Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Silné psychodrama podle námětu Simony Monyové o citovém vydírání, o nebezpečném, až patologickém vztahu mezi mužem a ženou. Trilogii na motivy knih Simony Monyové uzavírá film režiséra Filipa Renče Sebemilenec z dílny Tvůrčí producentské skupiny dramatické tvorby Davida Ziegelbauera. Je v životě opravdu nejhorší zůstat sám? I na to odpoví příběh tragické lásky Libuše (Simona Stašová) a Oty (Jaromír Dulava)... Úspěšné podnikatelce Libuši, která se ocitá na vrcholu zralého věku, nachystají dvě nejlepší kamarádky opravdu nečekané narozeninové překvapení. Díky tomu se osamělá Libuše seznámí s šarmantním „kovbojem" Otou, který vnese do jejího života lásku a radost. Libušino štěstí ale netrvá dlouho a její euforický pocit z nového životního startu vystřídají stres a utrpení. V tomto krásně i zle mrazivém vyprávění odrážejí autoři scénáře život spisovatelky Simony Monyové, jejíž stejnojmenná literární předloha se stala inspirací pro vznik tohoto filmu... (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

VlastaFlaksa 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Simony Stašové. Nejsmutnější na tomto příběhu je, že vychází z reality. Podobného vypočítavého, líného, manipulátorského kreténa jsem měla pár let za manžela (naštěstí nebyl násilník) a rozhodně to nebyla hezká část mého života. Naštěstí od filmové Libuše jsem se včas odpoutala, takže jsem nepřišla o majetek, ale pouze o iluze. Autorka literární předlohy takové štěstí bohužel neměla. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď šesťdesiatnička Stašová vyriekne pred kamarátkami: "Nedala som mu", tak to človek premýšľa, či si vážne máme myslieť, že ten chlap mal smolu, alebo skôr ide o jasný dôvod na otváranie šampanského. Skutočne, v tom veku, už by mala dávať radšej len lístky od kabáta v divadelnej šatni. Filip Renč išiel však ďalej a presvedčil túto pani, aby svoje kypré faldy ukazovala aj v tom čo najviac možnom nahom stave a tak si na svoje príde aj degustátor kŕčových žíl, modrín a  zošúverenej kože. Toľko tá estetická stránka. Po príbehovej stránke film neprináša vôbec nič nové, od začiatku do konca je jasné, kto je zmrd, kto je obeť a že to nemôže dopadnúť dobre. Tu fakt originálny nápad chýbal. ()

Reklama

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Tísnivý námět domácího násilí v takřka modelové situaci, navíc když si člověk uvědomí, že příběh má odraz v životním osudu autorky námětu. Těžko tedy kritizovat autory filmu, že dvě hlavní postavy jsou vyhraněny do extrémních podob až karikatur. Naprosto neschopný chlap a naivní dobračka. V životě bývají věci komplikovanější, podstatou je zřejmě nutnost rozeznat hranici, kdy se případná partnerská krize dostane na špatnou kolej. Sama Monyová asi byla daleko více komplikovanou osobností, čtenářky ji milovaly a skupovaly její knihy po tisících výtisků, ale přesto dlouhodobě žila ve vztahu poznamenaném domácím násilím. Život poznamenaný krutým hnutím osudu. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Možná kdyby to bylo jinak zpracované, tak mě to zaujme víc, ale ne takto. Takto to vyznělo hrozně zkratkovitě a naivně. Nemůžu soudit, jak moc se drží film předlohy. Knihu jsem nečetla, takže bohužel. A vůbec nechci nijak bagatelizovat týrání žen. Ono je mnohdy prostě těžké si přiznat, že chlap, kterého milujete není tím nejlepším pro Vás. To ale v tomhle filmu bylo vykresleno v jiné rovině, jaksi to bylo znehodnoceno. A ač byli herci opravdu fajn, však se jedná o naši českou hereckou klasu, že jo. Tak ani tak na mě film nepůsobil hodnotně. Navíc režisérem je opravdu Renč? Tomu se mi nechce věřit. ()

l.enik.c 

všechny recenze uživatele

Bylo mi z tohoho filmu opravdu hodně zle a to jsem myslela, že už jsem na toto téma viděla a slyšela tolik, že se jen tak z něčeho "nesložím". Asi je to problém, které člověka nenechá nikdy jen tak chladného. Tedy pardon, člověka, který se oprostí od toho, že si za to ta ženská může sama, když od toho tyrana neodejde. Herecké výkony skvělé. Neskutečné, jak se ze štramandy Stašové stane během pár minut dokonalá troska. Ale už nikdy ten film nechci vidět! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (6)

  • Film byl představen na 13. ročníku filmového festivalu v americkém městě Tiburon. (Cucina_Rc)
  • Simona Stašová si z festivalu nezávislého filmu v sanfranciském Tiburonu přivezla cenu Zlatý kotouč za hlavní ženskou roli. (Cucina_Rc)
  • Natáčení probíhalo v Brně a ve Šlapanicích u Brna. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama