Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lichožrouti jsou malí tvorové, kteří žijí s námi lidmi a mohou za to, že lidstvu z každého páru ponožek vždy zůstane jen jedna – lichá. Ponožkami se totiž živí! Osudy hlavních protagonistů LICHOŽROUTŮ a jejich největšího protihráče, podivínského a opuštěného PROFESORA, spojuje příběh hlavního hrdiny, malého LICHOŽROUTA HIHLÍKA, na kterého čekají ve filmu velká dobrodružství. Dny jeho dědy LAMORA, který ho vychoval, jsou u konce a HIHLÍK musí překonat strach, vylézt z okna a vydat se hledat strejdu PADREHO, o kterém neměl doteď ani tušení. Svou odvahu čerpá z toho, co mu vštípil dědeček – lásky k rodině, dobré výchovy a lichožroutího „desatera". Ani v novém lupičském domově u mafiánského strýce a dvou poťouchlých bratranců své ideály a zásady neopouští. A to i přesto, že ho zavedou do nebezpečných situací. Když nakonec s těžkým srdcem přeci jen poruší dvě základní lichožroutí pravidla „ Nikdy nevezmeš celý pár" a „Drž se lidí, ale drž se od nich dál", pak jenom proto, že věří, že vyčerpal všechny možnosti, aby došel ke svému vytouženému cíli – rodině.
S trochou nadsázky se dá říct, že poselství filmu zní: Rodina je nade vše! Drž se té, kterou máš, měj ji rád a dělej vše pro to, aby byla dobrá, protože jinou na tomhle světě mít nebudeš. A je jedno, jestli jsi člověk, nebo LICHOŽROUT! (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (150)

dkas 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně hrozná blbost. Ale když to vezmu z pohledu dětského diváka, tak je to docela povedený animák. Kulisy Prahy jsou výborné, i když jsou "své", ale pár míst kde přesně poznat. Animace je taková divná, ale svůj účel plní. Postavičky jsou roztomilé, hlavně tedy ty ponožkové. Lidi jsou hodně divní. Sem tam i nějaký vtípek. Na CZ poměry tedy slušná práce. Jako dospělý divák si můžete odečíst jednu až dvě hvězdičky... ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Čím začít jiným, než doslova kouzelnou animací…tak tohle je fakt věc. Ale co dál? Určitě jde o originální počin, tím myslím celkový nápad s tvory pojídajícími jeden z páru ponožek. Každopádně dál už začínám mít jisté problémy. Neznám knižní předlohu, ale nemám důvod nevěřit zdejším komentujícím, že její celovečerní verze jí nesahá ani po kolena. Absentuje nadhled, vtip a prostor víc rozvinou lichožroutský svět. Z pohledu nezletilého diváka jede, filmovými minutami omezený příběh, hlavně sirovou cestou a zapomíná na křehkou dětskou duši...no a hádám, že na nezletilého diváka se mělo myslet v prvé řadě. Takže za mne určitě proč ne?....mělo to své osobité kouzlo. Každopádně, co se týče těch nejmenších, tak mám trochu strach. ()

Reklama

LencaN 

všechny recenze uživatele

Animace bohužel působí zastarale. Nápad oživit potvůrky, které nám schovávají vždycky jednu ponožku z páru je moc fajn, respektive kniha může být moc hezká. Ale jako film je to utahané a příliš rozvláčné. Na jedno zkouknutí je to fajn, ale že by se Lichožrouti stali oblíbeným filmem nějakých dětí, to mi nepřijde. Já už jsem odrostlejší , tudíž mám na pohádky asi větší trpělivost a u mě Lichožrouti nezabodovali, co pak tedy u neposedných dětí. Tenhle film mě docela zamrzel, byla bych ráda za víc povedených českých pohádek. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Chodím na dětské filmy často a Šrutovu knihu jsem četl (vlastně spíš předčítal), takže mám srovnání. A jsem nucen říct, že z něj filmoví Lichožrouti nevyšli dobře. Knížka je rozverná, rozehrává hodně linií a postav - počínaje panem Vavřincem, co hraje na trubku o funusech. Film je takový slepenec akčních scén bez většího přesahu, myšlenky nebo humoru. Boj dvou kriminálních part o kupu ponožek. Že jsem se nebavil já a celkem třikrát během projekce usnul, to je jedna věc. Ale že děti výš zhodnotily i hraný Sirotčinec sl. Peregrinové, u kterého se místy klepaly strachy, to už je asi něco špatně. PS: T. Vilhelmovou už prosím ne, filmům s ní se roky vyhýbám... ani v dabingu. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Nekriticky zbožňuju české přírodopisné dokumenty, tenhle mně svou objevností připomněl Ropáky, pročež jsem chtěl udělit plný počet, pak jsem ale ze zvědavosti ochutnal ponožku (samozřejmě jenom jednu, já se dělím), kvůli čemuž jsem musel jednu hvězdičku odebrat. A další věc, vzpomněl jsem si na pana vědce (jehož jméno jsem radši zapomněl), který tam neustále mystifikoval, že Einstein získal Nobelovu cenu za fyziku za teorii relativity, to prostě není pravda, Einstein dostal Nobelovu cenu za vysvětlení fotoelektrického jevu. Tedy další penalizace, tři hvězdičky budou stačit. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Snímek získal na audiovizuálních cenách TRILOBIT cenu v kategorii Dětské poroty, a to „Berounského medvídka“ pro rok 2017. (P. J. D.)
  • Snímek se stal u diváků nejúspěšnějším ryze českým porevolučním celovečerním animovaným filmem. (P. J. D.)
  • Film debutoval také v Číně, v Rusku a v Jížní Koreji. (petr.koca)

Reklama

Reklama