Reklama

Reklama

Vincent (Bill Murray) je stárnoucí válečný veterán jak se patří - mrzutý a nepříjemný na všechny lidi. Když se do sousedního domu nastěhují noví sousedé, jeho poklidný život se obrátí vzhůru nohama a on má najednou každý den na krku 12letého kluka. Ačkoliv je Vincent cynik, který sází, miluje whisky a dost často navštěvuje striptýzové kluby, nakonec se z něj stane ten nejlepší přítel pro chlapce, který se právě vyrovnává s rozvodem svých rodičů, novou školou a novým životem. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (434)

POMO 

všechny recenze uživatele

Bill is back. A opäť skvelý. Akoby kompletoval trilógiu postáv z Lost in Translation a Broken Flowers. Ale hoci sa jeho príbeh a príbehy jeho susedov či lady-of-the-night nesie v pohodičkovej nálade a obsahuje za hrsť úsmevných epizódiek, trpí neoriginalitu, sentimentom a nemá čím utkvieť v pamati. Všetky tie komické grimasy, brnkanie na nôtu mentor/chlapec či Naominine výstredné kreácie čoby ruskej štetky vyznievajú tak trochu samoúčelné. [San Diego Film Festival] ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Kéž bych mohla říct, že Miluj souseda svého je originálnější kousek... Příběh sice v žádném případě nenudí, ale až moc z použitých vypravěčských trop je jenom variací na už viděné jinde (chlapec a bručoun, pomoc se šikanou, svobodná matka, co věčně nemá čas). Plusové body ale musím dát za pointu, které je o přijetí a smíření, ne o napravování. Bill Murray a Melissa McCarthy svoje civilní party zvládají s přehledem, jenom Naomi Watts vyfasovala parodii na ruskou prostitutku. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Chaplinův KID, Svěrákův KOLJA, Eastwoodovo GRAN TORINO, Melfiho ST. VINCENT... pořád ta samá písnička, čili potvrzení, že to stále funguje. U mě osobně tomu není jinak a tenhle typ divácky vstřícných filmů se mi líbí (byť zde namátkou uvedený výčet je kvalitativně docela rozkolísaný). Sledovat sbližování osamělého chlapíka s malým klukem má v sobě prostě něco odzbrojujícího a čistého, co musí vykouzlit úsměv na tváři snad každému. Co už u mě ale moc nefunguje, je to brnkání na sociální strunu - všechny ty připomínky toho, jak je život těžký, když máte hluboko do kapsy, mě nechávaly ledově chladným - poslední filmaři, kterým jsem tohle věřil, byli Vittorio De Sica a Federico Fellini, a od jisté doby jsou podobné filmy jen vylhaná šmíra a logický protějšek druhého pólu filmů, které pro změnu líčí nablýskaný život lidí z lepší společnosti. Po této stránce rozumím, proč je film zaplněn tou multikulti omáčkou - ale bylo by se možno třeba ptát, jestli by se něco změnilo, kdyby Naomi Watts zahodila ten svůj směšný přízvuk a hrála normální americkou šlapku? Podle mě vůbec nic. Celkově si ale myslím, že není moc radno podrobovat tenhle film nějaké přehnané racionální analýze - prostě stačí základní líbilo / nelíbilo, bez zbytečného podezírání, zda film tuhle moc "netlačí na pilu" a támhle "citově nevydírá diváka", jak se s oblibou říká. I kdyby, co na tom? Mě osobně třeba film víc bavil v první polovině, kdy je místy vážně hodně vtipný, a dobře jsem se pobavil. V momentě, kdy film sklouzává z komediální roviny do té vážnější, mě už bavil méně, ale ve výsledku si pořád myslím, že 4 hvězdy si bez problému zaslouží. Bill Murray rozhodně v jedné ze svých nejlepších rolí. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Pár filmů s podobným příběhem zaměřujícím se na emoce diváků už bylo natočeno a tak jsem čekal, že mě to moc nechytne. To jsem se však mýlil, opět mě to dostalo. Sice jednu chvíli si říkáte, že je to takový průměrný poklidný filmeček, ale jakmile se to začne více a více věnovat tomu klukovi a Vincentovi (Bill Murray), tak vás to pohltí a se zaujetím koukáte až do konce. Nejsilnější zážitek je proslov Olivera, kdy Vincenta prohlásí za světce. Z mého komentářu jste asi pochopili, že se jedná spíše o drama než komedii a tohle hodně prospělo Melisse McCarthy. Ona dokáže být v dramatu fajn herečka, je to úplně jiná bytost než když hraje v komediích namachrovanou, ječící krávu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju Billa Murrayho a ty jeho životní ztroskotance a loosery. Je to sice škatulka, ze které téměř nevystupuje, ale zase má tyhle role zažité jako málokdo jiný. Tady mu Theodore Melfi přidělil navíc malého kluka, což je taky obehraný scénář, stárnoucí muž a transgenerační vztah s dítětem, které začíná objevovat svět a potřebuje průvodce. Nutno dodat svérázného průvodce. A právě tenhle svéráz je největší devizou filmu, ironický a satirický pohled na život v Americe, touhle optikou asi jen těžko ,,nejlepšího místa k životu na zemi." A to je první část snímku, ta zábavná a fungující na 100 procent. Pak ovšem přijde ta druhá část, ta vážná, a ta už tak nosná není. Škoda, že Theodore Melfi honil ve scénáři tolik slepic najednou, kdyby zůstalo jen u záměru napsat a natočit nemainstreamovou mírně jízlivou komedii o životě v Brooklynu (s občasným brnkáním na sociální strunu), jehož symbolem je starý zatrpklý válečný veterán, bylo by to prima a St. Vincent by asi byl filmovou událostí, záměr přimíchat do toho ještě tu typicky americkou oslavu rodinných hodnot, ze které plynou všechny ty sentimentálně laděné scény a ždímání emocí, trochu zamával s vyzněním filmu. Ta první komediální část byla dokonalá, opravdu hodně vtipná, ta druhá vážná se moc nepovedla, kdyby už tedy byla alespoň variací Eastwoodovo Gran Torina tím vztahem starý zatrpklý muž - mladý kluk ze sousedství, ale naštěstí po happyendu přišel ještě takový jízlivý závěr ve scéně u oběda...a pak také ta dokonalá scéna při běžících titulcích. Bill Murray je vážně boží...i když zalévá trávník... :-) Já jsem katolík. Tohle náboženství je nejlepší, protože má nejvíc pravidel ... a nejlepší ohozy. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (10)

  • Na začátku filmu se Vincent (Bill Murray) dívá na televizi, kde dávají seriál The Golden Girls (od r. 1985). Tato epizoda, která právě hraje, je ta, ve které jsou tři hlavní postavy (Dorothy, Rose a Blanche) obviněny z toho, že jsou prostitutky. (Tet.Ew)
  • Naomi Watts se učila ruský přízvuk pro roli Daky sledováním videí na YouTube. Navštěvovala také ruské lázně, kde sledovala chování a nářečí tamního osazenstva. (BadCat)

Reklama

Reklama