Reklama

Reklama

Nepřítel

Trailer

Tertulianu Afonsovi změní život videokazeta s filmem, ve kterém hraje muž vypadající přesně jako on před pěti lety. Z obyčejného středoškolského učitele dějepisu se tak rázem stává muž posedlý touhou najít svého dvojníka. (Pria)

Recenze (544)

kubilov 

všechny recenze uživatele

Nemám slov, nepochopitelně dokonalé. Jake v dvojroli opět bezkonkurenční + ty dvě úžasné stejné ženy Mélanie Laurent a Sarah Gadon. Dlouho jsem neviděl nic tak hypnotického a přesto relativně svižného a ve výsledku tak oslnivého. ()

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Villeneuve se rozhodl natočit mindfuck movie, což se mu bezesporu povedlo, avšak hodně to přehnal a film nedává smysl ani poté, co si člověk přečte jeho vysvětlení. Ačkoliv vláčné tempo je obvykle předností filmů uvedeného režiséra, zde je vyloženě na škodu a nebetyčně nudí. Nejslabší Denisův režisérský počin si zaslouží maximálně 40%, neboť vůbec nenaplňuje očekávání diváka. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé náměty k zamyšlení v bohužel dost nezáživném balení. Styl filmu alá Lynch nebo Cronenberg ze 70.let, ale Mistři jsou dnes už úplně jinde. Zde to trochu působí pouze jako školní cvičení. ()

1V4N 

všechny recenze uživatele

Po zhliadnutí tohto filmu budete mať bordel v hlave ešte pár dni. Dlho som nevidel podobný MINDFUCK. Celý dej bol napínavý, ako guma na trenkách a ten koniec ma úplne zaklincoval. Takže pamätajte: Chaos je zatiaľ nerozlúštený poriadok. ()

Martin.Tokos 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíc psycho filmů, co jsem zatím viděl. Příběh v podstatě jednoduchý a přitom neskutečně komplikovaný. Sice chytne a nepustí, ale cítím, že by se dal potenciál využit líp... 3* ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

"Chaos is order yet undeciphered." Možno najmenej docenený film Villeneuvea. Jeho najväčším kladom (z pohľadu konzumného diváka skôr záporom) je, že nad ním treba rozmýšľať. Jednotlivé črepinky mozaiky, ktoré Enemy pošas svojich 90 minút postupne predkladá nedoznajú v závere tak explicitné vysvetlenie ako tomu bolo napríklad v kultovom Fight Club. Tu si to musí pospájať každý sám a prvé pozretie na to asi aj tak stačiť nebude, pretože mnohé odkazy ostanú prehliadnuté. Všetko v atmosfére tak ťaživej, že vás z nej poriadne nevytrhne ani pohľad na prsia krásnej Mélanie Laurent ;). Za mňa jedinou chybičkou krásy je prestrelený nažĺtly filter, ktorý už za krátky čas pôsobil zbytočne rušivo. Trochu prekvapivo to píšem práve pri filme od Villeneuvea, ktorého artové poňatie mi inak doposiaľ vždy na jeho filmoch imponovalo. ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Približne v polovici určite každý stratí niť chápania, o čo sa tam vlastne jedná, resp. KTO z dua Gyllenhall/Gyllenhaal je KTO. Do toho príde posledná scéna a už ste totálne stratení. Dojem to však nestratí, dokonca aj po prvý krát som vďaka tomuto myšlienkovému labyrintu označil Villeneuveho za génia. Teraz už som tú pointu vcelku pochopil a internet mi to potvrdil a uznávam, že všetko pekne zapadá do detailov aj keď sa obávam, že to mystérium po ďalšom pozretí vyprchá. Audiovizuálny ,,frťan", ktorý podráždi vaše dojmy a poriadne zamotá hlavu. Svoje robia aj panoramatické zábery veľkomesta, hypnotická hudba hororového štýlu a hlavne herci. Veľké plus metamorfovaným pavúkom. Nič pre arachnofobikov!! ()

80s Martin 

všechny recenze uživatele

Po prvním shlédnutí jsem moc dobře nevěděl, co si mám o Enemy myslet. Jednoduše jsem ho nepochopil.. ani zdaleka. Ale líbila se mi atmosféra, zvuky, barvy.. a nebýt Gyllenhaala, nejspíš bych to vzdal a spokojil se s tím, že tenhle film prostě asi není pro mě. Nicméně nedalo mi to a pročetl jsem několik zdejších komentářů. Hledal jsem vysvětlení, názory, interpretace. Zjistil jsem, že častým názorem je, že se jedná o sen, možná představu. Čí představa/sen by to ale měla být, zůstalo nadále otázkou. A co měli sakra znamenat ti pavouci?! Rozhodl jsem se tudíž, že tohle musím vyřešit. Popadl jsem sešit, pustil si Enemy znovu a začal si psát poznámky. Matčin telefonní hovor, hodinky s kovovým páskem, prsten. Záběr na těhotnou Helen sedící v posteli - profesorově posteli! Klíč, chlap z baráku. Hodinky s koženým páskem, žádný prsten. Borůvky. Ukazuje se, že po prvním shlédnutí by jeden stěží mohl pochytit ty jemné detaily. A udělat si za použití poznámek o detailech trochu víc jasno nebylo od věci. A k čemu jsem dospěl? Popravdě k teorii, která vůbec nebyla záměrem autorů, jak jsem se později přesvědčil v jednom článku s důkladným (a velmi dobrý smysl dávajícím) rozborem. Tudíž jsem v podstatě nechtěně vymyslel zcela nový námět na film (a možná by to ani nebyl brak) :) Mou chybnou interpretaci zde tím pádem líčit nebudu, ale protože je mi líto, že jsem si dal tu práci ty myšlenky sepsat a ta by teď měla přijít vniveč, zveřejním ji alespoň ve svém csfd Deníčku pro případného zvědavce. A s nově nabytým vědomím autorových záměrů mohu konečně přistoupit k hodnocení. Už z obrázků v galerii mi bylo jasný, že tohle bude hustý. A bylo! Děj plyne dost zvolna, ale zároveň udržuje silný napětí a nechá člověka v tý hutný atmosféře řádně podusit. And Jake is on fire. Again! Rozhodně ale platí, že tenhle film není pro každýho. Dost možná ani pro každýho druhýho a lze chápat jak extrémně vysoká hodnocení, tak i hodnocení nižší. Pro mě patrně nejzajímavější a nejoriginálnější film poslední doby. ()

Crybaby 

všechny recenze uživatele

Jeden z najzaujímavejších filmových zážitkov môjho života. Na toto sa nedá napísať objektívny komentár lebo je jasné že 100 ľudí bude mať v 80% rozličné názory. Čo môžem povedať je, že obsadenie bolo nadpriemerné, atmosféra skvelá a koniec tak na jedno-dve sedenia u psychiatra. ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Čo ti dáva! Celý film som bol v napätí lebo som ani netušil ako sa to môže vyvinúť. Hudba a osvetlenie každej scény vytvárali perfektnú atmosféru. Ale hlavne tá hudba, to bolo strašné psycho. Niekedy mi až zimomriavky behali po tele. Počas celého filmu som bol, že “Wow, wow, wow.” a potom prišiel ten koniec. To som zostal kukať s otvorenými ústami. Mozog mi pracoval na plné obrátky ale nič z toho. ***SPOILER*** Celkovo som si z toho teda nevedel nič vyvodiť. Ale ostal som z filmu dosť ohúrený. ***END SPOILER*** Niektoré úseky mi veľmi pripomínali Mulholland Dr. ()

xzajox 

všechny recenze uživatele

Riadna blbosť. Absolútne jednoduchý príbeh, ktorý by som nacpal do 6 minút tu rozťahujú ako sopeľ. "Ten chlap vyzeral ako ty! Čo sa deje?" preboha, robia z toho vedu. Tajné dvojča, klon, brat, alebo len sakra náhoda prírody... určite by som sa netváril tak zúfalo. V "Pošte pre teba" je to celkom normálne, stretnúť strateného brata... No a koniec? SPOILER: Bum bác, ten väčší magor zdochne a ten menší sa postará o jeho ženu, problém vyriešený. Jake sa snažil a hral dobre, ale riadnu blbovinu. 2* - 37% ()

Radyss 

všechny recenze uživatele

Pustit si stejný snímek dvakrát za noc se mi nikdy nepovedlo. Takový typ filmu jsem hledal hodně dlouho a nakonec jsem ho našel. Denis Villeneuve se mi trefil přímo do chuti a další spojení s Jakem nezklamalo. Je to přesně ten typ filmu, který si můžete pustit tisíckrát a pokaždé může mít jiný příběh, váš vlastní. Já svůj názor mám a rozhodně ho měnit nebudu. OBROVSKÝ MINDFUCK. WHO IS THE ENEMY? HE IS. THE ENEMY IS HIMSELF. ()

Deadmann 

všechny recenze uživatele

Super atmoška, atd. Těžko pochopitelná záležitost, ale alespoň nutí přemýšlet. Gyllenhaala mám čím dál tím radši. ()

Kub_ees 

všechny recenze uživatele

Divná a mrazivá atmosféra v tomto filme robí veľa a pridáva mu na kvalite. Dej je tak pútavý, že vás od seba nepustí a vy len chcete vedieť o čo tam ide, chcete odhaliť tajomstvo, ktoré nám film ponúkol. Lenže mám pocit, že k tomu nedôjde a my si len môžeme domýšľať čo mal ten koniec znamenať. Ale možno je to práve takto dobre. ()

Související novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Tom Hardy opouští Suicide Squad

Tom Hardy opouští Suicide Squad

16.01.2015

Že to znělo až příliš dobře na to, aby to byla pravda? No, byla to pravda, ale herci míní a Hollywood mění. Řeč je samozřejmě o comicsové týmovce Suicide Squad, jejíž snové obsazení ještě včera… (více)

Emily Blunt vystřílí drogový kartel?

Emily Blunt vystřílí drogový kartel?

02.06.2014

Denis Villeneuve se v poslední době blýskl dramatem Zmizení a mysteriózní hříčkou Nepřítel, jeho další film tedy nebudí zrovna malá očekávání. Na co se máme začít těšit? Kanadský režisér se rozhodl… (více)

Reklama

Reklama