Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Sakulnikov k tomuto seriálu (10)

Kmeny (2015) 

Rozkolísanost kvality jednotlivých dílů je velká, proto jen průměr. Za ty lepší díly považuju Cosplay, Rainbow, Hispters. Skinheads, Straight Edge a Tunning taky nebyly úplně špatné. Ostatní bych ale ani nenazval dokumentem, neboť sérii nic neříkajících "uměleckých" záběrů za dokument nepovažuju. Chápu, že kvůli formátu se nemůžou autoři plně věnovat vzniku, vývoji a podstatě subkultury, ale něco by říci mohli. Pouhá sonda do života pár příslušníků prostě není na tak malém prostoru vypovídající. ()

Punk (2015) (E01) 

Hlavní "hrdina" je sice úchyl, ale tak nějak jsem v tomhle díle punk poznával - resp. viděl jsem podobnosti s kamarády punkery, takže to bude asi reprezentativní. Bez ohledu na to zůstávám starou konzervou, které se tento styl života nelíbí. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Jsou to blázni :D ale zatím u jiného dílu jsem se tak nebavil aneb "tady jde o vážnou věc." ()

Meatheads (2015) (E10) 

Zatím asi nejméně sdělující část. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Konečně část, která se chovala jako dokument a snažila se vysvětlit podstatu subkultury. ()

Goths (2015) (E12) 

Další z řady nic neříkajících dokumentů. Jen výpověď člena, který chce být jiný než zbytek společnosti, ale čím a proč. Autora asi nezajímalo. ()

Straight edge (2015) (E13) 

Jeden z lepších dílů série, protože představuje podstatu hnutí. ()

Hackeři (2015) (E14) 

Sice si myslím, že název nebyl úplně vhodně zvolený, ale jinak klasika Kmenů ()

Thrash metal (2015) (E15) odpad!

Kromě pár vět o kapelách nulová informační hodnota. K čemu sakra jsou ty několikavteřinové záběry na člena kapely oblékajícího si vestu? ()

Graffiti (2015) (E16) odpad!

Asi o trochu lepší než Trash Metal. Ale bohužel autor svůj výlet mezi pachatele trestné činnosti (vandaly) nevyužil. O subkultuře to neříká vůbec nic. ()

Reklama

Reklama