Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arogantní a sobecký rozhlasový diskžokej Jack Lucas se dostane do těžké deprese, když zjistí, že nepřímo zavinil smrt několika lidí. O tři roky později pracuje ve videopůjčovně, jejíž majitelka Anne Napolitanová se o něho stará. V jedné ze svých sebevražedných nálad je u Manhattanského mostu zachráněn Parrym, bývalým profesorem historie, který živoří na pokraji společnosti. Parry se chová jako blázen. Ve svých představách je ohrožován zlověstným Rudým rytířem a snaží se přesvědčit Jacka, že jeho úkolem je získat Svatý Grál, schovaný v domě miliardáře Carmichaela. Když Jack zjistí, že Parryho manželka byla mezi obětmi, za jejichž smrt se cítí zodpovědný, snaží se bývalému profesorovi pomoci. Seznámí nesmělého Parryho s dívkou jeho snů, osamělou sekretářkou Lydií. Po první schůzce s Lydií je Parry přepaden několika násilníky a končí v nemocnici. Jack, který dostal novou chuť k životu, se chce vrátit ke své bývalé práci. Navštíví Parryho v nemocnici a nalezne ho v katatonickém stavu. Jediný způsob, jak ho zachránit, je přinést mu Svatý Grál. Jack se v noci vydává do miliardářova sídla jako lupič... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (349)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

No né! Taky mám teď důvod k menší oslavě. Hlásím, že úplně poprvé jsem nadšen z filmu Terryho Gilliama! Dostal ode mě už dost šancí, ovšem nikdy mi jeho styl nesedl a úpřimně jsem většinou nepobral ani případný smysl jeho podivných filmů, na můj vkus formálně přeplácaných a často jakoby ani nedržících pohromadě. Ale Král rybář... to byl úžasný a krásně zpracovaný epický příběh, s nejednou silnou a nezapomenutelnou scénou a skvělými hereckými výkony – Robin Williams se snad pro roli Parryho přímo narodil. :) A nekrátil bych z té dlouhé stopáže snad ani minutu. To jsem si spočátku ani neuměl představit, že by mě tolik chytl děj z prostředí bezdomovců a života arogantního DJe, ale stalo se a bylo na tom skutečně něco fascinujícího. Přes drobnou počáteční nechuť mě brzy ten film uvanul svou lidskostí a také kouzlem jedinečného vyprávění. Už jen ten první střet hlavních postav ve společnosti dvou komunit v zapadlém smetišti nad vodou, který vnáší poprvé do dění originální fantaskní nádech, mě dostal a začal jsem tušit, že sleduji něco hodně výjimečného. Gilliam zmírnil ze své tradiční formy a prošpikoval přímočarý tragikomický příběh svými typicky absurdními výtvarními, komickými i muzikálovými vložky jen v pečlivě zvolených chvílích a já si snad poprvé tyhle Gilliamovy atrakce všechny nesmírně užíval (včetně vrcholné pasáže s červeným netvorem, která svým pojetím zachází až do horroru). Nad plným počtem po skončení ani neváhám. [90%] ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavná, klasicky Gilliamovská záležitost. Celých těch téměř 140 minut sice krásně uteče, na čemž má rozhodně zásluhu i tradičně vynikající Jeff Bridges, ale něco zde prostě chybí. Po filmu jsem sice vstal ze sedačky po dobrém filmu, ale chybělo mi něco, o čem bych po skončení přemýšlel. Nepřišl žádná otázka, žádný námět a film tak vlastně uplynul, jako by byl skoro o ničem a to je velkou chybou, ale dost možná to může být jen subjektivní pocit. Ani osobní úvod režiséra před projekcí nedokázal zachytit tu čtvrtou hvězdu, která byla téměž nadosah, ale pak zmizela v nedohlednu. (FNR Písek 2009) ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Smutno-smiešny komik Robin Williams nikdy nebol moja krvná skupina, ale musím uznať, že mu postava bláznivého Parryho sekla ako uliata, pre mňa jednoznačne jeho najlepšia rola. Dejová linka ma síce moc neoslnila, hlavne prostredná časť často inklinovala k nude, ale spôsob natočenia, herci ako aj všetko okolo, pôsobilo veľmi príjemným dojmom. Tak sa mi zdá, že Terry Gilliamovi sa opäť raz podarilo z minima vyťažiť maximum. 70/100 ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Fisher King není o rybolovu, to opravdu ne. Je o příběhu člověka, co ztratil vše a nový přítel má vše zvrátit. Ovšem nedělá to nový přítel jen kvůli tomu, aby ulevil sám sobě? Opět jedna z nezapomenutelných rolí Robina Williamse, tentokrát vyšinutého bezdomovce a já opět lituji toho, že jsem se k filmu nedostal dříve, mnohem dříve. On a boží culík Jeffa Bridgese rozhodně stojí za shlédnutí i v dnešní době. Něco tak geniálně zpracovaného a výborně sebekriticky pojatého se už jen tak nevidí...90% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nepopsatelně úžasný lidský příběh ex-pythonovského režiséra Terry Gilliama. Jeff Bridges a Robin Williams se překonávají a Amanda Plummer je kouzelným způsobem nešikovná. Nejlepší Gilliamův film a v 90. letech určitě jedno z nejlepších děl, které bylo u nás k vidění. Vizuální stránka filmu je bezchybná a scény s ohnivým rytířem jsou působivé. Bravo, Mistře. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (11)

  • Terry Gilliam sa so svätým Grálom nestretáva prvý krát, totižto už spolurežíroval snímku Monty Python a Svätý Grál (1975), kde sa ho hrdinovia taktiež usilujú získať. (MontyBrogan)
  • The Fisher King je prvním filmem Terryho Gilliama, ve kterém se neobjeví ani jeden člen Monty Pythonů. (Tygrys)
  • Snímek moderně adaptuje jednu z méně známých částí Artušovské legendy, podle níž byl Král rybář strážcem svatého grálu, který od něj nakonec získá rytíř Parsifal poté, co uzdraví krále a s ním celou zemi. (Olík)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama