Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedenáctiletý Tomáš se chce stát filmařem, a když dostane k narozeninám kameru, rozhodne se natočit svůj první film – o své rodině a kamarádovi. Postupně tak poznáváme jeho tatínka, maminku, babičku, ale i kamaráda Harise, který mu pomáhá s natáčením. Kluci blbnou a užívají si natáčení, ale jen do chvíle než zjistí, že kamera dokáže odhalit i věci, které jsou nepříjemné - například pravdu o jejich spolužačce, kterou Tomáš miluje anebo že mu jeho táta lže! Dvakrát týdně tajně odjíždí místo práce bůhvíkam, ale zapírá to. Tomáš, i když má obavu, že se dozví něco, co bude bolet, se rozhodne tomu přijít na kloub. Netuší, že narazil na rodinné tajemství, které má mnohem hlubší kořeny, než se zprvu zdálo.... Jeho odhalení je šokující i čisté svou neokázalou jednoduchostí a lidskostí. (Falcon)

(více)

Recenze (762)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Jirka Mádl je mi čím dál tím víc sympatičtější. Vyzrál už ve velmi dobrého herce a teď tady tohle! Jako režisérský debut si vybral ( vlastně napsal) těžkou disciplínu. Zachytit život očima a hlavně kamerou dvou jedenáctiletých chlapců Tomáše a Harisa. Zpočátku kluci točí všelijaké legrácky, které jsou vtipné jen občas. Později natáčejí i vážnější scény, například doma u Harise a to už je jiné kafe! Závěr zvládl Mádl jako zkušený filmař, který ví, že překvapivý zvrat na konci je kořením každého dobrého filmu. Jen tak dál, Mádle a doufám, že takových neotřelých nápadů máš víc! (23.2.2015) Podruhé se mi to líbilo ještě víc a jen se mi potvrdila správnost mého hlasu za nejlepší loňský film. "Cesta ven" musela vyhrát, protože ukazovala smutnou realitu života, ale troufám si tvrdit, že bude brzy zapomenuta. To vůbec nehrozí Mádlově prvotině, protože tento film má nejen duši, ale i srdce! Přihazuji pátou hvězdu! ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

nono nepopiram originalni pohled, ale jinak je to celkem prosty a nikam nemirici dilko... nebyt posledni ctvrtiny, nevim jestli bych tomu dal vubec tri... ale to prekvapko na konec dobry... 50% ()

boul 

všechny recenze uživatele

Film "Pojedeme k moři", který už názvem připomíná rodinnou komedii strávenou u moře nebo jiné dobrodružství, které ale s mořem nemá nic společného, nebo alespoň ne s tím u vody...... Musím ho tedy po delší pauze zhodnotit komentářem a tedy mě dost zajímalo, jak Jirka Mádl zahájí svůj režiserský debut a co vytvoří za českou komedii. Bylo to spíše psychologické drama než komedie, ale divák se zasměje klasické rodinné satyře o tom jak žít, alespoň takto film působil na mě. Hlavní dvou role Šimčák/Maršál v podání dvou chlapců co natáčejí svůj vlastní příběh nenudí, ale usměvavě zajimá co se dál vyvrbí a myslím si, že na věk herců to byl slušný výkon. Celkově film je pěkně natočený a provedení POV kamery je slušný nápad. Mádl tím o de mne dostal jednu hvězdu navíc a jako režisér to uvedl pěkně..... =4*---> 70% ()

Filipus Muff 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatnej film, ale je to prostě totálně neoriginální! Tento styl kamery byl dobrej, když se objevil poprvé u filmu Rec (nedal bych na to že se objevil i mnohem dříve ale starší film s tímto stylem sem zatím neviděl...) tak bych si bejt lidma, kteří tady jásají jak to je originální raději ani nevyjadřoval... // 45% ()

Octane 

všechny recenze uživatele

Pojedeme k moři je pro mě velmi příjemným překvapením. Když jsem si tenhle film pustil, tak jsem věděl jen to, že režii a scénář má pod taktovkou Jirka Mádl. Musím říct, že si mě film celkem rychle získal. A to nejen formou zpracování, herci, atmosférou ale stopáží a celkovým příběhem. První polovina filmu je taková uvolněnější, vtipnější a lehce svižnější. Co se týče druhé poloviny filmu, tak autor přitvrdil a snímek zvážněl. Setkáváme se tu s Harisovým rodinným problém, který je ke konci filmu příkladně vyřešen. A že i život v dětství občas není samej med Tomáš zjistí ke konci natáčení svýho filmu, a to buď krmením labutí nebo vyřešením záhady svého otce. Film se mi fakt líbil a doufám, že i další film Jirky Mádla budou stát za to! ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Na filmy ve formě domácího videa nebo z dostupného či nalezeného filmového materiálu nějaké expedice jsme zvyklý převážně ve formě hororu. Jirka Mádl tento způsob využil trochu jinak. Vytvořil postavu obyčejného kluka, dal mu do ruky kvalitní foťák s jejímž použitím začal natáčet svůj domácí film o své rodině a právě z těchto záběrů byl jakoby poskládán tento dětský rodinný snímek dokonce i s detektivní zápletkou. A jako správná detektivka obsahuje i napínavé a akční scény. Sledování svého otce, výslech během oběda i pronásledování taxíkem. Co nejednomu zatrne je scéna domácího násilí doma u svého kamaráda. Šikovné snímání ze tmy pokojíku, kdy je vidět jen něco málo mezi škvírami futer, nebo jen rozmazané obrysy při zavřených dveřích přes sklo, k tomu neskutečný řev týrajícího otce a rány jak tříská s jeho matkou, vytváří atmosféru, že to nutí až odvrátit oči. A jako v každé správné detektivce i zde nakonec přijde odhalení, kdy vyjde na světlo vskutku nečekaná věc. Co k tomu dodat. Originální nápad byl využit jak se jen dalo. Že byl dokonce celý snímek opravdu natočen foťákem je nepopiratelným faktem. A herecké výkony? Jirka Mádl všechny ukočíroval tak, že opravdu všichni podali strhující výkony. Jak dětští představitelé, tak i ti dospělý. Hodnotím nejvyšším stupněm jak originalitu, tak i fantazii, ztvárnění, zmíněné herecké výkony a hlavně scénu odhalení a zjištění všech podstatných skutečností. Taková to citová životní stránka už nemohla být lepší. Klobouk dolů. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Tak k moři se rozhodně nejelo.....možná tak mezi komáry pod stan. Nic ve zlém, co se týče zasloužené letní dovolené, tak já určitě před honosnými hotelovými komplexy preferuji krásy tuzemské přírody, ovšem co se týče filmového zážitku, tak radši mramorem obloženou koupelnu, než týden neuklízené záchodky v kempu. Nejdříve jsem si říkal: " Jako první tři kapitoly dětské knihy OK, ale co dál?". Adolescentní vyprávění, doplněné záběry na bezstarostné poskakování školou povinných chlapců....hm. Pět minut balkánského domácího násilí a "tram ta da dáááááá" finální rozřešení, které má podle oficiálního obsahu hlubší kořeny. Ale o co šlo, kde má ještěrka ocásek, co nám chtěl odrostlý rafťák sdělit? Na tohle Mádl nemusel studovat scenáristiku za velkou louží, tady je snad jediná omluva a tou je slovo "debut". Abych nebyl jenom skeptikem, tak co musím pochválit je casting na ústřední dvojici.....copak Jan Maršál, to už je ostřílený rutinér, ale Petr Šimčák mne velmi mile překvapil. Kluci to celé podepírají takovým stylem, že například klasického "držáku", jakým je jinak Ondřej Vetchý, ani není potřeba. ()

Rázlik 

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit jinak. Po dlouhé době český film, který mě fakt bavil od začátku až do konce. Když přičtu, že je to Mádluv debut, tak kloubouk dolu. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Jirka Mádl je fakt šikovný a že by z něho jednou mohl být nejen výborný herec, ale i režisér a scénárista. Těžko soudit jen po debutu, ale jeho první pokus dopadl výborně. Vlažný rozjezd mě sice nejprve trochu nahlodal a mírně jsem se začal nudit, ale to brzo přešlo. Nevážné klučičí blbnutí s kamerou, které naprosto přirozenou cestou přejde do velmi vážných témat a končí vyloženě dojemným závěrem. Nečekal jsem a byl jsem velmi mile překvapen. Velmi povedený debut, Mádla režiséra budu určitě sledovat se zájmem. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Wow, tak tomu sa povie velmi prijemne prekvapenie! Dobry cesky film, Slovaci sa maju co ucit :-).. Parada, vdaka, musim korigovat mienku o panu reziserovi, lebo ako herec hral same somariny, tak s takymto dacim som fakt nepocital. 4* v pohode ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Ja osobne od komedie cakam viac a Cesko je v tomto zanri fakt dobre,no pri tomto filme som sa ani nie,ze zasmial,ale len usmial parkrat,takze viac ako tri hviezdicky urcite dat nemozem...:-) ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Film lehký nadprůměr (70 %), jako režisérská prvotina super. Rodinný film, takže víc se z toho moc vytřískat nedalo. Konec byl již trochu natahovaný opakováním nebo čekáním na předvídané, buď měli přidat ještě nějakou dějovou linku nebo to nekompromisně o deset minut zkrátit, i když nevím, jestli se to do kina smí ;) Parádní je fakt, že to celé bylo natočeno jen na digitální fotoaparáty a přitom to na plátně nepřineslo žádnou ztrátu kvality. Ještě vyzdvihnu realistické chování dětí i situace v rodinách. Pro hlavního hrdinu to byl první film, na což mi to přijde velmi dobrý výkon. Také ostatní bylí dobří, jen Vetchý mi přišel trochu nevýrazný, ale asi to tak mělo být. ()

kersten 

všechny recenze uživatele

Skutočne kvalitne odvedená práca. Mádl ma neuveriteľne prekvapil. Ponúkol mi všetko čo som očakávala. Film ma rozosmial, aj rozplakal, miestami šokovane zarazil ale i prekvapil. Klobúk dole. Chlapec má asi naozaj veľký talent. A ani k tomu nepotreboval školu. Herci takisto na jedničku. Nemám nič, čo by som tomuto filmu vytkla. Celkom nič. ()

Pantata 

všechny recenze uživatele

Čtvrtou hvězdičku přidávám kvůli Budějcím, protože tam by chtěl žít (a točit filmy) každý! Milej film, výborní dětští herci... ()

Ondr@932 

všechny recenze uživatele

Tedy takovou pecku jsem opravdu nečekal a už vůbec ne od Čechů a od točení domácí kamerou. Jiří Mádlův režijní debut se tedy opravdu vyvedl. Je to pěkný rodinný film s troškou komedie i dramatických chvílí. 85% ()

Adigor 

všechny recenze uživatele

"Běžný" děj v neotřelém kabátku. Musím říct, že zprvu mne dvojice kluků "vypravěčů" velice iritovala, avšak později jsem si zvykl a za zajímavé pojetí dávám 4*. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

To je fakt dobrej film, pro mne naprosté překvapení. Ani chvilku jsem se nenudila, stále se rozkrývají další a další témata, vše viděno dětskou duší a tudíž mnohem působivější. Výborní kluci v hlavních rolích. Jistě to není světový film, ale přesto si z mého pohledu zaslouží takové ocenění - jak pro svou úspornost, tak především pro přirozenost a netradiční vyjádření. ()

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama