Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Z natáčení  - Jacques Deray

Recenze (157)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Spojenie dvoch hviezd neskončí vždy vznikom hviezdnej dvojice. Borsalino je toho žiarivým príkladom. Aj keď obaja predstavitelia sú asi jediným dôvodom pre pozretie si tohto, predčasne zostarnutého, gangsterského snímku, nebol som s ich výkonom spokojný. Belmondo, ktorý bežne udivuje svojimi kaskadérskymi kúskami, tu zlyháva prakticky v každej akčnej scéne. Atrapa bitky v bare by našla uplatnenie skôr v komédii, než v gangsterke. Aj Delon hral tak, ako keby jeho hlavným záujmom bolo, či dobre vyzerá v stále obmieňaných oblekoch. Úbohosť filmu vyniká najmä pri porovnaní s neskoršími filmami zobrazujúcimi vzostup a pád nejakého gangstra. Veľmi slabé tri hviezdičky dávam najmä preto, že v danej dobe mohla byť s filmom časť divákov spokojná. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Počas necelých dvoch hodín sa priateľstvo medzi Borsalinom a Francoisom vykreslí do takej podoby, že som mal až pocit, že sa dívam na príbeh dvoch bratov. Kupodivu dosť pripomínajúcich Michaela a Santina Corleonových. Šarm a charizma Alaina a hlavne Belmonda upúta každého. Nevadili mi ani chybyčky, ktoré majú na svedomí staručké 70.roky v ktorých sa ešte bitky a úmrtia hrali dosť komicky. Bitka medzi hlavnými postavami však možno zaujme práve vtipným vykreslením, čo však neplatí o smrti v závere, pretože divák úplne nepocíti ten žiaľ, ktorý si postava zaslúži. Hudobnú stránku hodnotím taktiež na výbornú, hlavá melódia, ktorá vo filme odznie asi 100x sa vám navždy vryje do pamäti rovnako ako toto dielo. Výborný gangsterský film z prostredia 30.rokov o páde a vzostupe dvoch veľkých kamarátov. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Přímočará gangsterka, ve které je vždy vysloveno jen to podstatné, na ostatní není čas nebo situaci řeší pěst či kulka. V hlavních rolích dokázali své herecké umění hvězdy francouzské kinematografie J. P. Belmondo a A. Delon, kterým spolupráce opravdu sedla (jen škoda, že to nebylo častěji). Pro mě to byl skutečný požitek i při té dvouhodinové stopáži. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Belmondo a Delon spolu nehráli ve více filmech! Jako parťáci jsou skvělí, ale umím si představit, že by byli stejně takoví i v rolích rivalů (třeba jako policajt a zločinec – nebo obráceně?). Borsalino stojí na samém vrcholu žebříčku francouzských gangsterek. Jen mi vysvětlete, proč tenhle film čeští distributoři ignorují? ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc, značnou část filmu se jen ucouraně čeká na pořádnou akci. Stylová oldschoolová gangsterka, ve které se ale režisérovi nepodařilo natočit úvodní bitku mezi oběma přáteli, všimněte si jak nezdařile do prázdna oba máchají pěstmi. Film vyšel nedávno na DVD, tedy konečně s dabingem. Otázku, jestli je lepší využít s Belmondem a Delonem dabingově svázané herce (Krampol i Trávníček jsou oba výrazně starší než jejich postavy, především u Krampola je to hodně znát), na které jsme zvyklí, anebo nějaký kokoty co za jeden den nablábolí čtyři filmy, nechám zodpovědět vás. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Rocco Antonio Tano - italský pornoherec známý jako Rocco Siffredi si zvolil své umělecké jméno podle postavy Rocca Siffrediho, kterou v tomto filmu hrál Alain Delon. (Rollo_Tomasi)
  • Jean-Paul Belmondo podal po uvedení snímku do kin na Alaina Delona žalobu pro porušení smlouvy, protože se jeho jméno objevilo na plakátech dvakrát - Delon byl nejen hlavním protagonistou, ale i producentem. Ze stejného důvodu se Belmondo nezúčastnil premiéry. (vesper001)
  • Původní název filmu měl být "Carbone a Spirito". To se ovšem nezamlouvalo Carboneho rodině, která natáčení bojkotovala. Další z návrhů na název byl třeba "Marseille 1930" nebo "Capella a Siffredi". (candy_daze)

Reklama

Reklama