Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Admirall k tomuto seriálu (3)

Punk (2015) (E01) 

Pilotom treba zaujať a to sa tvorcom dokumentárneho seriálu kmeny podarilo práve so subkultúrou punku. Dokument nie je zameraný len na hudbu, ale mimojaviskový život - punk je predsa životný štýl a tak sa k tomu postavili aj tvorcovia.Osobnosti zachytené v tejto epizóde majú diametrálne odlišný názor na svoje fungovanie a prežívanie života. 6* je možno prehnané hodnotenie pre celý projekt kmenov, no pri tejto subkultúre som sa skutočne bavil - veď divák nemá vždy možnosť vidieť letiacu zubnú protézu do objektívu fotoaparáta pri vytváraní spoločnej fotografie :D ()

Goths (2015) (E12) odpad!

Keď som sa dozvedel, že producenti seriálu kmeny majú spraviť aj diel o gothikoch, veľmi som sa potešil. O to väčšie bolo moje sklamanie nakoľko potenciál témy zostal absolútne nevyužitý. Nezaraďujem sa k tejto subkultúre, no niektoré subžánre sú mi sympatické. Z dokumentu som sa ale o ničom takom nedozvedel. Očakával som viac. ()

Thrash metal (2015) (E15) odpad!

sklamaný sklamaný sklamaný... alebo skôr nasratý, nasratý, nasratý? dovolím si tvrdiť, že je celkom trúfalosť nakrútiť takýto dokument práve v období, keď thrash metal zažíva "znovuobjavenie" a mnohé kapely sa k nemu vracajú a poslucháči detto a dokonca si viem predstaviť ľudí, ktorý boli v 80tych rokoch teenageri ako im pri večernom pozeraní kmenov na ČT ide jed aj ušami, keď vidia ako ten thrash niekto dovrzal. Je jasné, že takouto hudbou sa človek neuživí, hold nie je to mainstreamová záležitosť, ako v tých 80tych a je fajn ukázať snahu o to, ako sa tí muzikanti snažia hudbou zarobiť, ale toto skôr bolo depresia na balkóne s cigaretou... na druhej strane výber protagonistov nebol vôbec tak dobrý ako pri punku. ()

Reklama

Reklama