Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

classic 

všechny recenze uživatele

Epilóg daného titulu Flic Story, mi nakoniec prišiel asi i oveľa viacej zrozumiteľnejším, než zrovna povedzme celá predchádzajúca »reklama na cigarety«, a to teda konkrétne z priameho pohľadu ústredného protagonistu Rogera Bornichea - prehrávajúceho sa inšpektora, z ktorého sa vskutku nielenže akosi neustále strašne vznášala akási dymová clona, ako z nejakého fabrického komína, ale zároveň ešte popritom všetkom dokázal i naraz fajčiť a rozprávať, až mi to normálne pripadalo práve iba tak, že mal tie cigarety doslova nalepené o ústa, pretože mu skrátka nebolo niekedy ani poriadne rozumieť, čo si to vlastne stále melie popod fúz; jednoducho povedané: rozhodne to podľa môjho názoru predstavovalo rušivý charakter, kedy sa už pomaly prestalo myslieť i na ostatné filmové zložky, akými sú strihová skladba & scenár, ktoré väčšinou bývali len odsunutými na vedľajšej koľaji: nebola im venovaná dôkladnejšia starostlivosť; najmä čudnému, «scenáristickému kreditu», ktorý si mimochodom svoju SIM kartu premrhal na toľkých nonsensových faux pasov, až tým určite začala strácať na vierohodnosti, k čomu sa tradične pripájala aj pomerne dosť chabá montáž, že francúzsky režisér Jacques Deray, zrejme iba počúval samé rozkazy od francúzskej hereckej hviezdy a producenta v jednom: ALAINA DELONA, keď si vonkoncom príliš nevšímal ani toho, „koľko prešľapov obsahoval jeho titul,” proste ani nijako extra zvlášť zase nedokázal odporovať, [resp. obhájiť si svoj osobitný názor] tomuto ústrednému predstaviteľovi, ktorý si v podstate robil, čo uznal za vhodné, a čo by podľa neho malo fungovať, no nefungovalo - maximálne ledva tak na 60%. A možno nebyť jeho náprotivku, stojaceho na opačnej strane barikády, Émilea Buissona, alias naprosto šialeného a psychopatického zločinca, a k tomu i sériového vraha v pomere: 2v1; v charizmatickom stvárnení J-L Trintignantom, tak pevne verím tomu, že by bol celkový výsledok predsa značne rozpačitejším, než v skutočnosti už i tak je, pričom ani jemu nebola dejová osnova vždy priaznivo naklonenou.  Čakal som omnoho viac, ako sa mi naostatok dožičilo, čiže nemôžem ani poprieť, že by som nebol vôbec sklamaným, ba úplne naopak: prevládajú rozporuplné pocity s tým dôvetkom, že ak by sa dajme tomu ihneď vymenila táto »francúzska hviezda« za inakšiu, rovnako jasne žiariacu h-v-i-e-z-d-u [napríklad v podobe Lina Venturu atď], tak som si priam istým v tom zmysle, že presne vtedy by už konečne začala prevládať podstatne väčšia spokojnosť v rámci celku, pretože by sme sa sústredili aj na inakšie veci, než len prezentáciu tabakových výrobkov na samotný úkor rozprávania daného príbehu, čo bol bohužiaľ akurátne tentohľa prípad! PS: dve klasické "béčka" si išli po krku snáď podobným spôsobom, ako klasickí animovaní predstavitelia v náležitých podaniach kocúrom Tomom a myšiakom Jerrym, a teraz zostáva už len správne [z]odpovedať na 2 otázky, koho z nich predstavoval Tom, a kto následne toho Jerryho? ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Typická francouzská kriminálka s Alainem Delonem, který kouří jednu za druhou. Vcelku solidní i po letech. Přirovnal bych to k českému Panoptiku nebo Schimanskemu. Takový druholigový, ale přesto nápaditý film, kterým lze v klidu zaplácnout večerní posezení se sklenkou vína a dokonce ve vás zanechá dobrý pocit. 70% ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Delon zde není úplně typický Delonem. Spíš je zde v roli, které většinou hrával Belmondo. Jeho komisaři byli většinou drsnější, ale jinak byli velmi podobní. Chrabří sympaťaci s dobrým srdcem se smyslem pro spravedlnost, sarkasmus a slabostí pro ženy. I když Delon zde má jenom tu svou Ketrin a pouze jednou skáče ze střechy. A ještě k tomu se mu to nepovede. Ale stejně zde má spíš takovou Belmondovskou roli. Možná mi to zkresluje dabing Abrháma. Ten tady z Rogera Bornichea dělá neuvěřitelného sympaťáka a umí výborně podat, ty jeho hlášky. Abrhám by se jinde na Delona nehodil, ale tady sedl výborně a podal špičkový výkon. Vinklář a můj oblíbenec Langmajer podal taky v dabingu výborný výkon. Jinak Jean-Louis Trintignant je sám o sobě naprosto špičkový i tak a hraje snad ještě o něco lépe než samotný velký Delon. Ještě se vrátím k tomu dabingu. Druhý dabing rozhodně nedoporočuji. Trávničkův uspávací rádoby charismatický projev je uspávající. O obsazení zbytku postav, dialozích a kvalitě zvuku ani nemluvím. Buď s prvním dabingem, nebo v originále. Na jiné varianty zapomeňte. A teď už konečně k samotnému filmu, který mě velmi překvapil. Takovou podívanou jsem nečekal. Hrozně mě bavili už jenom ty prvky humoru v podobě pár úsměvných hlášek. Pak se mi líbilo spousta myšlenek a point. Rozhovor Bornichea s jeho drsným kolegou o gestapu je úchvatná scéna, která má v sob ě (i díky tomu dabingu) takovou sílu, že jsem si ji poté přehrál ještě jednou. Vrah je geniálně napsaný a herecky ztvárněný. Výsledkem je špinavec, z něhož jde místy až strach. Ovšem, nic není černobílé. Buisonnonova postava mě nakonci dost překvapila. Finále je celkově napínavé a dobře napsané. Ale napětí netvoří jenom dějová línie s padouchem. Ale i vztek Bournicheova šéfa, kterému už dochází nervy a vy si jenom říkáte, jestli to vůbec Delon stihne dokončit. Jak jste již doufám poznali, Povídka o policajtovi není žádná tuctová nevýrazná kriminálka, se spoustou klišé tohoto žánru. Ten film je velmi chytrý a je v něm i kousek psychologie. Obávám se že tu tam spousta lidí neodhalilo. Musím si stejně rýpnout. Nechápu jak byste si představovali dobré tempo vypravění, když vám tohle připadá pomalé. Ach jo. Já osobně nemám co vytknout, jsem maximálně spokojený. Dávám nadherných pět a jiné hodnocení absolutně nepřipadá v úvahu. 90 % ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Už jsem to psal hodněkrát, že mam tyhle starý francouzský kriminálky hodně rád, ale tohle mě zase až tak moc nenadchlo. Děj pořád odbočuje k nějakejm vedlejším postavám, dost se tam kecá a navíc mi nebyl moc sympatickej ani fízl, ani hlavní padouch. Najdou se tam teda i lepší okamžiky, ale celkově jsem prostě od toho čekal víc. Moc mě tu nenadchnul ani Delon. Možná to bylo tim, že většinu času akorát kecá nebo kouří a nemá moc, co hrát. Možná částečně i divnym dabingem. Abrhámův hlas mi k Delonovi nějak neseděl. Celkově průměrnej 3-hvězdičkovej film. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že to ani není moc Thriller, ale okamžiky s hercem Trintignantem, jsou opravdu mrazivé. Delon zde hrál komisaře,který se nedá vyvézt z míry. Filmy s Delonem jsou většinou chladné a zdlouhavé, ale u tohoto filmu jsem se velice bavil - vše bylo takové klidné a rozumné. Příjemné překvapení. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Alan Delon film sám také produkoval. (Terva)
  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné autobiografie, kterou napsal francouzský policejní detektiv Roger Borniche. (Terva)
  • Povídka o policajtovi vycházela v letech 1975 až 1977 ve Spojených státech jako „Cop Story“, ve Finsku jako „Passi ruumishuoneelle“ a v západním Německu jako „Der Bulle und der Killer“ nebo „Flic Story – Duell in sechs Runden“. (classic)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama