Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Shelbyové se vyrovnávají s krachem na burze v roce 1929 a Tommy čelí novým hrozbám od mladších členů rodiny a fašistických konkurentů. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (66)

UhLee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pátá série - (8/10). Pátá série měla nesmírně těžkou úlohu. Nastupovala po impozantní čtvrté sérii, která představila ještě impozantnějšího padoucha. Byl jsem proto velice zvědavý, jak se s tím tvůrci poperou. Nutno podotknout, že pátá série v porovnání s tou předchozí v jistých ohledech ztrácí, ale také dokázala svého staršího předchůdce v lecčem překonat. Vůbec jsem si nic nezjišťoval ohledně zápletky nebo obsazení. Přítomnost Sama Claflina mě nesmírně potěšila. Tento britský sympaťák mi už několikrát ukázal, že hrát rozhodně umí. Nebyl jsem si však jistý, jestli dokáže zahrát polohu, která by divákovi naháněla hrůzu jako italský Adrien Brody. Ve výsledku vidím spíš děsivost v myšlence, kterou zastával než v postavě jako takové. Téma fašismu mi přijde samo o sobě nesmírně atraktivní a děsivé zároveň. Velmi mě potěšilo, že se Arthur přestal motat v kruzích a snad dostane v poslední sérii pěkné završení. Mužské publikum včetně mě nemohla nepotěšit přítomnost Anye Taylor - Joy, která tady hraje poměrně druhé housle, ale myslím si, že v poslední sérii bude společně s mladší generací té starší pořádně zatápět pod kotlem. Vidina takovéto zápletky mi nepřijde natolik atraktivní, aby jí byl završen celý seriál, ale nechám se překvapit a doufám, že se mýlím. Pro mě osobně byla však postava, která mi nejvíce přirostla k srdci ztvárněna Aidanem Gillenem. Na druhou stranu takový Brian Gleeson mě nechal naprosto chladným, protože jako herec byl pro mě velkou neznámou. Bavil mě jeho skotský přízvuk a těšil jsem se na konfrontaci s hlavními postavami. Celkově je tady kladem velký důraz na psychický rozklad postavy Tommyho Shelby, kterému už očividně zvoní hrana. Jsem nesmírně zvědavý, jak to tvůrci celé zakončí, protože Peaky Blinders jsou naprostým fenoménem v seriálové tvorbě a Britové na něj mohou být patřičně hrdí. Hodně jsem váhal, kterou epizodu celé série vyzdvihnu, jako tu úplně nejlepší. Váhal jsem mezi čtvrtou, kde bylo fenomenální baletní vystoupení umocněné brilantním hubením podkresem Maxe Richtera. Nakonec jsem to však musel dát infarktovému finále, kdy pro mě bylo 10 sekund jako celá věčnost. 🔝Nejlepší epizoda: Mr. Jones (S05E06)🔝 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně nejleslabší díl. Technickou preciznost hravě překryje unylá politická zápletka, kde se spíše než na činy hraje na kecy, které po několika hodinách začnou působit monotónně a po dalších pár přímo rušivě. Hlavní hrdinové zřejmě zcela záměrně působí vyčpěle a unaveně, ovšem těžko se v tom hledá racionální opodstatnění. Jinými slovy dramaturgicky se pětka rozhodně moc nepovedla a dávat vysoké hodnocení primárně proto, že se jedná o Peaky Blinders není na místě. Po pětce už doufám, že šestka nepřijde a zůstane vše tak nějak otevřené a nejednoznačné, jak bych očekával. ()

Reklama

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Teoreticky posledná piata séria nepriniesla nič nové. Rovnako ako prvé tri to bol neškodný ale dobrý priemer. Pre mňa stále ostáva najlepšia 4tá séria. A som dokonca rád že už mám peaky blinders za sebou. Priznávam že ma to už prestavalo baviť fakt sledovať a miestami som sa radšej hral na mobile. Zase sme mali menej akcie ale to nevadí. Ten záver bol skvelý. 3* ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikajúca séria. Prvýkrát ma nadchla kamera tak, že mám obľúbeného kameramana... Každý okolo Tommyho Shelbyho je prenasledovaný svojimi vlastnými démonmi. Zvuk v tomto seriáli pôsobí na zmysly diváka, v každej časti je použitá síce súčasná skladba, ale svojou atmosférou zapadá do 30tych rokov. Asi najviac ma oslovila myšlienka, ktorú vyslovila kedysi Tommyho matka: "Klince na Ježišov kríž vyrobili Cigáni. Preto sme prekliaty národ a nikde dlho nevydržíme. Musíme vandrovať z miesta na miesto, aby nás nedostihla naša vina". ()

octopuska 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, pátá řada za námi. Uteklo to jako voda a teď bude peklo čekat na šestou. Tempo ubralo na akci. Ovšem, když nějaká je, tak to stojí za to. Hlavně Arthur, když posnídá láhev whisky a dá si pěknou lajničku a završí to douškem opia, tak se urve ze řetězu tak, že se jeden nestačí divit a jeho psychotickej výraz, je přímej pohled do pekel. Přitvrdilo se na konverzačním duchu a hlubší psychologii postav. Rozklad Shelbyovic familie graduje fantasticky. Do toho nastoupil Oswald Mosley, který zastínil snad všechny zloduchy seriálu. Je jako ztělesněné zlo a jeho fašounsko narcistické ego nezná mezí. Hlavně ty píchačky před zrcadlem, se samolibým pohledem boha, mluví za vše. Claflin ho hraje famozně. Konverzační přestřelky mezi ním a Tommym, jsou jedno velké dusno. Skvělá atmosféra pokračuje ruku v ruce s dokonalým soundtrackem a skvostnými hereckými výkony. Tohle je prostě top seriál. A Alfie se probral z mrtvých s vyšperkovanou fasádou, což mě moc potěšilo, jako bonus. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (3)

  • V epizodě si zahrál menší roli slavný irský fotbalista Robbie Keane. (Punisher)

Reklama

Reklama