Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (544)

lamps 

všechny recenze uživatele

Kouká se na to krásně. Ani přepálená digitalizace, ani neodbytné vědomí, že se jedná o umělohmotný interiérový velkofilm nejčistokrevnějšího rázu, mi nikterak nezabránili nechat se unést dynamickou vizuální výpravou, kterou Howard zkrátka zvládá dlouhodobě na výbornou. Retrospektiva spojená s častými prostřihy na vypravěče mi také nevadila, naopak dodávala vyprávění vítanou dávku lidskosti a uvěřitelnosti. Co mi ale vadilo, byl jednoznačně scénář, respektive jeho většina - místo aby se zaměřil na jedno silné téma, které by následně ověsil okrajovými vedlejšími motivy, zuřivě přeskakuje mezi zcela rozdílnými perspektivami a příběh tím tříští na několik dost necitlivě propojených myšlenkových epizod. Najednou by chtěl být výpovědí o zkorumpovaném velrybářském byznysu 19. století, psychologickým soubojem mezi dvěma dominantními členy posádky, mýtickým dobrodružstvím vstříc hrozivému nepříteli i fyzicky bolestivým survival dramatem, ale ve výsledku si zkratkovitě ukousává odevšud a není ničím víc než rutinní hollywoodskou recitací ambiciózního mnohovrstevného příběhu, která se na velkém plátně krásně vyjímá, ale na festivalech pro byť i jen trošičku náročného diváka by se neuchytila ani náhodou... 65% ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Jinak dobří herci zabití nudnou story o nudných námořnících v nudném vizuálním podání v čele s velkým nudným nic, které původně mělo nejspíš celý příběh pohánět. Inu, paradoxně nejvíc ten film funguje, když se v něm nic neděje. Jakákoli snaha vyvolat akci či napětí, končí pokaždé nehoráznou marností. 4/10 P.S. Ben Whishaw a Brendan Gleeson jsou na filmu to nejlepší. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Ta digitální velryba byla skvělá a záběry na moře v různých stavech (bouře, západ slunce, východ slunce, hořící olej na hladině) taktéž. A to je tak všechno. Jinak se neodehraje celkem nic, kromě strastiplné cesty party ztroskotanců k pevnině, s nakousnutým, ale nijak zásadním tématem kanibalismu. Až se člověk na konci zdráhá uvěřit, že to vážně bylo všechno. Z herců mě výrazně nenadchnul nikdo, jenom první půlku filmu jsem si myslela, že Benjamin Walker je Jamie Dornan, což nebyl. Mělo tam bejt aspoň víc záběrů na tu super velrybu, který jsem na rozdíl od čím dál vousatějších = zaměnitelnějších námořníků fandila. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ron Howard nám servíruje až nečekaně drsný Survival s pamětihodnými scénami. Slušně promyšlené story, vynikající Hemsworth, úchvatná Demon Whale, solidní vizuál ,fungující emoce a slušná dramatická linie mezi kapitánem a prvním důstojníkem, to vše zde najdete. Potěší i pár nepříjemných scén ( Vnitřnosti velryby). Druhá půlka je už sice zdlouhavější oproti té první, přesto mám z filmu pozitivní pocity. Moře je kruté! 75% 3D Ok. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Film naštěstí tentokrát nesáhnul po přeceňované Melvilově kudlankovské rohypnoliádě a mořském zabijákovi soudných čtenářů, nýbrž po ryvájvlu, který dobrodružně mapuje bez Hermanovy pomatené grafomanie skutečně neskutečné trampoty lodi Esex s intelektuálně ambiciózním vorvaněm. Dostáváme tak zábavnou, dramaturgicky a režijně hezky zvládnutou verneovku a grýnpissáckou noční můru v jednom, vizualizovanou do škaredého digitálního mrdníku, kde mi Homotór, kterého kýtovec zase s přehledem přehrává na celé čáře, kupodivu nevadil tolik jako obvykle. Jen mě trochu mrzelo, že si ho vyhladovělá posádka moc nevšímala, i když byl s tím melírovaným ondulátem na hlavě vskutku xežrání, a s erkovým rejtyngem a kanibalistickými detaily by se mi to líbilo mnohem víc. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Z filmu byly vypuštěny Galapágy a jejich plenění – Essex zde zastavila kvůli opravám a doplnění zásob. Na ostrovech Espaňola (tehdy Hood Island) a Floreana (Charles Island) námořníci posbírali údajně celkem 360 místních velkých želv (želv sloních). Želvy ponechali na palubě jako živé konzervy a po potopení lodi jich vzali několik do každého člunu. Na ostrově Floreana kormidelník Chappel v žertu založil oheň – na vrcholu sezóny sucha za chvíli hořel celý povrch ostrova. Tento požár zřejmě vyhladil zbytek populace zdejších želv i další organismy. (rhiannon)
  • Námět filmu je založen ma skutečném příběhu lodi Essex, která byla napadena a potopena vorvaněm v jižním Tichém oceánu v roce 1820. Tato událost inspirovala Hermana Melvilleho k napsání knihy "Moby Dick". Děj filmu současně mapuje příběh knihy "In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex" spisovatele Nathaniela Philbricka, která vyšla v roce 2000 a jež byla v USA oceněna prestižním oceněním National Book Award za literaturu faktu. (Tristan Rafael)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama