Reklama

Reklama

V plném slunci

  • Francie Plein soleil (více)
Trailer 2

Alain Delon, Maurice Ronet a žár peněz, kterému nelze odolat. Thriller natočený podle románu Patricie Highsmithové. Tom (Alain Delon) a Philippe (Maurice Ronet) na první pohled dva mladí muži, kteří si užívají život plnými doušky na italské reviéře. Ve skutečnosti je mezi nimi však nepřekonatelný rozdíl, postavení a moc, které člověku dávají peníze. Philippe může rozhazovat plnými hrstmi a Tom, nepříliš úspěšný herec, je závislý na tom, zda zůstane v Philippově přízni. Uzavřel totiž s Philippovým otcem obchod, má přivézt marnotratného syna zpátky domů do Ameriky a pak teprve dostane plnou výši odměny. Philippe dává Tomovi najevo, jak jím pohrdá a jak hluboký je mezi nimi rozdíl. Tom touží nejen po životě, který mu nebyl dán, ale i po Philippově dívce, což ho nakonec dovede k riskantnímu plánu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (124)

misterz 

všechny recenze uživatele

Talentovaný pán Ripley (1999) sa mi zdal o dosť lepší ako toto prvé filmové spracovanie. Je to dosť o hercoch, a tí podľa môjho názoru boli v novšej verzii lepší a charizmatickejší. Aj keď tu hral Delon, žiadne terno nepredviedol. Dejová linka sa mi rovnako zdala viac prepracovanejšia a viac pútavejšia. Na druhú stranu ale aj tu sa nájde niekoľko zaujímavých momentov, ktoré občasné podriemkávanie narušili. Bavilo ma hlavne jadro príbehu - samotné plánovanie zločinu a jeho realizácia, všetko ostatné mi prišlo ako len nudná omáčka. Lepší priemer. 65/100 ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Zlo skrývá svoji tvář… A co teprve zlo, které se skrývá za hezkou tváří talentovaného pana Delona? Dokonale zkažený až odporný, zabývající se jen svým vlastním prospěchem, kterému obětuje vše. Brilantní herecký výkon, který nenechá nikoho na pochybách, kdo vlastně tenhle pan Ripley je, a který dokáže připoutat diváka na celé dvě (v tomto případě ne dlouhé) hodiny. K tomu zajímavý příběh, příjemně dokreslující hudba, krásné záběry, skvělá režie… Zkrátka plnohodnotný filmový zážitek. Nebudu zřejmě ani první ani poslední, kdo by udělil i více než pět hvězdiček. Americký remake s Mattem Damonem jsem neviděla a mám-li být upřímná, ani po tom netoužím. Cameo Romy Schneider je roztomilé, ačkoli zbytečné, nicméně pro mladou Romy jistě příjemné zpestření volného času, které v Itálii trávila s Delonem coby jeho snoubenka. Skvěle vypointovaný konec , který snad ani není třeba komentovat. PS: Mezitím jsem remake viděla a dle mého se to nedá moc srovnávat, jak to mimochodem většinou bývá. Damon fakt není Delon a jeho pan Ripley prostě není tak zvrácený a přesvědčivý. K tomu lokace... Riskla jsem to a na potřetí koukla na Plein Soleil v TV. Přežila jsem dabing (1994), i když se normálně z Trávníčka osypávám (není divu, mám alergii - na traviny i hlas pana Trávníčka) a zůstala přilepená u obrazovky, ani jsem nedýchala, i když jsem věděla. Prostě dokonalá atmosféra a do posledního detailu propracovaný film. Třeba ta scéna na rybím trhu byla velmi výmluvná. Kolikrát atmosféra by byla dobrá k pokrájení. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Zatížená oblíbeným "panem Ripleym" nedokážu plně docenit kvalitu tohoto snímku, původně jsem čekala, že Alain Delon bude Phillipem, typově by mu odpovídal víc, nakonec jsem dala za pravdu tvůrcům, za prvé byl skvělým Tomem a za druhé bych si ho tolik neužila. S nadšením jsem uvítala krásnou tvář Romy Schneider hned v úvodu, v domnění, že její postavou bude Marge, bohužel se jednalo o nepochopitelný komparz, či co:-(. Celkově mi u přátelství Phillipa a Toma chyběla málo vykreslená pěna dní, která tolik podtrhovala atmosféru remaku, odpudivá Tomova vlezlost i rafinovaně stupňované pnutí mezi oběma muži, vlastně mně chyběli všichni z roku 1999, za to jsem však byla částečně odškodněná procházkou po rybím trhu - detaily Delonovy tváře v tu chvíli vyjádřily všechno - kouzelná scéna... ()

candy_daze 

všechny recenze uživatele

Na to, že je Plein Soleil letos už 60 let, působí v porovnání s jinými filmy té doby stále dost svěže, stravitelně a krásně se na něj kouká. Pokaždé, když si ho po letech dávám, se musím podivovat malebné kameře Henriho Decaë, ve které se kulisy Itálie, kterou miluji, krásně vyjímají. Plein Soleil mě baví. Baví mě vizuálně, baví mě jeho tempo a to, jak je tam budováno napětí. A brutálně mě tu baví Delon. Role Toma Ripleyho byla jedna z jeho prvních velkých a také ho katapultovala ke slávě. Naprosto zaslouženě. Musel to být asi zásah osudu, že mu do klína přistála role, která se k němu neskutečně hodí a zároveň mu musela být v té době výzvou. Tom Ripley je psychopat, svoje emoce moc neprojevuje. Ale reakci na stres, povýšenost či hanbu v sobě potlačí málokdo. Divák je vtažen do velice citlivě ztvárněného oscilování na hraně chladné netečnosti, kalkulu, triumfu, a na druhé straně momenty zoufalství a naprostého vzrušení. V mých nácti byl jedním z mých oblíbených filmů Talentovaný pan Ripley s Mattem Damonem, který je věrnější literární podobě. Přiznávám tedy zaujatost tématem, které mě táhne. Matt Damon je ale proti ďábelskému šarmu a chladu Alaina Delona pouze malý přicmrndávač v relativně zapomenutelném filmu. Zpracováním i feelingem stojí původní Plein Soleil minimálně o třídu výš. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nepřestává mě fascinovat ta letní nálada a pohodová atmosféra v kontrastu s temným příběhem a kriminální zápletkou. Co tady předvádí Alain je neskutečný. Občas jsem si musel připomínat scénu z lodi, abych nepovažoval Toma za pouhýho floutka v letních exteriérech, ale když si člověk uvědomí s jakou samozřejmou drzostí se Tom choval, tak ho až mrazí. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (14)

  • Snímek se dočkal velké obliby zejména v Japonsku. (theSaint)
  • Natáčení na moři bylo velmi komplikované a velká část záběrů je improvizace. Vlny dosahovaly velkých rozměrů a vlnami zapříčiněný pohyb jachty přesahoval i 2 metry. (theSaint)
  • Plein Soleil je rovněž název francouzského televizního filmu v hlavní roli s Florence Pernel a Vaniem Vilersem natočeného v roce 1973. (Cucina_Rc)

Související novinky

Reklama

Reklama