Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pražské jaro roku 1968 je definitivně zadušeno a naši představitelé odjíždějí na potupná jednání do Moskvy. Rok 1968, srpen. Intervence armád Varšavské smlouvy definitivně dusí Pražské jaro. Po pár dnech strachu, nadějí i zmatků odjíždí československá delegace na jednání do Moskvy. Prezident republiky generál Svoboda, šéf komunistické strany Dubček, šéf vlády Černík, šéf parlamentu Smrkovský, Husák, Mlynář a další smutní i rozporní hrdinové této tragické chvíle stojí před nejtěžším rozhodnutím svého života. Jak se k němu postaví? Jak se propracují k tomu, o čem tuší, že je nemine? Jak vypadá jejich cesta od statečného a čestného odmítnutí drsných sovětských požadavků až k podpisu tak zvaných Moskevských protokolů?

Různí lidé, různé charaktery, všichni mají své naděje a iluze – ale všichni, až na jednu výjimku, Františka Kriegla, nakonec podlehnou neúprosnému tlaku sovětské strany. Podlehnou neúprosné logice dějin, v nichž silnější rozhoduje a vítězí, bez ohledu na čest, pravdu či právo. Tento příběh se pokouší zrekonstruovat to, co se odehrávalo v kremelských sálech oněch dnů, pokouší se nalézt vnitřní motivy jednání vítězů i poražených. Jedno je divákům tohoto příběhu naprosto jasné – totiž jak skončí. Obsazením československé republiky sovětskými vojsky. Na víc než dvacet let. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tenhle díl jsem se těšil asi nejvíc, ale nakonec mě vcelku zklamal. Chybí mu výrazná osobnost o níž by se děj opřel, nebo silná scéna jež by ho definovala. Vyjednávání, respektive "domlouvání" v Moskvě nic takového nenabízí. Každá ze stran mluví svým vlastním jazykem, což je sice krásná alegorie na probíhající situaci, ovšem po čase mi to přišlo hloupé a lehce absurdní. Debaty mi připomínaly slovní výměny mezi Hanem Solem a Chewbaccou, což byl pochopitelně hrob pro atmosféru a napětí. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato epizoda nepřináší nic objevného k tématu okupace v r. 1968. Je poměrně schematická, do předem nastavených políček jen fabuluje chování a reakce jednotlivých aktérů tak, aby se co nejvíc setřel rozdíl mezi reformními komunisty a těmi, kteří otevřeně s okupanty kolaborovali. Touto předpojatostí snad nejvíc utrpěla postava Ludvíka Svobody, která je zde ztvárněna ve značném rozporu s tehdejší realitou, kdy národem byl ve skutečnosti vnímán jako ten, kdo zabránil nejhoršímu. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší díl celé série. Nejnapínavější, nejnapjatější, historie se láme (bohužel se nezlomila), fantastický výkon herce v roli Dubčeka. Díl, který každému ne tolik znalému připomene, že to s rokem 1968 bylo neskutečně těžké pro všechny zúčastněné, ovšem jen Čechům šlo o udržení míru a nezávislosti. Zbytku šlo jen o moc. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mě zase jeden z lepších dílů, protože při politických jednání lidé vyjadřují svůj názor nebo některé skupiny lidí. Proto je formát politického jednání vhodný pro to, aby jednotlivý hráči vyjádřili svůj postoj nebo názor. Navíc politická jednání odpovídají tomu, jako to probíhalo. Ne jako fiktivní rozhovor Moravce a Beneše. Akorát tento díl kazí opět jistá roztahanost děje. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1968 ukázal pravou realitu našemu národu. Vlastně jsme si vůbec nevládli sami. Stačil mírný odklon od toho, co si soudruzi v SSSR představovali, a hned jsme je měli tady...No a naší vládu zas u nich. Jak napovídá už název dílu, muselo se to nějak dohodnout. Bylo jasné, že dohoda padne, a s přibývajícím časem by opravdu pro nás mohla být ještě horší. Nezávidění hodná situace pro všechny zúčastněné. Opět lze v rámci filmového hodnocení vyzdvihnout výborné herecké výkony, tentokráte Slovenských herců, a už klasicky brilantně napsané dialogy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po hlasování předsednictva ÚV KSČ o postoji k okupaci, říká Dubček (Ján Gallovič) Smrkovskému (Jiří Zapletal), že se bál, že je Indra (Aleš Gelnar) s Bilakem (Peter Marcin) přehlasují. Indra ale nebyl členem předsednictva ÚV, nýbrž pouze řadovým tajemníkem ÚV, a proto hlasovat nemohl. (hejhulaak)

Reklama

Reklama