLIPSE zasadil do kontextu Greengrassovy tvorby (se zaměřením na dokudramata). A jsem rád, že Blu-ray patří k jednomu z nejlepších (viz kritika). ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená dobrodružná dráma. Má celkom dobrý príbeh o kapitánovi americkej nákladnej lode, ktorá je počas plavby prepadnutá skupinou somálskych pirátov, no napriek snahe sa ich posádke nepodarí zastaviť a tak sa dostanú až na loď. Kapitánovi sa ale aspoň podarí zachrániť celú posádku a do zajatia padne len sám, pričom za neho samozrejme únoscovia požadujú výkupné a tak sa do toho zapojí aj americké námorníctvo, ktoré urobí všetko preto, aby kapitána získali späť živého. So spracovaním som nadmieru spokojný, veľkým plusom je, že tu nie je žiadny zdĺhavý úvod, ale už po chvíli sa dej prenesie na loď a rovnako netrvá dlho a začnú ju ohrozovať piráti. A na moje veľmi príjemné prekvapenie to v tomto momente získa skvelú dynamiku, celá časť so snahou zabrániť pirátom dostať sa na loď sa skutočne vydarila, toto mi prišlo napínavé, nápadité a pár prvkov, ako predstieraná komunikácia s armádou sa mi veľmi páčilo a práve táto časť je u mňa vrchol filmu. No ani so zvyškom nemám problém, bavili ma aj zvyšné fázy filmu, kedy sa už dá lepšie zoznámiť aj s pirátmi, rovnako dobre zvládnuté je aj všetko súvisiace s armádou, ich vyjednávanie, snaha získať úplný prehľad o celej situácii, tu nemám najmenší problém. A rozhodne musím pochváliť, že výbornú dynamiku si film udržuje po celý čas, aj kvôli dĺžke som očakával som pomalšie tempo, no to sa nestalo, ako ma film po pár minútach vtiahol do deja, už si ma získal až do konca. No zato môže aj to, že sa dej neustále venuje výhradne tomu hlavnému, tu nie sú žiadne scény so smútiacou rodinou doma a podobne, ako je to zvykom. A samozrejme musím aj pochváliť, že to pôsobí aj úplne realisticky, čo bolo viditeľne snahou. Herecké obsadenie je výborné, Tom Hanks po dlhej dobe zase v skvelej úlohe, bavila ma jeho postava, rovnako aj výkon a tak si to miestami celé bral pre seba. No problém nemám s nikým, zostava pirátov je úplne ideálna, rovnako aj posádka lode a zvyšok postáv. Réžia a technická stránka sú skvelé, Paul Greengrass to zvládol prvotriedne, má to kvalitnú vizuálnu stránku, atmosféru, realistické prevedenie, tu sa nedá nič vytknúť. Nie som až takým veľkým fanúšikom tejto tématiky, preto nemôžem dať plné hodnotenie, ale aj tak ma to veľmi príjemne prekvapilo, dostal som viac, než som čakal. 79% ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Že jsou filmy podle skutečné události značně přikrášleny o dramatické scenérie a epické wtf momenty, to je známá věc. Zrovna dneska jsem taktéž prožil nevídaný příběh; vyšel jsem z hospody, přešel dvě křižovatky a došel domů. Chytil-li by se tohoto epického příběhu nějaký populární režisér, vypadal by snímek následovně: tajemný muž v černém kabátě vyšel z budovy, plný síly a pozitivní energie. Neohroženě se porozhlédl po okolí a střídmými kroky se vydal vstříc svému osudu. Na rohu páté a Evňů ho přepadli čtyři podezřele vypadající mimozemšťané, kteří mu sdělili, že proroctví alternativních Římanů je skutečné. Muž se zděšením o své nejbližší vyskočil z létajícího příboru a po cestě zabil pár emzáků, aby mohl s elegancí sobě vlastní dopadnout na batmotorku a laserovými děly rozbít několik pancéřových měst. Když zničil čtyři desítky armád a kouzelný štít bestiálního šílence doktora Hrůzošvába, dorazil ke svatému grálu a rozhodl se, že na to sere a jde domů. Nesmíte to tak žrát a věřit těm mystifikářům každou pihu. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (43)

  • Replika "Look at me, look at me, I'm the captain now" (Pozri na mňa, pozri sa na mňa! Teraz som kapitánom ja), ktorú predniesol Barkhad Abdi (Muse), bola jeho improvizáciou. Neskôr bola práve táto scéna používaná ako ukážka jeho hereckého výkonu. (Astonko)
  • Vyjednávač na otázku, aké je jeho meno, odpovie, že sa volá "Nemo". Nemo v latinčine znamená "nikto". Kapitán Nemo je tiež známa fiktívna postava z námorníckych kníh autora francúzskej sci-fi Julesa Verna. (Astonko)
  • V skutočnom živote sa piráti plánovali stretnúť s inými pirátskymi skupinami v pobrežnej oblasti, ktoré zadržiavali ďalšie unesené obete a mohli im poskytnúť bezproblémový útek. (Arsenal83)

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama