Reklama

Reklama

Jako malý kluk byl Louis pěkný sígr, jeho výhodou bylo, že před následky svých činů dokázal skoro vždycky utéct. Toho si všiml jeho starší bratr Pete, kterého napadlo, že by běžecký talent mohl využít na závodní dráze. Dotáhl to až do amerického olympijského týmu na hry v Berlíně v roce 1936, kde mimo jiných ohromil i Hitlera. O pár let později ohromoval jeho spojence jako člen posádky amerického bombardéru operujícího v jižním Pacifiku. Když během jedné záchranné operace jeho stroj spadl do oceánu, byl Louis jedním ze tří členů posádky, kteří havárii přežili. Víc než měsíc strávil v záchranném člunu, než ho zachránila kolem plující loď. Bohužel, ta loď byla japonská. Zamperini se ocitl v zajateckém táboře, který připomínal peklo na zemi. Už tak těžké podmínky k životu se Louisovi ještě zhoršily, když se jeho věznitelé dozvěděli, že je to slavný sportovec. Chtěli ho zničit, chtěli ho zlomit. Jenže on byl prostě nezlomný. (Cinemart)

(více)

Videa (44)

Trailer 2

Recenze (478)

Sofia 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, který by ale v rukou zkušenějšího režiséra dopadl mnohem lépe. Ze začátku mi vadilo nechronologické vyprávění, část na moři byla značně (i přes všechny ty žraloky) nezáživná, teprve v japonském zajetí to začalo být zajímavé. Chyběly mi emocionálně vypjaté scény (dostalo mě snad jen zobrazení vyhublého těla Zamperiniho kamaráda v džungli a samotný konec s fotkami) a naprosto mi neseděl herecký představitel krutého japonského dozorce - vypadal spíše jako vystrašená ženská než jako sadistické zvíře. Trošku mě to tedy zklamalo, ale už se těším na knižní předlohu, kterou mi naložil Ježíšek. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Ani se nedivím, že to Coenové nechtěli sami režírovat. Příběhů o nezničitelném hrdinovi je plný Hollywood. Jenže v těch onomu bájnému rekovi alespoň o něco jde, o záchranu rodiny, města, nebo rovnou celé planety. Ale zde? Hlavní hrdina si jen tak bezúčelně vzdoruje, aby si zavzdoroval. A nakonec se zachrání. Tím pohádka o pánovi s nadpřirozenými schopnostmi končí. Škoda, že mu v mezičase nenarostla křídla, mohl se laškovně vznášet nad zajateckým táborem. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k nezkušenosti režisérky opravdu velmi slušně natočený snímek s poměrně těžko uchopitelnou tématiku, jako snímek je to sice dost standardní životopisný kousek, ale vyvedl se. Řekl bych, že hodně za to můžeme vděčit scénáři Coenových, kteří jsou ve svém oboru prostě mistry, ale musím přiznat, že pasát s uvězněním na vodě byla o dost zajímavější, než mučení v táborech, což není zase tak něco nového. Kamera a Desplatova hudba jsou bomba, jen mě trochu mrzí, že mezi herci panuje taková monotónnost a přestože O'Connell se ukázal ve svém nejlepším světle, tak tomu chybí nějaký herecký výkon, který by to mohl utáhnout až k těm pěti hvězdičkám. Ale jsem spokojený. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zdivočelá japonská země políbená medovými pysky Angeliny Jolie. Jeho (pyj) nedokázali zlomit. Americký Maděra Jack O´Connell končí svoji válečnou pouť v zajateckém lágru, kde z rukou sadistického šikmookého hermafrodita přijímá bolest a ponížení. Angelina v prvních fázích koketuje s ambiciozním cílem, pak se ale upne na vyboulené, nikoliv ploché, emoce a rybolov, načež ji oscarové sošky uplavaly, to ovšem neznamená, že by tenhle výtvarný pohled na americko-japonské vztahy nesklidil ovace u diváků. Film vládne mnoha kvalitními atributy: šikovná kamera Rogera Deakinse je na vodě i na souši výstavně kultivovaná, výpravně se jedná o věrně vyobrazené scenérie, na scénáři zaujme tandem Ethan a Joel Coen a Angelina utahuje sice brutalitě opratě, ovšem plně využívá svých občasných sadistických choutek, kterými jasně ukazuje, že coby žena nehodlá točit uhlazené bijáky. Vždy se vyskytne problém s hodnověrností skutečných událostí. Zpočátku jsem ani já moc nefandil Jacku O´Connellovi, že mě na dvě hodiny patřičně zabaví. Jeho obsazení nepůsobilo nikterak zajímavě, ovšem postupně ukázal, že přece jen něco z hereckého řemesla pochytil a postupně jeho kreace nabírala na kvalitě i působivosti. A dokonce se ukázalo, že i mužský vlas dokáže být odolný/nezlomný v extrémních podmínkách, a jak je vidno, účes bez laku a tužidla perfektně drží za každého počasí. Když se Angelině nebude zase ctít tolik vlézt před kameru, za kamerou má místo pevné a válečné okamžiky má náležitě osvojené. 10/10 ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Několik obecných poznatků. K čemu a nač tak mají Američané pořád nutnou potřebu heroizovat své hrdiny, když to není vůbec realistický pohled na legendu. Vycházím z předpokladu, že i fyziologie člověka má své meze. Potom děsném mlácení by olympijský vítěz nebyl schopen ani předpažit v úhlu pětačtyřiceti stupňů. Přesto všechno lze také říci, že první polovina je realistická, dále dramaticky vyšperkovaná hloupost ()

Galerie (74)

Zajímavosti (29)

  • Louis Zamperini, ktorý prežil pád lietadla v Pacifiku, strávil 47 dní na plti a potom prežil viac ako dva a pol roka ako vojnový zajatec v niekoľkých japonských väzenských táboroch. (figliar)
  • Členovia posádky bombardéra majú na sebe uniformy, aj keď počas misií majú mať oblečené letecké kombinézy. (Arsenal83)
  • Předobraz hlavní postavy Louis S. Zamperini se objevil ve slavném filmu Sedmá kavalérie (1941) v hlavní roli s Errolem Flynnem. Jeho role byla ale maličká, takže se ani neobjevil v závěrečných titulkách. Právě když absolvoval natáčení, přišel mu povolávací rozkaz do armády. (Tristan Rafael)

Související novinky

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Pitt a Jolie u moře

Pitt a Jolie u moře

19.07.2014

Angelina Jolie zahájila svoji režisérskou kariéru před třemi lety dramatem V zemi krve a medu. Na začátku příštího roku uvidíme její válečný životopis Nezlomný, studio Universal už nicméně stihlo… (více)

Reklama

Reklama