Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

easaque 

všechny recenze uživatele

3+ Australská kinematografie přináší často zvláštní kousky a tenhle „moderní ženský western“ do té škatulky hezky zapadá. Hlavním tématem této ujeté černé komedie je vyřizování účtů s minulostí v rodilém zapadákově a na to hlavní hrdince stačí skoro jen jehla a nůžky ;-). Žádný průkopnický film z toho nevznikne, ale jako oddechový mišmaš mě to docela bavilo a i díky bohaté výpravě se na to hezky koukalo – takže lepší 3 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Tak neviem, bol to taky sebareflexívny pohľad na austrálsky vidiek ? alebo snaha o satiru ? Priznám sa byť Austrálčanom,  cítil by som sa urazený. Napriek snahe Katy Winsletovej ma dej filmu neoslovil, snaha o spojenie dramatiičnosti s komédiou bola slabá. Naviac dvakrát tam jedli rajčinovú polievku ... a tú ja naozaj nemusím. :D ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

O osudu ženy, který je křivděno a celý život jsou jí pouze házeny klacky pod nohy, ale ani to ji nerozhodí a nedonutí zastavit. Kate si to užívá, evidentně a neskutečně mě celé dvě hodiny na plátně bavila. Brilantní vyváženost mezi humorem a tragickou stránkou příběh. Jen mi trochu neseděl Hemsworth jako milenec o 14 let starší herečky, ten rozdíl fakt až bil do očí. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Australský venkov, hrstka obyvatel, závist a pomluvy na každém rohu a jeden nejasný případ "vraždy". Do toho jako vždy výborná Kate, které to mega sekne a její švadlenský um a touha po pomstě. Dressmaker je velmi ojedinělý mix humoru, černé komedie a vážného dramatu. Dlouho jsem něco podobného neviděl a musím říct, že jsme se náramně bavil! Kate je skvělá, Hugo Weaving je skvělý a příběh je místy správně absurdní jak svým pojetím, tak střídáním žánrů! Jediný, kdo mi do toho retro konceptu úplně neseděl je mladý Thor. Velmi zábavná podívaná. 4,5* ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Na to, že väčšina austrálskych filmov je "divná" som si už v podstate zvykla. Rýchle prechody z dramatických scén do komických ma vôbec nerušili, naopak bavili ma. Život je vlastne presne taký, teraz sa smejete a už o päť minút môžete plakať. Dá sa povedať, že celý film sa takmer počas celej doby svojho trvania raz tváril tak a raz onak a hlavne, že toho chce riešiť strašne veľa. Záver to však v piatich minútach spojil všetko do jedného naozaj výborného výsledného efektu. Chvíľu po dopozeraní som veru rozmýšľala aj o piatich hviezdičkách, pretože takú skvelú parodickú alegóriu často nevídať. Potom som však zostala pri štyroch, predsa len ten Liam tam fakt nesedel...Videné v rámci Challange tour marec 2016 - 30 dní so svetovou kinematografiou a v rámci projektu 52 films by women. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Na plese predtým, ako vstúpi do sály Trudy, hrá kapela pieseň "Ballad od a Teenage Queen", ktorá bola napísaná v roku 1957 a naspieval ju Johnny Cash v roku 1958. Dej filmu sa odohráva v roku 1951. (megajalec)

Reklama

Reklama