Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (11)

  • Edwin (Christian Clemenson) posloužil jako zdroj inspirace pro skutečného vraha George Hennarda, který 16. října 1991 najel svým pickupem do restaurace Luby v Texasu a poté zastřelil 23 lidí, převážně žen, a dalších 27 zranil. Stejně jako Edwin spáchal po činu sebevraždu. Ve své době se jednalo o nejhorší masovou střelbu s největším počtem obětí v historii USA. Ironií osudu při ohledávání Hennardova těla našel koroner v jeho kapse lístek z kina na film Král rybář. (POciSEM)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1991 na Benátském IFF. (Varan)
  • Bílé tričko s obrazem baseballového hráčem, které na sobě měla postava Jeffa Bridgese, herec už dříve obléknul ve filmu Strach (1989) a později také ve snímku Big Lebowski (1998). (Bounded)
  • Snímek moderně adaptuje jednu z méně známých částí Artušovské legendy, podle níž byl Král rybář strážcem svatého grálu, který od něj nakonec získá rytíř Parsifal poté, co uzdraví krále a s ním celou zemi. (Olík)
  • Opilý Jeff Bridges prochází městem okolo budovy s českou vlajkou. (Siriuss)
  • The Fisher King je prvním filmem Terryho Gilliama, ve kterém se neobjeví ani jeden člen Monty Pythonů. (Tygrys)
  • Natáčení probíhalo v Los Angeles a New Yorku. Natáčelo se od 21. května do 16. září 1990. (Tygrys)
  • Terry Gilliam sa so svätým Grálom nestretáva prvý krát, totižto už spolurežíroval snímku Monty Python a Svätý Grál (1975), kde sa ho hrdinovia taktiež usilujú získať. (MontyBrogan)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama