Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Barevný český film o vynikajícím českém lékaři doktoru Janském. Sportovně založený medik Jan Janský dokončuje úspěšně svá studia. Chce se stát chirurgem, ale ocitá se na psychiatrické klinice profesora Kuffnera, kde společně se svým kolegou Kozderou se snaží vypátrat spojitost mezi srážlivostí krve a duševními chorobami. Dojdou k překvapivému zjištěni, že je možno krev lidí rozdělit do čtyř skupin a tím zamezil srážení krve při transfusích. Objev Janského se však setká s nepochopením české lékařské veřejnosti, která přínos tohoto vědce lékařské vědě uznává teprve po Janského tragické smrti. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (60)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Takřka bezchybný, dobou vzniku naštěstí nïjak netknutý životopisný snímek se skvělými herci (společné scény Vladimíra Ráže a Zdeňka Štěpánka jsou fantastické), scénářem, který laiky do problematiky zasvětí a znalce nepobouří žádným přílišným zjednodušováním, a Fričovou spolehlivou režií, která zejména z části odehrávající se během války vytvořila opravdu hutný zážitek. A ten strhující konec! ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tajemství krve jsem viděl už hodně dávno a pamatoval si jen jméno hlavního hrdiny - Jan Janský a to, že objevil čtyři krevní skupiny. Před napsáním komentáře jsem si jej proto musel zopakovat. Toho jsem určitě nelitoval, protože při hodnocení se dá vlastně jen chválit. Martin Frič je výborné režisér, který měl k ruce v té době hvězdné obsazení. Vladimír Ráž, Zdeněk Štěpánek, Vlastimil Brodský, Svatopluk Beneš i Rudolf Hrušínský podali skvělý výkon. Spousta dalších v menších rolích je výtečně doplnila. Příběh byl dramatický sám o sobě a nebylo jej třeba nijak vylepšovat. Janského nelehký život a boj s větrnými mlýny byl vylíčen uvěřitelně a přesto napínavě. Film je krásnou poctou člověku, který zachránil spousty lidských životů, a přesto se o něm dlouho vůbec nevědělo. Mimo jiné i z toho důvodu film rád doporučuji. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný film z ešte slušnej doby. Z doby, kedy nemuseli v každom filme herečky typu Geislerová rozťahovať nohy, ani Pauhofová ukazovať lentilky. Stačilo poctivé, majstrovské herectvo a zobrazenie nosnej témy zaujímavým spôsobom. Príbeh Janského krásne ukazuje, že každému géniovi či objaviteľovi hádzali polená pod nohy aj vlastní kolegovia, takzvaní vedci, ktorí zakliesnení vo svojom obmedzenom chápaní nechcú pripúšťať žiadne novoty. Skutočného uznania sa tak veľkí muži väčšinou "dočkali" až po smrti. ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Příběh o doktoru Janském a jeho krevních skupinách by měl patřit mezi základní znalosti každého člověka. Snímek samotný pak zaslouží vysoké hodnocení.....jako ukázka filmařského umu, jako argument, že né všechny filmy z 50. let byly agitky, a hlavně pro strhující výkon Vladimíra Ráže a Zdeňka Štěpánka !! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Film takřka bez chyby - o Janu Janském objeviteli krevních skupin a trnité cestě, která za tímto objevem stála. V titulní roli se objevuje výtečný Vladimír Ráž. O jeho oblibě v 50. letech svědčí to, že v epizodních rolích mu v tomto filmu sekundovala taková jména jako Svatopluk Beneš, Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, František Filipovský, Radovan Lukavský, Lubomír Lipský či Josef Kemr! ()

Galerie (1)

Zajímavosti (7)

  • Autorem námětu i scénáře je Vladimír Neff. Pro knižní vydání napsal Neff novou zbeletrizovanou verzi Tajemství krve a ta vychází společně s texty Divadlo pro chudé a Zelené pochodně až v roce 1955. (NinadeL)

Reklama

Reklama