Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (350)

Deschain 

všechny recenze uživatele

Tak tento Gilliamov film som plne docenila až na druhé pozretie. V kine v Písku. A tiež obsahuje scénu, ktorá na mňa pôsobí presne ako scéna v 12 Monkeys, keď Willis počuje rádio. Scéna, keď Williams po rande dostane svoj záchvat. Scéna, pri ktorej sa chcem smiať a plakať skoro zároveň. Pretože sú to krásne scény a pretože mi záleží na postavách. Bridges s Williamsom stvorili dokonalú dvojicu, ktorá sa navzájom potrebuje, aby jeden aj druhý našiel zmysel svojho života a zbavil sa svojich démonov. Napríklad aj behaním po parku s holým zadkom. A ešte dve nezabudnuteľné scény, jedny z tých, ktoré si z tých stoviek filmov navždy uchovám v pamäti: tanec na stanici a Jeterov krásny hudobný pozdrav. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam (12 opic, Monty Python a Svatý Grál, Brazil) opět hledá ve svém filmu obyčejné lidské štěstí, zde znovu pod tajenkou "Svatý grál". Obviňující se exmoderátor (Bridges) chce vykoupit svou vinu zachraňováním bláznivého bezdomovce Parryho (Williams), jenže ve skutečnosti se zachrańují všichni navzájem a to i se svými partnerkami. Potěší mnohé scény - Parryho zamilované sledování nešikovné Lydie, Don Quijotské stíhání ohnivého rytíře coby připomínky spalujícího utrpení, předání sdělení fingované výhry Lydii nádherně zpívané kníratým travestitou - bezdomovcem, pojídání knedlíčků a brokolice, dobývání hradu s grálem na ulici New Yorku. Král rybář připomíná spíše než jiné Gilliamovy snímky poetikou vyprávění i obrazotvorností Burtonův film Velká ryba, podobně do sebe vše postupně i zapadá. Nemusí být zrovna blázen ten, kdo dělá bláznivé věci. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=NHaZuRo3DZ4 ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Každý sebestředný posera by měl vyfasovat svého Robina. Šrámy, ty, které se nehojí, si zaslouží co nejvíce dirigentů a co nejméně porouchaných sboristů chórové úpravy písně How About You, uzavírající Giliamovo dobrodružné podivno. Nejlépe v poměru nekonečno ku nule. A Bridges by měl přestat funět a mlaskat, proboha. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

UPDATE 2020: Tyhle role uměl opravdu jen Robin Williams.Prostředek se seznamováním v půjčovně je best.A když si ke konci člověk uvědomí, že šílené psychologické drama je vlastně vánoční komedie ... -----Tentokrát trošku komornější Gilliam .. tzn. trošku překombinovaný a zdlouhavý a zároveň ale zajímavý vícežánrový film s úchvatnou vizuální stránkou :-). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Už pri pythonovcoch väčšina ľudí zistila, že Gilliam asi nebude úplne obyčajný režisér obyčajných filmov. 'The Fisher King' patrí bez sporu k jedným z nich, má to atmosféru, pointu, odkaz a tie herecké výkony. Je to vlastne taká strašne dospelá rozprávka, na jednej strane brutálne vážna, seriózna, dojímavá, na druhej strane je k tomu primiešaná tá správna dávka humoru, s obrovským citom, aby sa nenarušila rovnováha (na skracovanie nohavíc a saka spinkovačkou nezabudnem). Navyše si hneď v úvode Gilliam dovolí siahnuť po reklame na svoj vlastný snímok 'Brazil' a grálovský nápad tiež nebol najnenápaditejší. Ale to nie je výčitka. Biznis je biznis. A btw, Bridges je Bridges. 80%. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v Los Angeles a New Yorku. Natáčelo se od 21. května do 16. září 1990. (Tygrys)
  • Terry Gilliam sa so svätým Grálom nestretáva prvý krát, totižto už spolurežíroval snímku Monty Python a Svätý Grál (1975), kde sa ho hrdinovia taktiež usilujú získať. (MontyBrogan)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama