Reklama

Reklama

The Program: Pád legendy

  • Česko Program: Pád legendy (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

The Program: Pád legendy mapuje vzrušující příběh cyklistické kariéry Lance Armstronga z přelomu tisíciletí, kdy zápasí s rakovinou a kdy on i jeho američtí kolegové cyklistice dominují a mění tento dříve ryze evropský sport na světový fenomén. Po celkem sedmi vítězstvích na Tour de France Lance Armstrong odchází do sportovního důchodu jako jeden z největších sportovních hrdinů naší doby s miliony dolarů v kapse. Irský sportovní novinář David Walsh je nejprve okouzlen talentem a lidským charismatem Lance Armstronga. Avšak po několika vítězstvích Armstronga v Tour de France mu něco na něm nesedí a začíná být přesvědčený, že jeho výkony v průbězích závodů jsou podpořené zakázanými dopingovými látkami. Walsh, hnaný touhou dokázat svou pravdu, začne shromažďovat důkazy, které nakonec Armstronga odhalí jako největšího podvodníka v historii sportu. Lež, kterou Armstrong světu předhazoval, neměla obdoby, ale i v současnosti je stále cyklista jedněmi oslavován a druhými zatracován. Jedno je jisté - Lance Armstrong měl vítězství v krvi. (Bohemia MP)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (168)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Amstrongovi šlo o vítězství. Tvůrcům snímku šlo o prachy. 1) Doping ve sportu je věc diskutabilní, která nemá řešení. Povzbuzujícím přípravkem je cokoli - správná výživa, přírodní afrodiziaka a logicky tedy i chemické preparáty. Kde vést příslušnou hranici?_____Ve filmu říká novinář, že nechce sledovat souboj chemiků. Ovšem kde končí "přirozená" výživa a začíná zmíněný souboj?_____ 2) Ostatně vrcholový sport je ve své podstatě nepřirozený. K mimořádným výkonům používají všichni sportovci mimořádné prostředky. Opět je tu otázka po hranici._____ 3) Vlastně je to celé pokrytecké. Látky (drogy) jsou povolené a zakázané. Alkohol a cigarety jsou povolené, zatímco například marihuana je ve většině světa zakázaná nebo maximálně jen v menší míře tolerovaná. Kdo a jak určuje míru škodlivosti těchto látek pro člověka?_____ 4) Dalším tématem k diskusi je kriminalizace dopování. Mají být sportovci trestně odpovědní za doping? Mají za to jít třeba do vězení? Výše zmíněné pokrytectví zde opět přichází ke slovu._____ 5) Mnozí komentátoři se rozhořčují nad dopováním, ať už jím myslíme cokoli. Ale jaká je společenská role vrcholových sportovců? Poskytují "circenses", zábavu a dělají to velmi úspěšně, o čemž svědčí miliardy diváků u televizně-internetového celosvětového kolosea. Jako diváci hororů chtějí vidět krev, sportovní diváci chtějí vidět výkony a čerta jim záleží na tom, jak toho tito novodobí gladiátoři dosáhli._____ 6) Snímek sám připomíná spíš dokudrama než co jiného. Chybí mi psychologické motivační pozadí sportovců. Ne, že by nebylo jasné, ale není ukázané._____ Portrét Amstronga je schematický, nevěrohodný a, pokud mám věřit novinám, i nepravdivý._____ 7) Film se zaměřuje za Amstrongovu sportovní činnost a jeho boj s rakovinou je tu zmíněn jenom okrajově jako dílčí drobný zážitek. Pokud se mohu spolehnout na to, co jsem o věci četl, právě jeho vítězství nad rakovinou bylo a je výkonem, který doslova bere dech. Zde filmaři očividně šli po tématu, které více táhne masy. Škoda._____ 8) Alespoň tři jména pěkných kluků: 35letý Ben Foster (cyklista Lance Amstrong), 27letý Jesse Plemons (cyklista Floyd), 36letý Chris O´Dowd (novinář Walsh)._____ 9) Výstižný koment: maddy**. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek je opravdu ubíjející v tom, jak je jednostranně zaměřený, ale vzhledem k tomu, že se mnohé roky Lance definoval jako svatý, tak je to příjemný pohled. Navíc jsem až teď zjistil, jak hluboce to vlastně všechno šlo a jak to i vypadalo. Zase tolik mě před tím celá aféra nezajímala. Ben Foster i Chris O'Dowd výborní! ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

The Program je slušne zrežírovaný, dravý film s výborne hrajúcim Benom Fosterom. Mozaiku kariéry cyklistu Armstronga skladá obratne, chytro a svižne. Aby si ale divákov naozaj získal, potreboval jeho postavu rozvinúť aj v osobnom živote. Ak teda Armstrong nejaký osobný život mal (zoznámenie s nastávajúcou a svadba sú sfúknuté v dvoch minútach a viacej ju vo filme nevidíme, v domácnosti žije sám). Film má iba jednu zásadnejšie charakterovo rozvinutú postavu (kolega cyklista so svedomím), ale tá je vedľašia. A tiež by diváci potrebovali s ním aspoň trochu sympatizovať... Napriek tomu dávam 4*, za Frearsovu a Fosterovu profesionalitu. Ten film je rovnako precízny, emóciami sa nezdržujúci, ako jeho hlavná postava ()

venison 

všechny recenze uživatele

Sportovní drama "The Program: Pád legendy" na mě příliš velký dojem neudělalo.. Hodně neosobní, povrchní, chladné.. Sestříhané nezajímavým až nudným způsobem.. Mdlé obsazení.. Herci se ve výkonech zrovna dvakrát nepřetrhli.. V každém záběru je cítit, že se tvůrci za každou cenu snaží z příběhu vyrazit senzaci, což příběhu nejen škodí, ale díky tomu film celkově působí nevěrohodně až bulvárně.. Zajímavé téma, které je zpracováním pohřbeno :-( ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přesně trefený Ben Foster, jinak ale příliš chladná a oddosobněná mozaika, která je natočená ve stylu Rush, tedy polodokumentaristické/polofilmové, především ale strhující, dravé s tahem na branku, avšak zatímco prvně zmiňovaný film je i při razantním stříhání a zkratkovitém vyprávění na úkor drajvu spektakulární právě v tom, jak na malém prostoru dokáže zprostředkovat ryzí, hluboké emoce, The Program to nedokáže. Armstrong je tu až příliš chladný a nelidský, takže s ním nelze moc sympatizovat a nelze si z něj brát to či ono. Jako dokument to pak selhává ve výpovědi, která je s nabývajícími minutami stále více filmová. I tak ale respekt před tvůrci, protože tématika je to vcelku unikátní a těžko zfilmovatelná ()

Galerie (24)

Zajímavosti (15)

  • Obsadenie Guillaumea Caneta, ktorý si vo filme zahral talianskeho doktora Ferrariho, režisér snímky Stephen Frears okomentoval pred novinármi v Hollywoode tak, že keďže nemohli nájsť vhodného anglicky hovoriaceho Taliana, tak použili anglicky hovoriaceho Francúza, aby stvárnil nechválne známeho talianskeho doktora. (MikaelSVK)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na autentických miestach, ako dej filmu, a to v Belgicku, Francúzsku, Taliansku, Veľkej Británii a USA. (MikaelSVK)

Související novinky

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama