Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Často je složitější pachatele včas usvědčit, než dopadnout. Další epizoda kriminálního seriálu Případy 1. oddělení popisuje příběh muže, který věděl, že bude propuštěn, když vydrží nepromluvit čtyřicet osm hodin, kdy ho má policie právo zadržovat. Policejní souboj s časem byl postaven na trpělivosti, schopnosti využít zkušenost a všímat si každého detailu. Pachateli vynesl 25 let ve vězení. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Skutečný pachatel se jmenoval František Deleman. 25letý Slovák byl za vraždy dvou důchodců a loupežná přepadení v roce 2005 odsouzen k 25 letům vězení. (sator)
  • Nemoc, kvůli které musí Plíšek (Bolek Polívka) podstoupit operaci, je plicní embolie. Při plicní embolii dochází k částečnému nebo úplnému ucpání plicní tepny nebo některé z jejich větví. Nejčastěji je to způsobeno krevní sraženinou, která se uvolní od žilní stěny (prakticky kdekoliv v těle) a skrze srdce se dostane do plicního oběhu. Jedná se o poměrně častou, ale potenciálně velmi závažnou, poruchu plicního oběhu. V 90 % případů se zároveň s plicní embolií objevuje také hluboká žilní trombóza v nohou nebo v pánevní oblasti, někdy se objevuje i povrchový zánět žil. (sator)
  • „Se budeme spoléhat na to, že nám vyleze z AFISu,“ říká Korejs (Miroslav Hanuš). AFIS - Automatic Fingerprint Identification System je automatizovaný systém identifikace otisků prstů využívány orgány činnými v trestním řízení pro účely identifikace trestné činnosti, z nichž nejdůležitější je identifikace osoby podezřelé ze spáchání trestného činu nebo spojení podezřelého s jinými neobjasněnými trestnými činy. (sator)
  • Filmová Generální inspekce bezpečnostních sborů je na adrese Argentinská 286/38, Praha – Holešovice. Skutečné GYPS však sídlí na adrese Skokanská 2311/3 v Břevnově. (sator)
  • V tomto dílu udělali filmaři chybu, kterou pak napravili. Podezřelý při zatýkání utrpěl zranění v obličeji, a tak by při rekognici (pokusu, kdy má svědek ve skupině osob pachatele identifikovat) i ostatní figuranti měli mít totožné zranění. Při natáčení se to zanedbalo, ale při zkušební projekci pro policisty byla chyba označena za tak závažnou, že ostatním figurantům musel být monokl dodatečně digitálně domalován. (melica)
  • Když nemocniční zřízenec veze na operaci majora Plíška (Boleslav Polívka), ptá se ho: „Už vám dali Heparin?“ Ten se zatváří vyděšeně. Je to reakce na znalosti o případu takzvaného Heparinového vraha. (sator)
  • Na poště v pražské Kafkově ulici, kde se točila sekvence s pachatelem tipujícím si seniory vybírající si důchody, nastala kuriózní situace. Pouhé dva týdny před natáčením, začátkem května 2013, zde totiž došlo k podobnému zločinu. (fallrock)
  • Nález mrtvoly a ohledání místa činu v úvodu dílu inspirovaném vraždou seniora se produkci podařilo natočit na schodišti domu Bartolomějské ulici, ve kterém k této vraždě došlo. (fallrock)

Případy 1. oddělení - Série 1 (2014) (série) (S01)

Případy 1. oddělení - Série 3 (2022) (série) (S03)

  • Budova bývalé banky v pražských Vysočanech, která v prvních dvou sériích posloužila jako policejní ředitelství, nebyla k velké lítosti tvůrců pro natáčení 3. série k dispozici. Interiéry nových kanceláří tak byly postaveny přímo v ateliérech ČT na Kavčích horách. Jako průčelí byl vybrán komplex PSN House v pražské Argentinské ulici. Stejná budova se již objevila v epizodě 48 hodin (2014) jako sídlo GIBSu. (Šéfik)

Reklama

Reklama