Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (257)

Radko 

všechny recenze uživatele

Domnieval som sa, že Eintopf je nemecká kulinárska špecialita Tradičné jedlo Eintopf (v preklade jeden hrniec) sa skladá z veľkého množstva surovín. Kombinácia varenia všeličoho dostupného pripomína varenie psíka a mačičky zo známej rozprávky, Ako vidieť, filmársky Eintopf (varenie z množstva žánrov) obstojne zvláda aj Austrália. Ale žiadny povznášajúci zážitok to neprináša. Len filmársky zručný štandard. Niekoľko ozaj pekných momentov sa strieda s wtf scénami, a tieto polohy nie sú úplne zladené. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když tomu dá divák šanci, získá poměrně milý dramaticko-humorný kus, kterak jedna švadlena ke štěstí přišla (respektive si to moc přála). A přišla k němu ve společnosti prapodivných figurek jednoho australského zapadákova, do kterého se po dlouhých letech vrací, aby se znovu podívala do ksichtů těch, kteří jí kdysi dávno tolik ukřivdili. Veze sebou šicí stroj i odzbrojující temperament, který se nezalekne ani těch nejhorších vidláků. A že jich tu potká. Po technické stránce je to vymazlené (úhly kamery, výrazná kostymérská práce, působivý hudební doprovod), celkově příjemně uhozené a ve výsledku vlastně i sympatické povídání. Tomu všemu vévodí opět velmi přesná a soustředěná Kate Winslet, druhou velkou jistotu pak představuje allenovská Judy Davis. Takže já tomu šanci dal a nelitoval. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že som z filmu nakoniec ostal veľmi príjemne prekvapený. Nečakal som, že bude až tak výrazne vtipný, a že tak dobre bude vedieť vyvážiť jeho komickú atmosféru s drámou a ukáže nám taktiež ako vyzerá jedno mesto, ktoré je tak presýtené nenávisťou a hnevom a sebeckosťou, že človeku z toho ostáva až zle. Hlavnú hrdinku človek veľmi dobre chápe a v konečnej fáze filmu je človeku jej skutočne ľúto. Pretože sa bude musieť vyrovnávať s momentami, ktoré určite nebudú príjemné. Nebudem dávať spoilery, ale povedzme iba toľko, že nie všetko bude také milé a príjemné, ako to bude miestami plynúť. Páči sa mi záver a má to skutočne grandiózne finále vo veľkom štýle, ktoré funguje. Človek veľmi rýchlo identifikuje postavy, a niektoré sú sympatické, no väčšina sú skutočne opovrhovania hodní. A potom to človek podľa mňa správne prežije, keď sa jednotlivé udalosti budú diať. Možno nemusel byť miestami tak melodramatický... aspoň ja by som to uvítal a trošku pozitívnejšej atmosféry by som ocenil, ale tým nechcem nič hanobiť. Myslím si, že za váš čas film stojí. Hovorím áno. Hodnotenie: B ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Hodně černá komedie. Taky mě zaskočila jakási prapodivná žánrová směsice tohoto filmu. Ale protože mám ráda počáteční snímky Baze Luhrmanna (a tento mi to po letech připomněl!) , nechala jsem se vtáhnout. Chyba tvůrců nespočívá v pojetí, nýbrž v ostrých přechodech mezi scénami a náladami příběhu. Nevyrovnané tempo působí jako jízda na tobogánu a je to škoda. Citlivější sestříhání a seskládání by jistě učinilo příběh pro mnohého diváka koukatelnějším. Kate vynikající, Judy Davis také a, tak často tady kritizovaný, Liam Hemsworth byl fajn. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně zvláštní. Na jedné straně to byla komedie se situačními gagy vyprávěvějící o moderní ženě, které svým přístupem k oblékání rozmetá zažité konvence australského zapadákova a na té druhé drama provázející tragické události jak z minulosti, tak ze současnosti. Aby ten kontrast byl ještě větší, vystupuje zde řada obskurních postaviček, které vlastně v ani jedné linii nemají co dělat, ale ve finále tahle kaše jak od pejska kočičky, až na drobné výhrady, tvoří víc než solidní celek, jehož výrazným kořením jsou výborní herci. Kate Winslet s Judy Davis byly úžasné, Hemsworth mi překvapivě nebyl protivný a pobavil i parádivý seržant v podání Hugo Weavinga. Podivnost. Ale dobrá. 75% ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Liam Hemsworth podstúpil prísnu diétu kvôli scéne, kde bude bez trička. Kate Winslet sa vyjadrila, že keď mu v tej scéne merala pás, počula mu škvŕkať v bruchu. (megajalec)
  • Film je svojím spôsobom raritou. Natočila ho žena, produkovala ho žena, v hlavnej úlohe je žena a je o vzťahu matky s dcérou. Kniha, z ktorej vychádza, je napísaná tiež ženou. (megajalec)

Reklama

Reklama