Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tu a tam je propojení obrazu s hudbou tak patetické, že by i Michael Bay jen skromně pošlapával vzadu, Gagarinův švitořivý optimismus ala Lister leckterému Rimmerovi poleze na nervy, ale stejně se mi to líbilo. Bez výhrady výborné jsou všechny Koroljovovy scény. Ty měly výborně napsané dialogy a skvěle zobrazovaly dilemata otce sovětského vesmírného programu, který doslova vydupal ze země. Je na hranici splnění svého snu, zároveň se musí vypořádat s tím, že kosmonauti letí skutečně do neznáma. Jak bude reagovat jejich organismus, jejich psychika? A co technika, její spolehlivost není zdaleka stoprocentní. Někdy bych si skoro přál vidět film právě o Koroljovovi. Stejně tak výborné byly scény s Gagarinovým otcem, které zase obsahovaly lidské hledisko, emoce, strach, jistou míru pýchy a vnitřní boj. Představitel Gagarinova otce Viktor Proskurin je ve své roli fantastický, takové to opravdové evropské herectví, kde výrazy tváře jsou silnější než slova. Navíc měl jednu ze dvou nejlepších hlášek ve filmu. "Hele, do kosmu prej vyletěl nějakej major Gagarin, je to tvůj syn?" - "Ne, můj je jenom nadporučík, to se ještě bude muset něco napochodovat po buzerplace, než ho povýšej." Slabší naopak byly scény s manželkou, to byla taková povinná vata ve stylu "musíme tam dát něco ze zázemí, že má doma ženu, která na něj myslí". V porovnání se scénami s otcem maximálně průměr. chybělo mi i víc scén z výcviku a s kolegy adepty na let (což ale dohnala jedna výborná Koroljovova scéna končící slovy "už je čas skončit se stalinským náhledem na svět"). Obraz a kamera výborné, některé záběry vypadají takřka umělecky, taky se mi líbilo hlavně v závěru užití dokumentárních záběrů z oslav (které nikdo nemusel organizovat, tehdy byla radost na světě opravdu spontánní). Hudba místy taková trochu moc "bayovská", jak už jsem zmínil, ale nic rušivého. Snad jen to možná chtělo víc zdůraznit ten předěl "před letem/po letu", i když závěrečné shrnutí je docela trefné. Tak za mě spokojenost, není to dokonalé, ale slušné to ano. Jo, když jsme zmínil jednu ze dvou hlášek ve filmu, ještě musím tu druhou, ta byla ve scéně s Chruščovem: "Tohle je model nového výzkumného města. Tohle nové univerzity." - "A tohle?" - "To jsou talíře." Update 11.4.2020: čistě proto, že pro některé borce je zřejmě propagandou čistě ten samotný fakt, že Gagarin si drze dovolil být první, s čímž se velký bratr Amerika a všichni její řiťolezci, navzdory pozdějším nesporným úspěchům herr von Brauna nedokážou dodnes porovnat, posunu hodnocení výš. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nemůžu to nesrovnávat s Vremja Pjervych o prvních lidech v kosmu (jako venku). Je to taky ruský, taky z kosmu, taky tam je Koroljov a Chruscov, ale má to nejak víc příběh. Tady se toho děje fakt málo napínavýho, chybí tomu silnější děj. Vizuálně je to fajn, ale tohle mne odradilo. Celkově slabší tři. ()

Reklama

oLí 

všechny recenze uživatele

Jako člověku narozenému až něco málo před Sametovou revolucí mi to přišlo natočené naprosto skvěle. Chápu, že to může každý brát jinak, míchat do toho politiku a svůj vztah k Rusům, ale to bych do toho vůbec nemíchal. Tady jde o lidstvo jako takové, tuto událost si, věřím, budeme připomínat navěky věků. Osobně na mě tato jedna z nejvýraznějších kapitol lidské historie působí téměř přesně tak, jaký mám dojem z jejího převedení na plátno - v nejzásadnějších momentech se mi tajil dech, po zádech běhala husina, do očí se mi draly slzy a s kamenou tváří, pohledem očí který nedokážu popsat a zvláštního pocitu tepla kolem svého sterna a vůbec celé hrudi sem musím zasadit pětku. I když film vypráví a popisuje právě let prvního člověka do vesmíru, nedal bych plné hodnocení, kdyby působil příliš televizně, nebo naopak megalomansky, nebo byl příliš patriotistický a patetický - jak na některé diváky dle komentářů působí. Ano, natočili ho Rusové a určitě si to zaslouží a do režisérských rukou tento námět naštěstí padl člověku, který si s ním poradil a natočil ho pro všechny a přitom věrně tomu, jak to v té době brali právě občané Sovětského svazu. Po stránce herecké ( hlavní role - velkej palec nahoru ), kamera a vůbec celé technické stránce k tomu nemám žádných výhrad. Díkybohu to není velkofilm, ale přitom je to celé natočeno tak, jak si J.A. Gagarin a celý tento milník v naší historii zaslouží a lepší filmový pomník si nemohl přát. 9/10 ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vizuálne naozaj vydarené, po tejto stránke snáď niet čo vytknúť. Kvalitná výprava a kulisy, ktoré pôsobili skutočne hodnoverne a dodali celému filmu punc. Kiežby sa to isté dalo povedať aj o forme a kompozícii :( To bolo hrozné! Nič proti retrospektívnej forme, ale toto bolo fakt už prehnané a výrazne to uškodilo celému filmu. Nehovorím, že to muselo byť striktne lineárne, ale určite nie takto rozhádzané a bez nejakého určitého kontextu. Gagarinovu misiu naštudovanú nemám, tak nedokážem zhodnotiť, do akej miery sa Rusi držali skutočnosti. Ale musím uznať, že to vyzeralo presvedčivo. Film bol pekný, len ako som už povedal, škoda tej formy a kompozície... ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Točit film o neskutečném hrdinovi z neoblíbené země a z té nejhorší možné doby studené války byl od začátku velmi těžký úkol, ale o to více mě překvapila výsledná kvalita. Pochopitelně točit takovýto film bez jakéhokoliv zmínění režimu, který tam v tu dobu byl nejde, ale k mému překvapení se žádná óda na sovětský lid nekonala, politika šla stranou a režisér se zaměřoval pouze na samotného Gagarina, jeho výcvik a samotný let, proto je film stravitelný i pro diváka, který zrovna v lásce danou zemi nemá, což je dobře, jelikož příběh prvního člověka ve vesmíru si rozhodně kvalitní film zasloužil. Ani se mi nechce věřit, že tento počin režiséra Pavla Parchomenka stál pouze deset milionů dolarů, jelikož je to po téměř všech stránkách dokonalý životopisný film, který bohužel trochu sráží tuctová hudba a urychlený konec. Moje hodnocení 75%. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • V závere filmu, pri oznámení Gagarinovi staršiemu (Viktor Proskurin), že práve jeho syn letel do vesmíru, vidno v pravej časti štábny mikrofón na nahrávanie davu. (DJW)
  • Pri štarte rakety Gagarin údajne vyslovil: „Поехали!“ - „Ideme!“ Po návrate na Zem zas: „Keď som v kozmickej lodi obletel Zem, videl som, aká je naša planéta krásna. Ľudia, chráňme a rozmnožujme túto krásu, ale neničme ju!“ (Marek1991)
  • Ak sa pri štarte pozriete na raketu, tak dym, ktorý vychádza z rakety, nie je vidieť všade a počas scény sa neprirodzene posúva. (rexino)

Reklama

Reklama