Reklama

Reklama

Ledové vody severního oceánu jsou místem, kde studená válka mezi západem a Ruskem nikdy neskončila. Mimo dosah lidských očí tu probíhají nebezpečné hry, provokace a dokazování síly. Nejmodernější nukleární ponorky na obou stranách mají nepřítele odstrašit od útoku, jež by měl za následek stejně strašlivou odvetu. Hry ale skončily! Ruská ponorka pod hladinou pošle bez varování svého soka na dno. Nad hladinou pak zmizí ruský prezident a velení nad armádou i nukleárním arzenálem se ujímá nebezpečný generál s touhou svoji mocnou armádu konečně použít. Válka už není jen hrozba, válka pomalu začíná. Zatímco na souši uprostřed nepřátelského území má americké komando za úkol zajistit a zachránit ruského prezidenta, pod hladinou je povolána do akce speciální útočná ponorka s Gerardem Butlerem v roli jejího kapitána. Musí využít své letité zkušenosti podmořských her na kočku a myš a dostat se až do týla nepřátelských vod. V případě nutnosti útočit. Při své misi v hlubinách najde nečekané protivníky i spojence. (Bontonfilm)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (277)

imf 

všechny recenze uživatele

S mírným náběhem na čtvrtou hvězdičku z čiré nostalgie, že tyhle filmy už dneska v kinech projíždí pod radarem, v trafikách je přehlédnete a musí vás trefit do frňáku až v televizi. Butler znovu potvrzuje, že jako osamocený béčkař v poli dokáže herecky statečně odtáhnout celý podvyživený žánr. Tentokrát je po akční stránce jištěný charismatickým Tobym Stephensem a mým oblíbeným Michaelem Nyqvistem, který té novodobé studené válce dává trochu hřejivější tvář. Nebýt ve scénáři to násilné rozpůlení na suchou a mokrou linii, pravděpodobně by to Donovan Marsh se svým předvídatelným řemeslem celé dvě hodinky neutáhnul, ale nakonec to vlastně klaplo, a když vezmeme v potaz, že se v ponorkovém žánru něco děje zhruba jednou za deset let, mohou si fandové skoro až gratulovat. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nejchlapáčtější film o ponorkách od K19. Macho Butler, uječený Oldman, charizmatický Common a Nyqvist. Do toho pár Navy Seals, solidní přestřelky a výtečně nasnímané lokace a podmořské bitvy. Co na tom, že scénář psal někdo přes víkend u piva. Vždyť tohle je pouze o tom, předvést hi-tech americké military hračičky a ve výsledku se poplácat po amerických ramenou, jak to vše dobře dopadlo. Vcelku charizmatické, rychlé, jasné a ne příliš chytré. To se dá přežít. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Z hlavy vysypu určitě 5 lepších filmů s ponorkama, ale jakmile se natočí nějaký další, stejně na něj potom koukám. Tady kromě ponorkového temátu máme navíc také únos zajatého ruského prezidenta neohroženou skupinou 4 elitních vojáků. No jako, není to opravdu nijak extra úžasné. A Butler už by se na ty hrdinné postavy měl asi vykašlat. Rusové zde vypadají jako banda absolutních neumětelů a amatérů. Ovšem pár slušných akčních scén se zde přecejen najde. Celou dobu jsem žasnul nad tím proč v tomhle proboha hraje Oldman. 50% ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Butlera moc nemusím, jeho akční filmy jsou skoro vždy stejné "Ať žije AMERIKA" (Pád Londýna, Pád Bílého domu ...) Tohle jsem si pustil ani nevím proč a musím uznat, že film mě pohltil už od první minuty a nepustil až do samotného závěru. Jo jasně, v Rusku státní převrat, amíci zachraňují ruského prezidenta ať žije opět Amerika, hovadina, ale mělo to koule a pohled na ponorky, torpéda, rakety fakt super, takže jednu hvězdu rád přidám. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Akčnější pohádka z podvodní říše osázené ponorkami. A projdeme se i suchou nohou, pro případ odvrácení hrozby ponorkové nemoci. Na palubě ponorky USS Arkansas, které velí neortodoxní kapitán Glass, je pořádně živo, když je unesen ruský prezident, politický převrat je na dosah a vyšetření zmizení spřátelené ponorky se začne poněkud komplikovat. Gerard Butler a spol. mají napilno, mají na to necelé dvě hodiny filmového času a chtějí toho stihnout poměrně dost. Rozvážnější první hodinku ve znamení "dasbootovských" pochodů záhy vystřídá akcí napumpovaná druhá hodinka. Režijně si o pozornost říká Donovan Marsh, jehož předchozí režijní počiny viděl snad jen on sám, a solidní koncept, kterým je film opatřen, využívá pro řadu slovních přestřelek, ve kterých je pánem Gerard Butler, tudíž jej neuvidíme v žádné fyzické pranici, načež akční pasáže obstarává speciální komando vyslané zachránit ruského prezidenta. Nepovedl se/nezafungoval zejména provokativní podtext filmu spoléhající na to, že rusky hovořící země je západem vnímána coby centrum všeho zlého a temného, neb nejsou osmdesátá léta minulého století, kdy filmaři hojně využívali socialistické zřízení k instruování všemožných i nemožných studených válek. Načež tahle veškerá snaha zasazená do současného akčního spektáklu působí přece jen poněkud směšně. Máte-li rádi ponorkové manévry, které jsou prokládány akčním děním na souši, máte pozvánku od "kře(čk)ovitého" Butlera zajištěnou. Plutí pod hladinou má své nesporné kouzlo, nasnímané je to pěkně, akce má i nějaký ten explicitnější ráz, přičemž rating R by se dal využít mnohem výživněji, ovšem z kapitánského můstku zamává i renomovaný Gary Oldman, Linda Cardellini s košem kosmetiky je k světu a drsný Toby Stephens je hybným článkem akčních pasáží. Takže vzhůru pod hladinu. 7/10 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (13)

  • Úvodní scéna ukazuje ledové kry, které mají většinu svého objemu nad vodou. Ve skutečnosti jsou kry ze sedmi osmin pod vodou. (Hal_Moore)
  • Okrem britských filmových štúdií Pinewood sa natáčalo aj v Bulharsku a Hongkongu. (MikaelSVK)
  • Když si kapitán Joe Glass (Gerard Butler) prochází ponorku a seznamuje se s posádkou, vejde do kajuty, kde námořníci ještě mají volno a naproti dveřím stojí překvapený mladík v brýlích. Když potom kapitán vstoupí do další kajuty, kde námořníci sledují televizi, hned v pravém rohu přijímače sedí tentýž obrýlený mladík. (Kodousek)

Reklama

Reklama