Reklama

Reklama

Mrzout

  • Finsko Mielensäpahoittaja (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Mrzout je muž z minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Před vším moderním se zavírá, protože pro něj svět skončil rokem 1953. Z ulity ho vyžene až bolestivý úraz. Nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách znamená pro starého muže celou řadu nepříjemných epizod – třeba jízdu autem, které řídí žena, nebo setkání se svým synem, ke kterému nikdy neměl příliš blízko. Mrzouta zkrátka čeká jeden velký mrzutý víkend. A jako obvykle se postará o to, aby bylo horko i všem ostatním. (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (64)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Finové mají dar mezi skandinávskými bratry. Psát nekompromisní, cynický komedie, které v sobě mají naprosto parádní humor a ještě kupu pravdy. Mrzout je přesně takový případ a musím říct, že hudba Hilmara Örn Hilmarssona tomu ještě přidala na jedinečnosti a vytvořila tak opravdu skvělý film, u kterého bych možná nanejvejš ubral pár scén, aby nebyl tak dlouhý. Jinak ale skvělý film. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

milá severská komédia o uhundranom starom mužovi, ktorému vadilo všetko vrátane elektriky, hmmm ktovie na čo mi budeme nadávať o desať dvadsať rokov (ja už teraz nadávam a hundrem a nostalgicky spomínam na časy bez mobilov, dva štátne programy v telke, žurnály v kinách zimy plné snehu a vôni dymu z komínov). Na uliciach bolo menej aut - a všetko sa dalo opraviť bez výmeny za nové. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

3* sice už pomalu začínám patřit do kategorie lidí, kteří se diví kam ta naše civilizace spěje, ale tenhle finský film mi zase tak blízký nebyl. Sice měl dobře nakročeno a docela jsem se bavil. Ale v půlce se z filmu vytratí humor a začne se řešit vztah otec-syn a tam už jsem občas přestával tomu rozumět a ani délka filmu kvalitě určitě neprospívá. No doufám, že časem nebude mrzout i ze mě a z mého úhlu pohledu je to dobrý film, ale přímo bych ho nedoporučil. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dalo se to udělat líp. První půlka se snaží být především vtipná - a to se jí i docela daří - , ale ta druhá se snaží být hlubší a něco říct, zato je nudnější. Bál jsem se toho, že režisér v Mrzoutovi nakonec rozjede politiku a bude celý o tom, jak jsou staří lidé hloupí, ale naštěstí se tak nestalo. Spíš to bylo o tom, jak staré časy odcházejí a přicházejí nové, pro starší lidi zmatenější a jak se lidé od sebe více a více oddalují a věnují se spíš materiálním věcem - s čímž i celkem souhlasím. Fakt jenom škoda, že se tu nerozehrálo něco víc, že to není kratší a že to vlastně nemá ani pořádný děj. Právě kvůli tomu mám z Mrzouta průměrný dojem. 3* ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa povedať, že jedna z nosných tém snímku je spoločná s ďalším vynikajúcim severským klenotom - En man som heter Ove (2015). Mám na mysli hlavne vnímanie dnešného uponáhľaného moderného sveta očami staršieho človeka. A podobne ako v En man heter Ove, aj tu sa mnohé situácie v tomto smere nezaobídu bez jemného humoru, no pritom v pozadí cítiť príjemnú smutnú nostalgiu za dobou dávno minulou a kus zdravého sedliackeho rozumu. Rozdiel medzi oboma snímkami je ten, že zatiaľ čo En man... bol viac osobnejší, dramatickejší a emotívne bohatší, tak Mrzout je zase viac filozofickejší a načaté témy rozoberá do väčšej hĺbky. Naozaj radosť počúvať, tie niektoré Mrzoutove myšlienky vážne stáli za to, určite aspoň za úsmev - napr. ...za mojich mladých čias keď bolo niekomu zima tak si dal ešte jedny ponožky alebo išiel na bežky... Podobných "múdrostí" je tu neúrekom. Je to skrátka brilantne vyvážená hĺbavejšia drámička s humorom, veľmi príjemné severské prekvapenie. 85/100 ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Antti Litja, ktorý prepožičal svoj hlas postave Mielensäpahoittaja v originálných rozhlasových hrách a zároveň si túto rolu zahral aj v divadelnom prevedení, nebol príliš nadšený svojou účasťou vo filme. Nakoniec súhlasil kvôli svojmu vnukovi. (Da_reba)
  • Vo filme nezaznie skutočné meno hlavnej postavy. (Lucjen)

Související novinky

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Reklama

Reklama