Reklama

Reklama

Blízko od sebe

  • USA August: Osage County (více)
Trailer 3

Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis). Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec (Dermot Mulroney) je slizký parchant. (Bontonfilm)

(více)

Videa (29)

Trailer 3

Recenze (428)

castor 

všechny recenze uživatele

Vinterbergova Rodinná oslava, Kočka na rozpálené plechové střeše s Elizabeth Taylor, o které se tu mimochodem mluví, a teď multidialogové Blízko od sebe Johna Wellse. Konverzační dramata o křehkých rodinných vazbách a kostlivcích ve skříni, která ve mně vyvolala silné emoce. Cynismem obdarovaná matka, její tři dcery, svérázná sestra, půltucet dalších příbuzných, nastávajících nebo služebných a máme tu břitkou sondu, ve které nejdou přehlédnout divadelní kořeny. Režisér Wells si je velmi dobře vědomý mistrovství zejména svých hereček a nabízí dramaticky i emocionálně rezonující dílo, které si svými všedními momenty, rodinnými rituály i vyhrocenými hádkami zajišťuje vysokou míru pozornosti. Třikrát hurá za přepečlivý casting!! Hned šest herců tu má nebo bylo nominováno na Oscara, vévodí jim krutá a sarkastická Meryl Streep, která předvádí charakterní hru složité osobnosti (z její jedovatosti je nám zle, ale dokážeme ji nejednou pochopit) a Julia Roberts, která mě k obrazovce přikovala, a to pochopení i vrčení (případně fyzické svalení matky na podlahu) jí šlo dokonale. Její zdaleka nejlepší role za posledních deset let. Nominace na Zlatý glóbus i na Oscara je zcela na místě. Zlomovou je pak právě smuteční večeře (páč tmel i alkoholik rodiny to po svém zabalil), kdy to každý druhý pořádně schytá a divák si ji milerád pustí znovu. Tohle řezavé drama mě skutečně bavilo, přemýšlím o něm už druhý den, a i když se ve finálním řešení problémů už lehce přehrává, pořád je to jedna velká filmová „radost“!! 80% ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Takové to drama ála komorní scéna, kdy se během jednoho večera dozvíte temná zakoutí členů nefungující rodiny. Kolik takovýchto snímků už zde bylo a kolik lepších (např. Dáni jsou v tom mistry)... Na divadelních prknech to holt nevypadá tak zkoprněle a afektovaně, jako když se kamera snaží zachytit atmosféru detailním záběrem, který v dané scéně prostě nefunguje (i když občas se to podaří). John Wells zvolil velké herecké osobnosti, ale ony nedokážou udělat drama na plátně tak, jak by si August: Osage County zasloužilo. Bohužel i Meryl Streep působí spíš směšně než tragicky, což je u filmu tohoto ražení smutné. // Není to hrozný film, ani nijak výjimečný. Prostě komorní drama jedné rodiny, které se vynoří, zahltí vás svým příběhem, ale tempo se rychle vyčerpá, jako téma samotné. // Mít na scéně takovouto matku, volím jinou formu - takhle je zbytečně upozaděna a přece jen stále se snažíc být v centru pozornosti. Mrazivý šimrot se nekoná, jen únava z obehraného a plytké kamery. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mám rád, ak je východzia situácia "povedzme si končene po rokoch všetko" uveriteľná To sa dá dosiahnuť napríklad tak, že deti na svojich rodičov serú a stretnú sa na pohrebe otca. Nedá sa to dosiahnuť, ako som bol viac krát svedkom, jednoduchou návštevou na obede. Tam sa postavy stretávajú často a neverím im, že sa rozprávajú až tento deň o závažných veciach. Osage County začína, ale nekončí. To je ďalšia vec, ktorá z neho robí uveriteľný film. V podstate som mal pocit, že film bude ešte nejakú chvíľu trvať a všetko uzavrie, ale prečo by mal, že. Slávni herci skutočne hrajú a je mi trochu záhadou, prečo napríklad Julia ešte stále hrá aj v komerčných filmoch. Takýto typ filmu je presne jej parketa, ako krava pôsobí na plátne najprirodzenejšie. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Nebudem písať o tom aká patetická sa mi zdá mužská posadnutosť mladými dievčatkami ani o tom aká matka je schopná pochovať všetky sny svojej dcéry tým, že ju sama zráža ku dnu a zraňuje na najcitlivejších miestach. Julia a Meryl podľa mňa predviedli dokonalý herecký koncert, napriek tomu, že sú dávno za prahom tridsiatky. Stále nádherné ženy v komplikovaných postavách z ktorých sála ľudská nedokonalosť. Do poslednej minúty som dúfala, že Julia to auto otočí a vráti sa k umierajúcej matke, ale bol by to smiešny happy end. Som rada, že to neurobila. Pretože život nie je cesta ružovou záhradou. Milujete toho, kto o vás skoro netuší a ten, kto by za vás dýchal je len kulisa na veľkom pódiu plnom záludných nástrah. Verte mi, že časom to bude už len horšie. Dokonalá dráma jednej rodiny plná agónie, výčitiek, slabosti, lásky a nenávisti. Už dlho som nič podobného nevidela a určite ani dlho neuvidím. Klobúk dole! ()

classic 

všechny recenze uživatele

Depresívna dráma o ľudských vzťahoch s kvalitnými predstaviteľmi v hlavných úlohách,ktorí sa snažia na maximum... Meryl Streep je an actress,ktorej vyhrávanie cien filmových je po srsti,považujem ju za typ,ktroý dokáže pomaly aj stelesniť „psa od susedov”(s nadsádzkou).,a táto postava matky,väčšej rodiny v jej podaní je sarkastická,nepríjemná,uzavretá,zato „dcéra”,Julia Roberts si nedá po hlave skákať a roztržky sú na dennom poriadku...Každý herec tu má svoj priestor,z ktorého aj na kratší čas vie zaujať. Ale celkovo„servírované” to je takým spôsobom,ktorý je proti mojej srsti,ale uznávam nasadenie tvorcov... ()

Galerie (48)

Zajímavosti (51)

  • Natáčanie filmu prebiehalo od 15. októbra do 8. decembera 2012 a okrem finálnej scény, ktorá sa natáčala v Kalifornii, prebiehalo výlučne na viacerých miestach v americkom štáte Oklahoma. (MikaelSVK)

Související novinky

The Last of Us nabírá herního skladatele

The Last of Us nabírá herního skladatele

13.03.2020

Necelé dva měsíce nás dělí od vydání jedné z nejočekávanějších her letošního roku The Last of Us Part II. Pár dní nazpátek přitom bylo oznámeno, že se kabelovka HBO, scenárista Craig Mazin (Černobyl)… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama