foto

Common

  • nar. 13.3.1972 (45 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Common se narodil 13. března 1972 v Chicagu (stát Illinois) jako Lonnie Rashied Lynn. Svojí hudební kariéru startuje vítězstvím v soutěži magazínu The Source (tenkrát ještě s pseudonymem Common Sense). V roce 1992 proráží singlem Take It EZ, který se objevil na jeho debutovém albu Can I Borrow A Dollar?. Následovaly další singly jako Breaker 1/9 a Soul By The Pound. Ty mu pomohly vybudovat si reputaci v hip-hopovém undergroundu, ale našli se i kritici, kteří si stěžovali na misogynistický podtext některých jeho nahrávek. V roce 1994 u labelu Ruthless Records v klidu dokončil druhé album Resurrection, které utvrdilo jeho pozici jednoho z nejlepších undergroundových raperů. Píseň I Used To Love H.E.R. zaujala svou chytrou alegorií úpadku hip-hopu do komerčního světa, sexu a násilí, dokonce tím vyvolal spor s legendárním Ice Cubem. Krátce poté byl obžalován jistou skupinou za jméno, které do teď používal (Common Sense), takže byl nucen si ho zkrátit na Common.

Kolem roku 1997 se Common stěhuje do Brooklynu. Zde přestupuje k labelu Relativity a vydává své první album pod novým jménem. Toto album bylo velmi dobře přijato kritikou. Jeho největším hudebním úspěchem je ale až album z roku 2000 nazvané Like Water For Chocolate, kde se objevují hosté jako Macy Gray, MC Lyte, Cee-Lo, Mos Def, D'Angelo. O pět let pozdějí vydává dosud poslední album - Be, na kterém se podílí i slavný Kanye West. Common je v dnešní době komerčního rapu "rarita, která si udržela lyriku a flow jazz-rapu". Je známý svým inteligentním rapem, skoro bez nadávek a urážek, říká se o něm, že zesměšní uplně každého a to bez užití jediného sprostého slova.

Co se týče herecké kariéry, zahrál si v poměrně věhlasných filmech jako např. AMERICKÝ GANGSTER nebo STREET KINGS, ale nutno podotknout, že žádnou pořádnou roli ještě nedostal, zatím vystupoval jen v rolích okrajových.

Zeck "Zeck" Tyler

Herecká filmografie

Filmy

2017 Coco
Hunter Killer
John Wick 2
Megan Leavey
2016 Barbershop: The Next Cut
Sebevražedný oddíl
2015 Being Charlie
Noční běžec
The Wiz Live! (TV film)
Vincentův svět
2014 Every Secret Thing
Selma
X/Y
2013 Mládeži nepřístupno
Pawn
Podfukáři
2012 LUV
Neobyčejný život Timothyho Greena
2011 Happy Feet 2
Šťastný Nový rok
2010 Jedině ona
Noční rande
2009 Terminator Salvation
2008 Street Kings
Wanted
2007 Americký gangster
2006 Sejmi eso

TV seriály

2017 Simpsonovi (TV seriál)
Velký Phatsby - část 2.: Pomsta (S28E13)
Velký Phatsby - část 1.: Zrada (S28E12)
2014 Hell on Wheels (TV seriál)
Elam Ferguson (S04E07)
Bear Man (S04E06)
2013 Hell on Wheels (TV seriál)
Get Behind the Mule (S03E10)
Fathers and Sins (S03E09)
It Happened in Boston (S03E08)
další epizody (10)
2012 Hell on Wheels (TV seriál)
Blood Moon Rising (S02E10)
Blood Moon (S02E09)
The Lord's Day (S02E08)
další epizody (13)
2011 Hell on Wheels (TV seriál)
Revelations (S01E07)
Pride, Pomp and Circumstance (S01E06)
Bread and Circuses (S01E05)
další epizody (7)
2006 Electric Company, The (TV seriál)
2004 Game Over (TV seriál)
2003 Chappelle's Show (TV seriál)
2000 Girlfriends (TV seriál)

Dokumentární

2017 Feel Rich: Health Is the New Wealth
2016 Maya Angelou and Still I Rise
Two Trains Runnin'
2015 Jednota
Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives
2013 Our Vinyl Weighs a Ton: This Is Stones Throw Records
2012 Něco z ničeho: umění rapu
2011 Beats, Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest
2008 2 Turntables and a Microphone
2007 Notorious BIG: Bigger Than Life
2006 September in Brooklyn: Making of 'Block Party', The
2005 Block Party
MC: Why We Do It, The
Unplugged: Alicia Keys (koncert)
2003 Beef

TV pořady

2017 23rd Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2016 Grammy Awards 2016 (TV pořad)
Oscar 2016 (TV pořad)
2016 MTV Movie Awards (TV pořad)
2015 Bitva playbacků (TV pořad)
GRAMMY Awards 2015 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2013 The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
2011 Big Morning Buzz Live (TV pořad)
2010 Grammy Awards 2010 (TV pořad)
2009 Brian McKnight Show, The (TV pořad)
2008 Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2006 Bizarní jídla (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 Common feat. Bilal - Letter To The Free (hudební videoklip)
Common feat. Ice Cube - Real People (hudební videoklip)
Common feat. Stevie Wonder - Black America Again (hudební videoklip)
2014 Common feat. John Legend - Glory (hudební videoklip)
Common feat. Vince Staples - Kingdom (hudební videoklip)
Lupe Fiasco feat. Jennifer Hudson & Common - Remission (hudební videoklip)
2011 Common - Celebrate (hudební videoklip)
Common feat. Nas - Ghetto Dreams (hudební videoklip)
Common - Raw (How You Like It) (hudební videoklip)
Common - Sweet (hudební videoklip)
2010 John Legend & The Roots feat. Common & Melanie Fiona - Wake Up Everybody (hudební videoklip)
2008 Common feat. Pharrell - Announcement (hudební videoklip)
Common feat. Pharrell - Universal Mind Control (hudební videoklip)
2007 Common feat. DJ Premier - The Game (hudební videoklip)
Common feat. Dwele - The People (hudební videoklip)
Common feat. Lily Allen - Drivin' Me Wild (hudební videoklip)
Common feat. Will.I.Am - I Want You (hudební videoklip)
2006 DJ Khaled feat. Kanye West, Consequence & John Legend - Grammy Family (hudební videoklip)
2005 Common feat. Kanye West - Go! (hudební videoklip)
Common feat. Kanye West & The Last Poets - The Corner (hudební videoklip)
Common - Testify (hudební videoklip)
Kanye West: College Dropout - Video Anthology (hudební videoklip)
2002 Common feat. Mary J. Blige - Come Close (hudební videoklip)
2000 Common feat. Bilal - The 6th Sense (hudební videoklip)
Common - The Light (hudební videoklip)
1999 Common feat. Sadat X & Talib Kweli - One-Nine-Nine-Nine (hudební videoklip)
1997 Common feat. Chantay Savage - Reminding Me (Of Sef) (hudební videoklip)
Common feat. Lauryn Hill - Retrospect for Life (hudební videoklip)
1995 Common - Resurrection (hudební videoklip)
1994 Common - I Used to Love H.E.R. (hudební videoklip)
1992 Common - Breaker 1/9 (hudební videoklip)
Common - Take It EZ (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace