Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Delon zde není úplně typický Delonem. Spíš je zde v roli, které většinou hrával Belmondo. Jeho komisaři byli většinou drsnější, ale jinak byli velmi podobní. Chrabří sympaťaci s dobrým srdcem se smyslem pro spravedlnost, sarkasmus a slabostí pro ženy. I když Delon zde má jenom tu svou Ketrin a pouze jednou skáče ze střechy. A ještě k tomu se mu to nepovede. Ale stejně zde má spíš takovou Belmondovskou roli. Možná mi to zkresluje dabing Abrháma. Ten tady z Rogera Bornichea dělá neuvěřitelného sympaťáka a umí výborně podat, ty jeho hlášky. Abrhám by se jinde na Delona nehodil, ale tady sedl výborně a podal špičkový výkon. Vinklář a můj oblíbenec Langmajer podal taky v dabingu výborný výkon. Jinak Jean-Louis Trintignant je sám o sobě naprosto špičkový i tak a hraje snad ještě o něco lépe než samotný velký Delon. Ještě se vrátím k tomu dabingu. Druhý dabing rozhodně nedoporočuji. Trávničkův uspávací rádoby charismatický projev je uspávající. O obsazení zbytku postav, dialozích a kvalitě zvuku ani nemluvím. Buď s prvním dabingem, nebo v originále. Na jiné varianty zapomeňte. A teď už konečně k samotnému filmu, který mě velmi překvapil. Takovou podívanou jsem nečekal. Hrozně mě bavili už jenom ty prvky humoru v podobě pár úsměvných hlášek. Pak se mi líbilo spousta myšlenek a point. Rozhovor Bornichea s jeho drsným kolegou o gestapu je úchvatná scéna, která má v sob ě (i díky tomu dabingu) takovou sílu, že jsem si ji poté přehrál ještě jednou. Vrah je geniálně napsaný a herecky ztvárněný. Výsledkem je špinavec, z něhož jde místy až strach. Ovšem, nic není černobílé. Buisonnonova postava mě nakonci dost překvapila. Finále je celkově napínavé a dobře napsané. Ale napětí netvoří jenom dějová línie s padouchem. Ale i vztek Bournicheova šéfa, kterému už dochází nervy a vy si jenom říkáte, jestli to vůbec Delon stihne dokončit. Jak jste již doufám poznali, Povídka o policajtovi není žádná tuctová nevýrazná kriminálka, se spoustou klišé tohoto žánru. Ten film je velmi chytrý a je v něm i kousek psychologie. Obávám se že tu tam spousta lidí neodhalilo. Musím si stejně rýpnout. Nechápu jak byste si představovali dobré tempo vypravění, když vám tohle připadá pomalé. Ach jo. Já osobně nemám co vytknout, jsem maximálně spokojený. Dávám nadherných pět a jiné hodnocení absolutně nepřipadá v úvahu. 90 % ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Typická francouzská kriminálka s Alainem Delonem, který kouří jednu za druhou. Vcelku solidní i po letech. Přirovnal bych to k českému Panoptiku nebo Schimanskemu. Takový druholigový, ale přesto nápaditý film, kterým lze v klidu zaplácnout večerní posezení se sklenkou vína a dokonce ve vás zanechá dobrý pocit. 70% ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi nezmyselná kriminálka, kde si inšpektor aj vrah konkurujú v absurdnosti svojho konania. Vrah vraždí ako zmyslov zbavený všetko, čo sa hýbe, a inšpektor s radosťou vystaví riziku všetkých nevinných ľudí, ktorí s prípadom nemajú nič spoločné. Ťažko teraz posúdiť, či to bol zámer alebo iba slaboduchosť scenáristov, no hlavne ten nepodarený záver mi spláchol film o stupienok nižšie, kým v priebehu sa mi zdalo, že by to bol aspoň priemer. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

V podstate sa mi to páčilo s dvoma pripomienkami: negatívnou a pozitívnou. Tým negatívom je, že obdobné kriminálne filmy J.-P. M e l v i l l a sú štýlovejšie a navyše aj jeho postavy pôsobia hlbšie, no potom aspoň viem, čím sa inšpiroval Ridley S c o t t, keď točil svojho preceňovaného Amerického gangstra, osobitne, čo do záveru. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ve francouzských kriminálkách se to psychopatickými zabijáky jen hemží, ale první místo patří rozhodně Jestřábovi z Lovce hlav a Emilu Bouissonovi z Povídky o policajtovi. Jeanu-Louisi Trintignantovi stačí pohled, aby se divákovi ježil zátylek a postavy braly kramle. Ovšem komisař Borniche také není žádné ořezávátko, i když pistole není jeho hlavní komunikační prostředek. V kategorii krimi je tenhle film extratřída. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné autobiografie, kterou napsal francouzský policejní detektiv Roger Borniche. (Terva)
  • Film byl natočen a vytištěn na 35mm negativ pomocí sférických kinematografických postupů, jak bylo běžné u filmů vyráběných od 50. do počátku 90. let. (classic)
  • Povídka o policajtovi vycházela v letech 1975 až 1977 ve Spojených státech jako „Cop Story“, ve Finsku jako „Passi ruumishuoneelle“ a v západním Německu jako „Der Bulle und der Killer“ nebo „Flic Story – Duell in sechs Runden“. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama