Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 14. století jsou Země Koruny české zmítány tyranií a násilím. Jan Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV. Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává další delikátní úkol: unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat. Janovy žoldácké hodnoty se otřásají v základech. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rovnoprávnost obyčejného lidu. V této době se z nájemného žoldnéře stává legenda. Rodí se vojevůdce, který bude bojovat za vše, v co věří. Historický film Petra Jákla vypráví o počátcích husitského vojevůdce Jana Žižky na pozadí bouřlivých událostí roku 1402. (Bioscop)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 032)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Naštěstí my, kteří jsme hodiny dějepisu trávili psaním dopisů spolužačkám anebo za dveřma na hanbě, můžeme bejt úplně v klidu ohledně nějaký historický přesnosti. Jestli tady někdo středověk zažil, tak pardon, mě spíš zajímá současnej film. A ten se mi líbil, jako divák nepotřebuju žádný další měřítko. Jo, asi by mně pomohlo sžít se s Honzou víc, kdyby se podrobněji představil jeho životopis, jenže to by zase při megalomanský režii znamenalo tak tejden v kině navíc. Patrně to nebude hodnocení, v jaký Petr po utracení půl miliardy doufal, ale kdyby byl takhle zábavnej dějepis ve škole, bejval bych si na něj i ten sešit koupil. Ještě speciální ocenění pro hudbu a je to všechno, co k tomu můžu říct. /// Po druhý projekci ubírám hvězdu. Třesoucí se kamera je jeden důvod, mnohem větší problém ale mám se scénářem. Abych se nejpodstatnější info o hlavní postavě dozvěděl z titulků anebo aby příběh o skutečným hrdinovi byl fiktivní, to mně přijde praštěný. Na plakátu je napsáno "Zrod vojevůdce", ale ty koukáš na to, jak celej film směřuje k závěru, že se Káťa zabouchla do svýho únosce. Když se s odstupem času odprostím od toho, že jsem Čech a Jáklovi fandím, tak mně prostě zbyde jenom atmosférická limonáda... ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Veskrze nesnesitelně nudná a úmorně dlouhá kýčovitá sračka, ve které jsem od první minuty absolutně nechápal, o co tam jde, podobně jako jsem byl absolutně ztracený i v jednotlivých postavách (měl jsem problém vůbec poznat, kdo je samotný Žižka). Umíral jsem u toho nudou a měl celou dobu pocit, že sleduji dokonale genericky zaměnitelnou dobovou slátaninu, jakých se točí tuny, neboť současné publikum té středověké šmíry (respektive konvence, jak je obraz středověku ve filmech prezentován, která se hroutí při prvním záběru na současný les) stále nemá dost, zdá se. V anglické verzi, v níž jsem to zhlédl, to navíc dostává i nádech bezděčné směšnosti, když člověk slyší okoukané české herce odříkávat repliky v angličtině. Přiznávám, že středověk jsem vždycky nesnášel a Žižka mě nikdy nezajímal, takže jsem se tomu asi měl vyhnout, ale člověk si stejně nedá říct, a pak to takhle dopadne, takže dobře mi tak. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nedělal jsem si iluze ohledně nějaké autenticity, historičnosti, apod. Bylo mi jasné, že film bude hlavně o soubojích, ale přesto výsledný dojem navzdory minimálnímu očekávání pokulhává. Doufal jsem v nějaké nastínění Žižkovy budoucí motivace pro zapojení se do válek ("Unus ex mille electus (Hledání Žižkovy duše)"), atd. Jákl přinesl takovou akční lovestory zasazenou do historického prostředí, použil řadu skutečných postav a lehounce se dotkl opravdových dějinných událostí. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem neměla žádná. Vlastně jsem jenom doufala, že bitevní scény by mohly být fajn, neboť všichni pořád pějí ódy na české kaskadéry a tak. Ale akce byla tak rozstříhaná a kamera tak rozklepaná, že ta jatka nejenže pozbyla veškerou působivost, ale často ani nešlo poznat, kde kdo je ve vztahu k ostatním a kdo s kým zrovna mečuje. Člověk tuší, že tuhle asi hekl Budař, ale záběr je pryč tak rychle, jako by střihač říkal, že je to jedno, jenom šum. A tak, jako se tvůrcům nepovedlo srozumitelně poskládat jednotlivé scény, se jim nepovedlo vybudovat ani celý příběh a jeho možný svět. Vysoké politické pletky jsou bez tušení pořádného podhoubí nezajímavě odrecitované v pasivních scénách a boží bojovníci se motají dokola a dokola v jednom lese a co je horší, v jednom kuse dostávají na budku. I když je to hezký les, na epický spektákl, kam asi autoři mířili, to nestačí. Nejasné motivace tvůrců, nezkušenost, promarněná snaha. Kdybych já dělala film o husitech, tak to bude akční horor. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

3,5* Žižka není rozhodně bezchybný film, není to žádný velkofilm, na světové poměry je to low cost řežba v českých lesích a hájích, což diváky ve světě nemá čím zaujmout. Sám Žižka je jako postava napsanej hrozně špatně, Ben Foster nemá co hrát, nemůže rozvinout své charisma, má se prostě tvářit tu smutně, tu nasraně. To je vše. Jákl nestvořil vůdce, za kterým by šly davy. To je moje největší výtka. Navíc se asi střelil do vlastní nohy - Žižka by měl být vůdce, který k sobě táhl davy a jeho muži ho uznávali. A ve filmu? Dostane na budku a zůstane potupně uvázán u stromu. To mi přišlo neadekvátní této postavě. Historickou věrnost řešit nebudu. Co ale pochválit musím, je atmosféra, vizuální stránka filmu a hlavně herecké výkony. Včera jsme viděli první dva díly Prstenů moci, kde se to hemžilo hereckými střevy a týden starými vekami, co nebyly schopné krom nagelovaných vlasů předvést něco na způsob uvěřitelného hereckého výkonu. Žižka má bezvadné herce a já cítil ryzí nadšení sledovat tyhle lidi při práci - Schweiger, Moller, Foster a samozřejmě bílá růže Sophie Lowe, jim jsem věřil všechno. Tohle nebyly ty klasické škrobené herecké etudy, na které jsme zvyklí z našich Husů a Karlů od Svobody a spol. A k tomu Roden, kterému role Václava IV. sedla naprosto perfektně. Osvěžující film, který i přes haldu klišé, nedomyšlených scén a mnoha dalších a dalších neduhů působí upřímnou snahou svých tvůrců o moderní přepis Žižky. A srovnání s Prsteny moci je toto - mít peníze nestačí, i za pakatel lze natočit dobrej film, když ho točíme s jistou pokorou a nehoníme si bimbase, jak na to máme. Jo a Benu Cristovaovi něco vrtá hlavou :-) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (50)

  • Natáčelo se mj. v exteriérech a interiérech chrámu sv. Bartoloměje v Kolíně. (Mik3)
  • Jan Žižka je jedním ze 7 nikdy neporažených vojevůdců všech dob, což ho řadí mezi velikány jako byl Čingischán nebo Alexandr Veliký. [Zdroj: Extra.cz] (Duoscop)

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Michael Caine oznámil konec kariéry

Michael Caine oznámil konec kariéry

16.10.2021

Aktualizace: Tak se zdá, že se herec těšil na důchod předčasně. Později svá slova změnil a jeho zástupce potvrdil, že hodlá pracovat i nadále.   Původní zpráva: Smutná zpráva z britských ostrovů.… (více)

Reklama

Reklama