Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina Elán už dlhé roky zotrváva na výslní domácej hudobnej scény, čo koniec-koncov permanentne potvrdzujú aj výsledky ankety Slávik. Podľa námetu Borisa Filana nakrútil režisér Dušan Rapoš v roku 1989 film, ktorý čerpá motívy práve z hudobného zákulisia hudobnej skupiny. Hrdinov filmu hudobníkov skupiny predstavujú Elánisti Jozef Ráž a Jano Baláž. Hudobný film zobrazuje príbeh o skupine Rabaka, ktorá sa po svojom rozpade rozhodne, že sa opäť vráti na koncertné pódiá. S mladým textárom a scenáristom Petrom (Attila Berencsi) sa pokúšajú získať nielen technické vybavenie kapely, ale najmä zostaviť nový koncertný program pod názvom Návrat malého princa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (77)

MacoLM odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden z najhorších filmov z československej produkcie aké som videl. Jediné, čo na tom filme je dobré, sú pesničky. Ale tie si môžem pustiť samostatne a nepozerať sa na hlboko podpriemerné herecké výkony, silácke a hlúpe reči Joža Ráža a ostatných členov, ktorí sú vo filme vykreslení ako drsní rebeli, najväčší a najdôležitejší frajeri. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme nemôžem hodnotiť iba kvalitu. V 89-tom to bol závan rebélie a poetickej romantiky pubertálnej mládeže. Dialógy sú v nefalšovanom blaváckom slangu, ruky sú v smetiakoch, pľuvance v káve a csabovci celkom ako skutoční. Jednoduchá /až príliš/ výpoveď, neobjavná zapletka, ale na fakte „dávno som to zistil – všade sú tí istí“ sa ani za tie roky nič nezmenilo. A hudba – výborná. Dnes by som za takých Elánov a Joža Ráža dala kľudne aj posledné tri Pedro žuvačky! ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Elán mám rád. Vůbec od doby, kdy jsem poslouchal noční show s kapitánem Otou (což byl pořád, který chodil minimálně zhruba deset let zpátky na nějakém českém rádiu (Impuls nebo Frekvence 1?)) mám slabost pro písničky slovenských kapel jako třeba Elán, Team, Modus, No Name a slovenských zpěváků, jako třeba Miro Žbirka a Peter Nagy. Proč tomu tak je se mě neptejte, to dokážu pochopit snad jen já sám. Každopádně až nedávno jsem se dověděl, že Elán má svůj vlastní film, ale trochu jsem jeho zhlédnutí odkládal, protože ho natočil Rapoš - a Rapoš je debil. Neumětel a debil. A i tenhle film grandiózně zkonil. Celé to je hlavně o písničkách, které jsou dobré, bohužel to celé kazí Rapošův um mě naprosto znudit a zbavit jakéhokoli zájmu o sledování příběhu během 15 minut. To se mu povedlo i u Muzzikantů, ale u Rabaky jsem to nečekal. On teda ten děj nebyl moc zajímavý i tak, ale Rapoš to dokázal zkazit ještě víc. Takže jediné pozitivní je tu kamera a písničky, díky kterým mi to hodnocení jen tak tak vychází na slabé 2*. Jinak bych šel o dost níž. ()

yntelygent odpad!

všechny recenze uživatele

Toto sa hodnoti tazko,nie je to ani muzikal,ani film ani neviem ci nieco medzi tym...samozrejme kto mal rad Elan,pre toho to je dobre...nic proti rozdielnemu vkusu,mne ale socialisticky neskodny pop nic nehovori,toto islo mimo mna.Bavim sa ako casto este aj teraz J.Raz vystupuje ako byvaly drsny rocker...na Slovensku v oficialnom hudobnom prostredi nejestvoval ziadny rock smrncnuty trebars undergroundom,to bolo v Cesku vo velkej miere,na Slovensku len velmi ojedinele.Preto tvorba Elanu vyznieve smiesne a teraz z odstupom casu este viac ako vtedy,Raposova filmografia nepotrebuje komentar,zial tvorba prezentovana v sucasnosti na Joj,Markize,Nove,Prime....je este horsia a to som si spociaku myslel,ze vacsiu blbost ako Fontanovu trilogiu uz v telke neuvidim a ako vidno sucasna tvorba a sucasni herci sa dokazu popasovat aj s takouto vyzvou,ako este prerazit umelecke dno... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

No, kdyby si kucí odpustili určité scény, např. s tou holčičkou v nemocnici, která řekla, že se prostě neuzdraví, pokud se nedají dohromady a nebudou zase hrát, anebo ty pasáže s malým princem (jednou ze světově nejpřeceňovanějších literárních postav), dal bych i vyšší hodnocení. Neboť písničky z tohoto filmu jsou nejrokovější, nejlepší, co kdy Elán natočil. No jo no, holt to bylo ještě před tou Jožovou nehodou, po níž už byl schopen skládat pouze dýchavičné ubrečené „velehity“ typu kočka se zanedbaným sexem. Já pro tento frapantní Jožův úbytek duševních sil mám pár teorií: za á), buď mu při té nehodě mozek vypadl a doktoři mu ho nenandali nazpátek, nebo za b) při té nehodě mu mozek vypadl a doktoři mu tam nandali náhradní od dárců, bohužel se na to složili kucí z Dua Jamaha, každej mu dal čtvrtku svýho (takže jim samotným v hlavičkách zůstala tak 1/8 maximálně). No takže se úrovni hudební produkce všech třech muzikantů doopravdy nemůžeme divit. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (11)

  • Boris Filan by opakovaně žádán svým velkým kamarádem Jožo Rážem o scénář k filmu o kapele Elán. Ten to ale odmítal a argumentoval slovy: „Co by za něco stálo, tam být nemůže.“ Později při jednom zápase ve stolním tenisu se vsadil s Martinem Karvašem, že když prohraje, scénář napíše. Stalo se tak, a tudíž musel psát scénář. Věděl, že to bude těžké, protože manželky muzikantů kapely Elán měly poslední slovo, a tak prošla až jedenáctá verze scénáře. (sator)
  • V kinodistribúcii bola snímka uvedená s krátkometrážnymi dokumentárnymi filmami Krajan (1989) a Sonda č. 4/89 - Zájazd (1989). (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Ve filmu se opakovaně objevuje fráze „čaba neblázni“. Její vznik je zajímavý. Textař Boris Filan zazvzpomínal: „Byli jsme s „Rážovci“ na procházce a potkali jsme našeho kamaráda Sesiho Lauka. Jeli jsme do hotelu Kyjev oslavit setkání. Ve dveřích stál Csaba Török jako vyhazovač a nechtěl nás vpustit. Najednou přišel nějaký bohatý Němec a toho vpustil. Tehdy mu Sesi řekl: ‚Čaba, neblázni, vždyť to jsou naši.‘ Od té doby se to tak tradovalo, já napsal písničku a slogan zapustil kořeny ve slovníku mladých.“ (sator)

Reklama

Reklama