Reklama

Reklama

Uloupil jí celé dětství... Příběh Nataschi Kampuschové netřeba blíže představovat, svého času obletěl doslova celý svět. Desetiletá Natascha odešla ráno 2. března 1998 po hádce s matkou sama do školy ve vídeňské čtvrti Donaustadt. Krátce nato ji unesl pětatřicetiletý elektrotechnik Wolfgang Priklopil, který ji více než osm let věznil v maličké místnosti pod garáží, kterou sám vybudoval. Filmovou verzi tohoto příběhu natočila v roce 2013 v německé produkci americká režisérka Sherry Hormannová a do hlavních rolí obsadila irskou herečku Antonii Campbell-Hughesovou a dánského herce Thure Lindhardta. (Česká televize)

(více)

Recenze (173)

tommmy89 

všechny recenze uživatele

Podobné veci som už videl viackrát a nedalo mi to nič nové. Možno som čakal nejaké emócie a strhujúce okamihy, kde si budem musieť pauznúť film - nestalo sa tak. Prečo? Jednak sa to tu dá vyčítať z komentárov, apropo film dostal lacnú TV kompozíciu, možno by si zaslúžil profesionálne spracovanie a hlbší výpich do detajlov, kdežto nebolo dosť vecí ukázaných. Ďalej to mohli dať skôr Francúzom, alebo Poliakom (keď už musíme zostať v Európe), tipujem, že by to dali lepšie. Nemci točia lepšie do porna a imitácií pornozvukov v štúdiu. Strašne mi to pripomínalo Komisára Rexa a tie ulice, kde sa to všetko natáčalo, už mi tam chýbali len dôchodcovia. Ďaľšia vec: film natáčali poloamatéri? Mne to tak pripadá a myslím, že niesom ďaleko od pravdy - podľa mňa bol nejaký casting, kde si vyberali najmrzkejších Nemcov, aby to ladilo s filmom, ktorý má Krimi-Drama námet. Nataša si taký lacný "brak" nezaslúžila, ale tak dajme tomu, že film bol pozerateľný, no ale neopakovane a bez popcornu. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Hodnotil bych asi nastejno, jako v případě Room, možná o trochu lépe díky tomu, že film se zaměřoval na Nataschino počínání už od dětství. Ta měla hned několik možností vymanit se ze spárů tyranského sociopata, bohužel po letech psychického i fyzického týrání se na to nezmohla a své trýznění tak protáhla o řadu let. Pochopitelné, celkem i mrazivé a chytře natočené tak, aby si člověk už od začátku něco myslel, ale ve výsledku se dočkal trochu jiného závěru. Jsem spokojen, celé dvě hodiny jsem napjatě sledoval, co se stane dál a zároveň se snažil pochopit mysl únosce - bezúspěšně. /// Viděno ze záznamu na Prima MAX s českým dabingem. ()

Reklama

Circumscriptor 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne jediný nemecký film, ktorý sa nesnaží zo všetkých síl napodobniť snímky anglicky hovoriacich krajín, ale ide si vlastnou cestou. Neskutočne silná atmosféra, ktorá vás vtiahne do prostredia filmu a to hlavne umocňuje fantastická kamera. Po zhliadnutí som mal naozaj zmiešané pocity a to len potvrdzuje fakt, aký je tento film silný a s akou silou pôsobí na psychiku diváka. Pre mňa je veľkou zaujímavosťou, že do filmu zasahovala aj skutočná Natascha Kapusch, u ktorej by som to vzhľadom k nábehu na posttraumatickú stresovú poruchu nepredpokladal. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Tento příběh nemohl nechat nikoho chladným. Sic mají i Němci ve filmografii nějaký ten klenot, tady by asi i stálo za to, točit třeba v Británii... Ale nejde říct, že bych necítil atmosféru. A. Campbell-Hughes vynikající! Na ní to celé stálo a ona to celé táhla. T. Lindhardt šikovný, ale tam mi asi chybělo víc charisma. Přesto asi pro mě zatím teda nejlepší zpracování tohoto příběhu. A kdo fakt neví, jak se to vyvíjelo, může si to prožít. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kousek, který popisuje smutný příběh jedné nešťastné dívky. Film sám o sobě je však lehce prázdný. Příběh popisuje sice dobře, nicméně tak zvláštně až nezáživně, že kdyby skutečnost nebyla sama o sobě napínavá a zajímavá, tak nevím. Němci jsou takový malý evropský Hollywood. Ale svůj vlastní. Originální netolik světový jazyk a dělá si ve svém vesmíru vlastní filmy. O homosexualitě, o řešení světových problémů, o sociologických výzkumech. Němci jedou v mnoha ohledech. Někdy točí dokonalosti. Někdy průmerné kousky. Leč zajímavé. Jako třeba tento. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Filmový projekt inicioval německý producent Bernd Eichinger. Po jeho smrti v roce 2011 se produkce stala mezinárodní a film byl natočen v angličtině. Se zfilmováním příběhu dnes 25letá Kampuschová souhlasila právě díky své důvěře v Eichingera a jeho produkční společnost Constantin Film. Prvním filmem, který viděla na svobodě, byl totiž právě snímek z jeho dílny Parfém: Příběh vraha (2006). Kampuschová si smluvně vyhradila právo na drobné zásahy do scénáře. (Dragoni)
  • Natascha (Antonia Campbell-Hughes) v interview například uvedla, že i přes ukradené dětství a strašné utrpení, kterého se na ní Wolfgang (Thure Lindhardt) dopustil, svému únosci odpustila, dokonce se zúčastnila jeho pohřbu a dle jejích slov jí ho bylo líto, byl to duševně ubohý člověk. Kdysi mu jeho vlastní kolega v práci měl říct, že Wolfgang si ženu nedokáže najít a měl by si ji spíš „vyrobit“, a to ho přivedlo na celou hrůznou myšlenku únosu, z Nataschy si chtěl vychovat ideální ženu. (Nick321)

Reklama

Reklama