Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(14)

Co se škádlívá, rádo se mívá. Britský komediální seriál, jehož středobodem jsou dva stárnoucí gayové, kteří po osmačtyřiceti letech společného života tráví čas neustálým hašteřením (anglický výraz bitching to vystihuje mnohem lépe). Freddie (Ian McKellen) býval a stále je nepříliš známý herec, Stuart (Derek Jacobi) pracoval jako barman. Ansámbl doplňuje kamarádka Violet (Frances de la Tourová), která absolutně odmítá brát na vědomí svůj věk a nový soused v domě Ash (Iwan Rheon), mladík, který obrátí všem zúčastněným život naruby. Vedle výborně napsaného scénáře je hlavní devízou seriálu samozřejmě herecké obsazení, kdy především představitelé ústřední dvojice Ian McKellen a Derek Jacobi předvádějí – uchýlíme-li se k oblíbenému klišé, které je zde ale zcela na místě – doslova herecký koncert. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

kareen 

všechny recenze uživatele

Vidět Iana McKellena a Dereka Jacobiho společně v jednom britcomu, tomu se prostě nedá říci ne a proč taky, když své přestárlé, neúspěšné herecké primadony zahráli s takovou chutí? Jejich Freddie a Stuart ono známé přísloví: co se škádlívá, rádo se mívá, dovedli takřka k dokonalosti, pokud se totiž tito dva životní partneři přestanou jen na chvilku urážet, je něco v nepořádku. Vtípky sice nejsou nějak zvlášť originální, ale jsou podané tak, že to srandovní je a to tak, že dost. Za co oba pány obdivuji nejvíce není ani tak střílení si z hereckého řemesla, protože tak skvělé herce to ani moc pálit nemusí, ale především to s jakým nadhledem jsou schopni žertovat o svém pokročilém věku. Pětku jsem nedala (aspoň zatím) proto, že ačkoliv se u seriálu často směju, pořádný záchvat smíchu, který jsem dostávala třeba u Frasiera nebo u Black books se zatím nekonal. Ale jsem teprve na začátku, takže kdo ví... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Takový nostalgický sitcomový návrat, který jakoby vypadl z devadesátých let a je ze scénáristického hlediska spíše průměrný a šablonovitý. Jenže božští herci to celé posílají o úroveň výš a už si ani nepamatuju, kdy naposledy jsem v nějakém sitcomu (a nejen sitcomu) zažil tak dokonalou chemii.McKellen a Jacobi si to však celé naprosto užívají a dokáží i tu sebeprůměrnější hlášku prodat tak, že se dá tesat do kamene. Ostatní herci však nijak zvlášť nezaostávají a já chci hned nášup. Škoda jenom některých opakujících se vtipů a šablonovitosti. 80% ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Staří, vynikající, herci ve staromilském sitkomu, jakoby vypadlém z osmdesátých let. Jen pár lokalit, skoro trapné přehrávání a nahraný smích. Tahle už, jak se zprvu zdá, přežitá stará škola ale umožňuje užívat si infantilní a občas už nekorektní srandu na plné koule. Kvalita se pozná, i když je - zdánlivě - zakrytá v ubohosti. A lehce z toho mrazí: předsudky, prohry, zoufale marná snaha po štěstí a uznání přece stále funguje. V jiných pořadech děsně cool a sexy. V tomhle ne, staromilská fasáda dovoluje zobrazit tyhle odvěké touhy naivně legračně a zároveň děsně smutně. ___ Když toho máte jen velmi málo, ještě to neznamená porážku. Důležité je, jak oslovující a silné to málo je. A tohle dokáže překřičet mraky a mraky seriálů vytuněných penězi a přiblble předstírajících hlubokomyslnost. /24. 11. 13./ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sitcom v češtine prekladaný aj ako Zvrhlíci. To by sedelo viac len v prípade, že by šli tvorcovia do zbytočnej propagandy, tu sa to našťastie nedeje. Časti sú také kratšie, niečo cez 20 minút, ale hlášok tu je dosť aj na hodinu. Typický britský humor, ktorý sa len málokedy nevydarí. Hlavne od druhej polovice prvej série to seriál váli jedna radosť a fakt sú tu momenty na hlasný rehot. Druhá séria je trochu slabšia aj tým, že mnoho scénok dala do exteriéru. Po roku 2015 ale určite jeden z top sitcomov. Hrá tu aj Ramsay Bolton z Game of Thrones. Pôvodne vysielané na ITV. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Sarkastický seriál u kterého se nebudete válet smíchy. Místo toho spíš budete obdivovat hlavní postavy, protože ty jsou naprosto splendidní. Seriál nejvíce funguje, když na place jsou všichni najednou a naopak lehce zklamává když opakuje pořád ty samé stereotypy, které už později nejsou ani vtipné. Nebroušený diamant, to je mé kýčovité hodnocení. ()

Galerie (164)

Zajímavosti (7)

  • Když se Freddie (Ian McKellen) připravuje na roličku v Panství Downton, pojmenuje svou postavu Thomas. Každý mu ale odvětí, že v této minisérii je již jedna stejně pojmenovaná postava. Shodou okolností je postava Thomase z Panství Downton stejně jako postava Freddieho homosexuál. (Stanislaus)
  • 5. 2. 2013 během natáčení druhé epizody v londýnském studiu ITV na South Bank se zrovna přes řeku v House of Commons, tj. parlamentu, hlasovalo o zákoně umožňujícím rovnost před zákonem párům stejného pohlaví. Dopadlo to 400 pro ku 175 proti. Producenti to sdělili hlavním představitelům a ti to poté sdělili publiku. Ian poklekl a "požádal" v nadsázce Dereka o ruku. Sitcom byl ovšem uváděn v době, kdy bylo téma homosexuality přemítáno v USA, Francii i jinde na světě. Producenti jsou si toho byli vědomi a doufali, že sitcom bude nejen průlomový a přispěje nejen k diskusi, ale že může posunout i hranice. (Misabarry)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Reklama

Reklama